Hlavní navigace

Jak si povedou rozvíjející se trhy v roce 2012?

19. 12. 2011
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Rozvíjející se trhy si vedly letos jako jedna z nejhorších tříd aktiv. Budou na tom příští rok lépe?

Emergingmarkets (rozvíjející se trhy) jsou v roce 2011 z hlediska výkonnosti jednou z nejhorších tříd aktiv. Velký vliv na to mají těžké ztráty na trzích jako například v Brazílii a Indii.

Mezi problémy, které ovlivnily rozvíjející se trhy na začátku tohoto roku, patřila zvyšující se inflace, očekávané zpomalení růstu z důvodu utahování místní monetární politiky a slabší poptávka po vývozu. A když se v srpnu a září objevila na trzích vysoká volatilita, emergingmarkets klesly mnohem níže než například americké akcie, avšak ne až tak moc, jak tomu bylo v roce 2008.

Investoři na rozvíjejících se trzích byli také negativně ovlivněni vývojem amerického dolaru, který silně posiloval z důvodu vysoké averze k riziku. V září klesl brazilský „real“ proti americkému dolaru o 16 % a jihokorejský „won“ o 9 %. Bude tedy rok 2012 pro emergingmarkets úspěšnější než ten poslední?

Valuace emergingmarkets (měřeno dle MSCI EmergingMarkets Indexu) se pohybují blízko svých 10letých minim (nepočítáme-li rok 2008), což je odrazem zpomalující míry růstu HDP a výrobní aktivity. 12měsíční Price/Earningsra­tios se také nachází blízko 5letých minim ve srovnání s P/E ratios z indexu S&P 500.

Většina rozvíjejících se zemí má však dostatek prostoru k přizpůsobení jejich monetární a fiskální politiky tak, aby podpořila růst. Navíc inflační rizika od počátku roku trochu opadla. Pokud se i celosvětová volatilita ustálí na stabilní úrovni, analytici ze společnosti MorningStar očekávají, že nízké valuace a aktivní stimulační opatření by měla podpořit lepší výkonnost emergingmarkets v roce 2012.

I když fundamenty pro většinu větších rozvíjejících se trhů vypadají dobře, bude-li nadále převládat negativní sentiment vůči evropské dluhové krizi, dá se očekávat negativní dopad především na akcie emergingmarkets spíš než na akcie rozvinutých trhů.

Mezi 2 největší ETF (burzovně obchodovatelný fondy), které kopírují MSCI EmergingMarkets Index, patří „Vanguard MSCI EmergingMarkets“ (VWO) a „iShares MSCI EmergingMarkets“ (EEM). Tyto fondy jsou silně zainvestovány v zemích jako Čína, Brazílie, Jižní Korea a Taiwan. Nyní se blíže podíváme na tyto trhy, abychom identifikovali, co by mohlo být hlavní hnací silou pro tyto fondy v roce 2012.

Čína

Nad čínskými akciemi se vznáší pesimismus. MSCI China Index od začátku roku klesl o 20,2 % (hodnota k 30. listopadu) oproti 17,2 % MSCI EmergingMarkets Index. Čínský výrobní sektor poprvé za téměř 3 roky zažil kontrakci, což odráží pokles exportních i domácích objednávek. Zatímco v krocení nemovitostní bubliny Čína pokročila, možná si nebude moci dovolit zpomalení ve stavebnictví za situace, kdy růst exportu slábne.

Ochabující trh s nemovitostmi a nejistota týkající se kvality čínských bankovních úvěrů jsou 2 hlavní důvody pro slabou výkonnost čínského finančního sektoru, který představuje 34% podíl v MSCI China Index. Obecně finanční sektor patří mezi největší sektory obsažené v čínském hodnotově váženém indexovém fondu

Po roce utahování monetární politiky a řešení rostoucí inflace se 30. listopadu 2011 čínská vláda rozhodla nečekaně snížit povinné minimální rezervy pro banky o 50 bazických bodů. To naznačuje, že vláda je i nadále odhodlána udržet vysokou jednocifernou míru růstu HDP. V blízké budoucnosti bude obtížné najít rovnováhu, protože čínská vláda se snaží povzbudit růst bez toho, aby se znovu objevila bublina na trhu aktiv, udržet kontrolu nad kurzem yuanu a také zajistit stabilitu v bankovním a nemovitostním sektoru.

Vzhledem k těmto rizikům analytici z Morningstar řadí ve svém výhledu pro rok 2012 Čínu mezi „méně optimistické“ trhy v porovnání s hlavními emergingmarkets. Avšak očekávají, že čínská vláda bude do roku 2012 nadále podnikat kroky ke stimulování růstu, což by mohlo znamenat menší oživení čínských akcií. Ti investoři, kteří drží pozici ve fondech jako VWO a EEM a kteří mají negativní výhled na Čínu, mohou zvážit snížení jejich 17% expozice tím, že zaujmou krátkou pozici v iShares FTSE China 25 Index (FXI), který drží velmi podobná čínská aktiva jako EEM a VWO.

Taiwan

Analytici Morningstar mají optimističtější výhled vůči jiným větším rozvíjejícím se trhům. Taiwan tvoří ve VWO a EEM okolo 11 %, ale v oblíbených dividendových fondech   WisdomTreeEmer­gingMarketsEqu­ity (DEM) a WisdomTreeEmer­gingMarketsSma­ll Cap (DGS) tvoří významných 22 % a 26 %. V současné době se valuace taiwanského trhu (měřeno podle MSCI Taiwan Index) také pohybuje blízko svého 5letého minima.

Je to způsobeno především silnou orientací taiwanských společností na export (tvoří až 62 % HDP Taiwanu) a očekávaným zpomalením rozvinutých trhů, což bude mít negativní dopad na podnikovou sféru Taiwanu.

Nicméně 50 % MSCI Taiwan Indexu je sestaveno z technologických firem, které mohou profitovat z rostoucího užívání smartphonů a tabletů zejména na rozvíjejících se trzích. Finanční sektor se řadí v indexu hned na druhé místo a tvoří 16 % jeho váhy.

V blízké budoucnosti by měl těžit hlavně z plánované regulace, která by měla vyústit v posilování vztahů s pevninskými bankami. Analytici z Morningstar také očekávají, že stimulační opatření Číny mohou povzbudit sektor materiálů (15 % indexu) a průmyslu (4 %).

Rizikem ale jsou blížící se taiwanské volby, které se budou konat 14. ledna 2012. Současný prezident MaYing-jeou během svého čtyřletého funkčního období pevně dohlížel na posilování ekonomických vztahů mezi Taiwanem a Čínou. Před svým hlavním soupeřem má ale velmi malý náskok, a pokud prohraje, dá se očekávat zpomalení tempa ekonomické liberalizace s Čínou. To by mimo jiné mělo negativní dopad i na taiwanské akcie.

Brazílie

Podobně jako Taiwan je Brazílie dalším z hlavních emergingmarkets, který se obchoduje na 5letých minimech 12měsíčních P/E ratios. Zdá se, že inflace, která téměř dosahuje na 6,5% limit stanovený centrální bankou, pomalu povoluje a vládě se daří postupovat kupředu s fiskálními a monetárními stimuly. V krátkodobé perspektivě to může znamenat určité oživení, ale z dlouhodobého hlediska to nemusí být až tak růžové. O Brazílii se mluví jako o „relativně mladé a dospívající populaci s rostoucím exportem komodit do rozvíjejících se trhů“, jenže tento příběh se zadrhl z důvodu zpomalení celosvětového ekonomického růstu.

Před 2 týdny Brazílie zrušila 2% daň pro zahraniční investory uvalenou na nákup brazilských akcií. Daň byla zavedena v říjnu 2009, kdy do Brazílie masivně putoval zahraniční kapitál, který poháněl brazilské akcie a domácí měnu „real“.

Těžařská společnost Miner Vale (VALE) tvořící okolo 15 % MSCI Brazil Index, by měla profitovat z plánovaných vládních výdajů na infrastrukturu před fotbalovým mistrovstvím světa v roce 2014 a letní olympiádou v roce 2016. Vale je také silně vázáno na čínský ekonomický růst a může tedy těžit z čínských ekonomických stimulů. Finanční sektor má v indexu 25% podíl a brazilské banky mají zdravé rozvahy spolu s dlouhodobě orientovanými růstovými příležitostmi ve spotřebním a komerčním bankovnictví.

Jižní Korea

Jižní Korea je jedním z výkonnějších rozvíjejících se trhů. Od počátku roku (do 30. listopadu) iShares MSCI South Korea Index (EWY) odepsal „pouze“ 10,9 %. Jedním z důvodů je, že jako exportér soupeří Korea převážně s japonskými společnostmi.

Obě země mají celosvětově známé značky a jihokorejské společnosti profitují z posilování japonského yenu již od finanční krize 2008. V brzké době jihokorejští exportéři mohou očekávat lepší časy díky nedávno podepsané dohodě o volném obchodu se Spojenými státy. Samsung Electronics, který tvoří 18,5 % MSCI South Korea Indexu, je celosvětový leader v LCD a paměťových čipech, což mu dává konkurenční výhodu v těchto vysoce cyklických sektorech. Navíc nadále těží ze silných prodejů svých smartphonů a tabletů (ve třetím čtvrtletí roku 2011 Samsung vyšplhal na vrchol celosvětového trhu se smartphony s tržním podílem 23,8%).

dan_z_prijmu

Avšak jihokorejský trh není tak levný jako jiné, větší rozvíjející se trhy. Navíc kromě zpomalování celosvětového růstu musí čelit tomu, že korejští spotřebitelé mají jednu z nejvyšších úrovní zadlužení domácností mezi hlavními zeměmi OECD, což by mohlo mít negativní vliv na domácí růst spotřeby.

Článek je přepisem originálu na Morningstar.com.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je zakladatelem největšího českého portálu o dividendovém investování Dividenda.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).