Hlavní navigace

Jak vysoko vyrostou tržní zelené výhonky?

25. 5. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Řecko dostalo přiklepnutou další půjčku, cena ropy jde na 50 dolarů za barel a hrozba Brexitu v průzkumech uvadá. To vypadá na pořádný mejdan býků.

Řecko dostalo přiklepnutou další půjčku, cena ropy jde na 50 dolarů za barel a hrozba Brexitu v průzkumech uvadá. To vypadá na pořádný mejdan býků.

dan_z_prijmu

Skeptik by sice mohl namítnout, že půjčka Řecku je zase jenom půjčka (nikoliv odpis dluhu), ceny ropy jsou taženy jen výpadky v produkci a že průzkumy jsou jenom průzkumy a ty se mohou před referendem snadno změnit. Ale jsou zde i jiné pozitivní signály. Viděno skrze podnikatelské nálady (viz možná i dnešní Ifo), růst v eurozóně nevypadá vůbec zle. Ropu možná táhne vzhůru rostoucí poptávka po benzínu v USA (a jinde). A Řecko, nehledě na to, že v roce 2018 odepíše velkou část dluhu, splnilo drtivou většinu toho, co po něm věřitelé chtěli. Globální ekonomika se tedy jeví v růžovějších barvách, zvláště pokud si k výše uvedeným pozitivům připočteme například včera zveřejněné prodeje nových domů v USA, které byly nejvyšší od konce roku 2007.

Může se něco v této rajské zahrádce pokazit? To první, co nás zde napadne, je Čína. Neděláme si příliš velké iluze o vypovídacích schopnostech čínských makroekonomických dat a tak sledujeme spíše tržní či monetární proměnné. A zde stojí za zmínku, že čínský juan v poslední době prakticky nepřetržitě oslabuje. Vůči dolaru činí jeho ztráty od půlky dubna téměř 2 % (oproti euru se kurz prakticky nezměnil). Dvě procenta není žádná zničující depreciace, ale pokud by to tímto tempem mělo pokračovat, tak to trhy rozhodně začnou vnímat. Stejně tak jako Fed, který kvůli čínské devalvaci (o necelá 4 %) loni v září raději nezvýšil úrokové sazby.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).