Hlavní navigace

Kam investovat v době nízkých úrokových sazeb? Hledejte příběh, radí analytik

23. 5. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Kam investovat, když úrokové sazby jsou na nule? Ekonomové radí, jakých oblastí si všímat a kam uložit své peníze.

Česká ekonomika skomírá a v blízké době by se na tomto faktu nemělo nic měnit. Dá se proto očekávat, že úrokové sazby vyhlašované Českou národní bankou, zůstanou ještě nějaký čas u svého dna. Následovat je tak budou i sazby na spořicích účtech a termínovaných vkladech. Kam investovat, abyste předběhli inflaci? 

Oživení přinese jen zmírnění poklesu ekonomiky

Ačkoli ve druhém pololetí by se měla začít ekonomika v regionu střední a východní Evropy oživovat, pro Českou republiku to bude zatím znamenat pouze zmírnění celkového poklesu ekonomiky. Odhadují to analytici Raiffeisen Bank International. 

V roce 2013 vidíme šanci na malé cyklické oživení české ekonomiky, které by mělo být patrné zejména ve druhé polovině roku. Přesto za celý rok 2013 i nadále čekáme HDP v mírném záporu 0,2 %. Spotřeba domácností bude opět zatížena vyšší sazbou DPH, řekl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka s tím, že pokud se začne pomalu oživovat ekonomika eurozóny, měl by z toho pozitivně profitovat český export a táhnout české hospodářství ze dna. Ve druhé polovině roku bychom mohli vidět i cyklický nárůst investiční činnosti. Situace na trhu práce se však ještě letos bude zhoršovat, neboť výkon ekonomiky bude stále slabý, odhaduje Brožka.

Jak si povedou investice?

Podle analytiků Raiffeisen Bank International by se během letoška neměly příliš měnit ani výnosy dluhopisů zemí střední a východní Evropy, po kterých je v poslední době poměrně velká poptávka. Akciové trhy v regionu by letos podle ekonomů do konce 2. čtvrtletí měly vzrůst o 4 až 9 %, nejvíce by si přitom měly polepšit burzy v Istanbulu, Bukurešti a Vídni.

Mezi jednotlivými akciovými tituly v regionu vidí analytici potenciál zejména u ropných společností, jako je maďarský MOL nebo ruský LUKoil. Mezi bankami je podle nich investičně zajímavá polská PKO.

Do čeho investujete v době hospodářské recese?

  • Do ničeho, nemám peníze
    27 %
  • Udržuji svou investiční strategii, jakou jsem měl před recesí
    26 %
  • Utlumil jsem své investice, nevěřím trhům
    8 %
  • Neinvestuji, jen si spořím na důchod
    20 %
  • Nakupuji komodity nebo akcie
    19 %

Jak odhadnout ekonomický vývoj?

A jak se na investiční příležitosti v současnosti dívá analytik Raiffesenbank Aleš Michl? Ačkoli příliš nevěří na různé predikční modely, je podle něj důležité odhadnout, jak si povede ekonomika.

Zaměřil se proto na otázku, jak by se dala predikovat jinak než standardním způsobem. Ve spolupráci s Asociací exportérů vymyslel index, který umí z 90 % předvídat vývoj ekonomiky na půl roku.

Vznikl tak, že u 10 proměnných ekonomové zkoumali jejich vazbu na export. Z těchto proměnných dobře vycházely německé průmyslové zakázky, kurz koruny, zakázky českých firem a index nákupních manažerů, resp. důvěra zahraničních podnikatelů v ekonomiku eurozóny. Tyto tedy zahrnuli do modelu s různou mírou vah (největší má kurz koruny) a model otestovali zpětně na vývoji ekonomiky.


Zdroj: Asociace exportérů ČR, ČSÚ, ČNB, Eurostat, Markit Economics, Deutsche Bundesbank (PPT Michl)

Zpětný test modelu

Index tedy predikuje vývoj exportu v blízké budoucnosti. Pro příští půl rok předvídá spíše recesi exportu a ekonomickou stagnaci. Jak by se měli v této situaci zachovat investoři?


Zdroj: PPT Aleše Michla

Proč v době pokroku ekonomika stagnuje?

Aleš Michl si pokládá otázku, proč v době tak rychlého technologického pokroku ekonomika stagnuje a zaměřuje pozornost na historický vývoj ukazatele HDP na hlavu. Do roku 1700 se tento ukazatel rovnal nule. První impulsy, které podpořily ekonomiky, byly podle něj inovace ve výrobě, nikoli ve výrobcích. Světová ekonomika by tak podle Michla potřebovala další průmyslovou revoluci, jinak ji čeká pro příštích několik desítek let jen mírný růst.


PPT Aleš Michl

Průmyslové revoluce

Největší problém současnosti je podle Michla proces oddlužování soukromého sektoru.

Na dalším grafu je možné vidět, že kolem roku 2000 začala výrazně růst míra zadlužení. Konkrétně zde je zobrazeno zadlužování jednotlivých sektorů v USA, které se nyní začínají oddlužovat, minimalizují dluh a nemaximalizují užitek či zisk a to je podle Michla také důvodem, proč ekonomiky rostou pomaleji.


PPT Aleše Michla

A ačkoli jsou úrokové sazby centrálních bank na minimálních úrovních a úvěry tak velice levné, stejně si lidé nepůjčují jako dřív právě proto, že minimalizují dluh.

Kromě toho začaly s oddlužováním i samotné státy. Pro ty existuje několik cest, jak se dluhů mohou zbavit. Tou první je velký růst ekonomiky a tvorba rozpočtových přebytků. Tato varianta nyní nepřichází v úvahu. Druhou možností je rozprodávání majetku, což ale nejde donekonečna a navíc o majetek nemusí být ani velký zájem. Další možností jsou nepopulární škrty v rozpočtu a snižování mezd státní správy či důchodů, což jsou alternativy, ke kterým se politici uchylují jen neradi. 

Dočasně může fungovat mezinárodní pomoc, která ale neřeší problém s dluhem samotným. Další variantou je odmítnutí dluhu nebo tištění peněz za cenu rostoucí inflace. Emise peněz ale ještě nezaručuje, že se skutečně dostanou do ekonomiky a nezůstanou v bankách. Poslední možností je oblíbené zvyšování daní. Co by si měl investor v této situaci počít se svými penězi?

Do kterých akcií investovat v letošním roce? Přečtěte si doporučení analytiků v článku Jaké akcie koupit v roce 2013?

Čeho si všímat?

Michl radí všímat si například akcií. Na grafu s vývojem akcií v USA ukazuje obdobné situace v roce 1929 – 1935 (žlutá křivka) a v letech 2007 – 2013. Po obě období – tedy nyní i po válce – je ekonomika zatížena oddlužováním. Jak je tedy možné, že nyní akcie rostou? Graf zachycuje jejich cenu od bodu zvratu, kdy začala klesat. V dnešní době už tyto cenné papíry byly schopné ztráty z krizových let vyrovnat. V čem je rozdíl?


Zdroj: Bloomberg

Podle Michla je dnešní doba odlišná. Firmy jsou si dnes oproti minulosti schopné najít nové zákazníky na rostoucích trzích v Rusku, v Asii nebo třeba také v Africe. Druhým důvodem je také zlevnění nákladů, které pomohlo v řadě ekonomik.

Jako příklad Michl uvádí cenu plynu od roku 2010, která se v USA výrazně snížila, zatímco v Evropě dál roste. Lépe se startuje ekonomice, která má levnější náklady, než té, která sama sebe zdaňuje, uvedl.


Zdroj: Bloomberg

Tyto dva faktory umožňují oproti poválečnému období podle Michla firmám generovat zisk a vyplácet dividendy a podpořily cenu akcií.

Hledejte příležitosti, hledejte příběh

Podle Michla stále existuje pro investory řada příležitostí. Důležité je hledat příběh a jít za ním, radí analytik. Jedním z růstových příběhů může být Rusko. Potenciál například vidím i v technologii, která umožňuje 3D tisk, uvedl také.  

dan_z_prijmu

Michl radí najít bankéře nebo jiného člověka, který se v investicích orientuje a kterému opravdu věříte, probrat s ním své možnosti a snažit se právě takový růstový příběh najít. Takový příběh jsou pro mě například ceny starých aut, vína nebo umělecká díla, přemýšlí Michl.

V portfoliu byste podle analytika totiž měli mít vždy instrument, který nespadne navzdory tomu, že vše ostatní ano. Čtěte také: Spořit se u nás nevyplatí. Lze ještě na něčem vydělat?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je zástupkyní šéfredaktora serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).