Hlavní navigace

Za den vydělal 33 000 Kč, druhý dvacet tisíc prodělal

8. 10. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

První týden obchodování v investiční soutěži přinesl zajímavá překvapení. Investor na jedné transakci vydělal více než 33 000 Kč.

Máme již za sebou první týden prvního kola investiční soutěže společnosti Bossa, ve které se poprvé v historii České republiky obchoduje na finančních trzích naostro! Měšec.cz je partnerem této soutěže a její pravidla najdete zde: Soutěž jaká v ČR ještě nebyla!

Hlavní cenou v soutěži je hybridní automobil Honda CRZ. Zaujala vás soutěž a chcete se do ní registrovat? Podívejte se na následující odkaz: Investujte společně se serverem Měšec.cz (NÁVOD)

A jak probíhalo obchodování? V prvním týdnu bylo provedlo celkem 26 801 transakcí. Obchodování na finančních trzích spíše upřednostňovali muži – bylo jich 85 %.

Je však potřeba připomenout, že ženy bývají v některých případech lepší investorky, nepodléhají tolik emocím a umí se lépe držet své strategie.

S čím se nejčastěji obchodovalo?

Investoři provedli největší počet transakcí na následujících 9 investičních instrumentech. Těchto 9 instrumentů se na celkovém počtu transakcí podílelo 65 %.

Jak je z grafu vidno, u soutěžících byl nejoblíbenějším instrumentem měnový pár EUR/USD (45,16% podíl), za ním následovalo zlato (18,04 %) a ropa (6,69 %). Češi také ale obchodovali českou korunu a to v páru s eurem a dolarem.


BOSSA

Na celkovém počtu transakcí se všechny investiční instrumenty podílely následujícím podílem.


Bossa

Z investorského hlediska je jednoznačně zajímavý vývoj měnového páru USD/CZK. Ten od pondělí do pátku posílil o více než 2,78 %.

Investoři nedbají na ČNB

Měnový pár USD/CZK zahájil obchodní týden v neděli ve 23:00 na úrovni 19,519 a v pátek odpoledne atakoval hranici 19,00. Zdá se tedy, že investoři vůbec nerespektují záměry měnové politiky ČNB. Ta na konci září srazila úrokovou míru na historické minimum, a to 0,25 %. Teď můžeme čekat, jestli ČNB vytáhne další esa z rukávu. V případě, že se jí dosavadní měnový vývoj nebude líbit, mohli bychom očekávat, že zahájí intervence na měnovém trhu.  


Bossa

Nejziskovější obchod

Nejziskovějším obchodem byla transakce na ropě. Obchodník nakoupil 0,5 lotu ropy, a to 3. 10. 2012 ve 20:39 za 88,09 USD a prodal ji následující den ve 21:20 za 91,54 USD, čímž celkově za 1 den vydělal 33 000 Kč.

Nejztrátovější obchod

Na druhé straně nejztrátovější obchod se odehrál na měnovém páru EUR/USD. Soutěžící ve čtvrtek ráno prodal 2 loty eura a koupil dolar. Předpokládal tedy oslabení eura a posílení dolaru. Co bylo podnětem otevření jeho pozice, nevíme. Z analytického hlediska je možné jenom konstatovat, že ve čtvrtek se očekávalo zasedání Evropské centrální banky. V 13:45 byly vyhlášeny úrokové sazby.

Ty zůstaly na nezměněné úrovni 0,75 %. Tento výsledek byl očekáván a nepřekvapil. Ve 14:30 pak mluvil prezident ECB Mario Draghi, který vlil trhům pozitivní náladu, když opět potvrdil, že ECB je připravena nakupovat dluhopisy.

dan_z_prijmu

Kdyby soutěžící pozici ihned po vystoupení Draghiho zavřel, tak by ztratil o 20 000 Kč méně. Proto je důležité zprávy sledovat a nastavovat stoplossy, které zabrání případné katastrofické ztrátě, když aktuálně nemáme bezprostřední přístup k platformě.


Bossa

Každý se nejlépe učí na vlastních chybách. Je proto důležité si své chyby zaznamenávat a poučit se z nich.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je analytičkou finančních trhů společnosti BOSSA.CZ.

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).