Hlavní navigace

Jsou spořicí státní dluhopisy opravdu vhodné pro občany?

14. 5. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Komu se skutečně hodí spořicí dluhopisy a jak je to s novinkou, tzv. protiinflačním dluhopisem. Nedá se najít lepší alternativa?

Minulý týden se rozeběhla druhá emise státních dluhopisů pro občany a podle ministerstva financí je zájem opět enormní. Ke 13. hodině v pátek (11. 5.) evidovalo objednávky za 3,8 mld. Kč. Horní limitní hranice pro celkový objem upsaných dluhopisů se bude pohybovat kolem 20 mld. Kč. 

Kam pro ně zajít?

Pokud máte o dluhopisy zájem, zamiřte na jednu z téměř 400 poboček České spořitelny, ČSOB, Komerční banky nebo J&T Banky. Na přehledné mapce můžete zjistit, do které pobočky to budete mít nejblíže.

Upisovací období pro dluhopisy, které se budou vydávat 12. června, začalo 10. května a potrvá do 31. května. Ministerstvo si ale vymiňuje právo ukončit upisovací období i dříve.

Při pořizování si dejte pozor na to, abyste včas uhradili cenu dluhopisů na účet distributora. Pokud tam vaše peníze nepoukážete do 5 pracovních dnů od data ukončení úpisu, vaše žádost bude stornována. 

Z čeho můžete vybírat

Stávající typy spořicích dluhopisů z pilotní emise zůstaly zachovány a přibyl jeden nový. Jde o tzv. protiinflační dluhopis, se kterým nevyděláte navíc ani korunu, ale garantuje vám, že se úspory neznehodnotí. Reálně za něj tedy dostanete přesně to, co jste vložili.

Jmenovitá hodnota jednoho dluhopisu činí u všech typů 1 Kč.

1,5letý diskontovaný dluhopis

Úrokový výnos tvoří rozdíl mezi cenou dluhopisu a jeho jmenovitou hodnotou. Zjednodušeně řečeno koupíte cenný papír za méně, než vám bude vyplaceno v době splatnosti na zmíněné jmenovité hodnotě.

Úrok pro období od 12. 6. 2012 do 31. 12. 2013 činí 3 %.

5letý kuponový dluhopis

Úrokový výnos vám bude vyplácen každý rok ve stanovené datum na váš peněžní účet. U tohoto dluhopisu je jmenovitá hodnota rovna jeho ceně. Za rok od vydání dluhopisu vám bude každoročně vyplácen úrokový výnos, který se postupně zvyšuje.

5letý reinvestiční dluhopis

V tomto případě vám nebude úrokový výnos během držení dluhopisu vyplácen, ale každý rok bude ke stanovenému datu reinvestován formou připsání dalších reinvestičních dluhopisů na váš majetkový účet. Každý rok se vám tak počet držených dluhopisů zvýší a v posledním roce vám bude úrokový výnos vyplacen s celou jmenovitou hodnotou dluhopisů z vašeho majetkového účtu.

Výnosy 5letého kuponového a reinvestičního dluhopisu
Období 5letý kuponový dluhopis 5letý reinvestiční dluhopis
12. 6. 2012 – 12. 6. 2013 1 % 1 %
12. 6. 2013 – 12. 6. 2014 2 % 2 %
12. 6. 2014 – 12. 6. 2015 3 % 3 %
12. 6. 2015 – 12. 6. 2016 4,5 % 4,5 %
12. 6. 2016 – 12. 6. 2017 6 % 6 %

Zdroj: MFČR

Protiinflační dluhopis

V případě tohoto dluhopisu bude úrokový výnos dvakrát ročně (12. 6. a 12. 12.) reinvestován připsáním dalších protiinflačních dluhopisů na váš majetkový účet. Každý půlrok se tedy objem vašich držených dluhopisů zvětší a poslední úrokový výnos bude s celou jmenovitou hodnotou dluhopisů vyplacen ke dni splatnosti, která činí sedm let.

Protože se úrokový výnos bude odvíjet o výše inflace, jeho aktuální výši se dozvíte každý rok během května a listopadu.

Letos i pro další subjekty

Kromě nového dluhopisu se tato emise liší od té pilotní i rozšířením okruhu možných zájemců o další právnické osoby včetně obcí.

Zatímco v pilotní emisi mohly pořídit dluhopisy pouze domácnosti nebo zahraniční fyzické osoby, občanská sdružení, odborové organizace, nadace a nadační fondy, obecně prospěšné společnosti, registrované církve či náboženské společnosti, u třech typů dluhopisů, které se nabízely už loni na podzim, je okruh zájemců rozšířen. Tyto dluhopisy nově mohou poptávat:

  • Instituce vládního sektoru jako jsou veřejné výzkumné instituce a veřejné vysoké školy, kraje, města, obce či dobrovolné svazky obcí nebo zdravotní pojišťovny.
  • Další instituce neziskového charakteru jako jsou stavovské komory, profesní organizace a také vybraná zájmová sdružení právnických osob.
  • Další veřejnoprávní instituce (např. Česká televize, Český rozhlas nebo Česká tisková kancelář).

Nový protiinflační dluhopis je naproti tomu určen pouze fyzickým osobám nebo občanským sdružením fyzických osob.

Pro a proti platí jak pro koho

Zamýšlíte se nad tím, zda jít a nějaké dluhopisy koupit? Asi záleží spíš na vašem vkusu, protože  1,5letý dluhopis za 3 % sice není k zahození, ale obdobného zhodnocení dosáhnete i u spořicích účtů, ze kterých ale máte peníze okamžitě k dispozici. Termínované vklady už úrokové možnosti dluhopisů mohou převýšit. Solventnost státu také neposlouží jako argument (alespoň ne pro běžné spotřebitele, kteří neukládají do dluhopisů více než 2,5 mil. Kč), protože vklady v bankách a záložnách jsou do ekvivalentu 100 000 eur pojištěny.

Konkurovat svým zhodnocením může i stavební spoření, které je ministrem financí Miroslavem Kalouskem zavrhováno s tím, že výhody využití tohoto produktu vybranou skupinou lidí nesou všichni poplatníci, tedy i ti, kteří stavební spoření nemají. Na druhou stranu náklady na emisi spořicích dluhopisů také nesou všichni poplatníci a skupina těch, kteří si dluhopisy koupí, je mnohem menší než počet lidí, kteří mají „stavebko“. Kromě toho poplatníci „platí“ emisi i dalším právnickým osobám, které do dluhopisů mohou také investovat. Nákup, správa, výplata i reinvestice spořicích dluhopisů totiž nejsou zatíženy žádnými poplatky.

Protiinflační dluhopis potěší opravdu konzervativní investory. Odhady inflace předpokládají postupné snižování na úroveň kolem 2 %, v současnosti je to ale jako věštit z křišťálové koule. Jen stěží by se ale dalo uvěřit tomu, že by ministr financí jako odpovědný hospodář státní kasy předpokládal do budoucna vysokou inflaci a nastavil by na státní dluhopisy tento mechanismus. Na druhou stranu je ale pravděpodobné, že tato vláda už si s náklady na vyplácené úrokové výnosy asi starosti dělat nemusí a toto břímě po ní zdědí vítěz příštích voleb.

Vezmeme-li v úvahu delší investiční horizont tohoto dluhopisu (sedm let), pak lze říci, že standardní dluhopisy v takto dlouhém horizontu zatím většinou vydělaly více, než byla míra inflace (například v období mezi lety 2004 – 2011 byla v České republice průměrná roční míra inflace 2,7 %, zatímco české dluhopisy za stejné období vynesly v průměru 4,2 % ročně – měřeno indexem EFFAS Czech), řekl na adresu nového dluhopisu David Kufa ze společnosti Conseq Investment Management s tím, že jistota stejné reálné hodnoty investice je vykoupena tím, že investor pravděpodobně vydělá méně, než kdyby investoval prostřednictvím standardních dluhopisových nástrojů. Jedině v případě, že by ceny klesaly (deflace), dosáhne investor kladného reálného zhodnocení, protože dostane zpět přesně tu částku, kterou do dluhopisu vložil, zatímco cenová hladina klesla, dodal Kufa.

Ale někoho mohou tyto spořicí dluhopisy opravdu potěšit. Výnos do splatnosti, za který ministerstvo financí retailové dluhopisy investorům nabízí, nadále převyšuje úroveň výnosů, jež jsou pro české státní dluhopisy se splatností 5 let dosažitelné na mezibankovním trhu či v aukcích ministerstva, pořádaných pravidelně pro institucionální investory, řekl Ondřej Matuška ze společnosti Conseq Investment Management s tím, že tento rozdíl činí zhruba půl procentního bodu ve prospěch spořících dluhopisů. Na druhou stranu je možné spořicí dluhopisy prodat pouze během čtyř daných termínu ročně.

dan_z_prijmu

Najděte si alternativu

Protiinflační dluhopis není svou logikou na trhu jedinečným produktem. Na tom českém najdete hned dva produkty s podobným principem a nemusíte je držet sedm let. Váží se ale na inflaci v eurozóně. První nabízí Raiffeisenbank, která při 5leté splatnosti negarantuje výnos a na počátku zaplatíte 1,5% poplatek z investice.

Druhý najdete v nabídce J&T Banky, která nepožaduje žádný poplatek a bez ohledu na výši inflace zhodnocuje tříletý vklad 10,2 % a pětiletý vklad 15 %. V případě růstu inflace nad toto zhodnocení pak banka garantuje, že zhodnocení vkladu bude za každý rok vždy o 1 % vyšší než inflace.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).