Hlavní navigace

Za garanci cen elektřiny domácnosti zaplatí a akcionáři ČEZ vydělají

11. 9. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Možným způsobem, jak snížit náklady na elektřinu, je pomyslné spojení se s „nepřítelem“, tedy koupit si akcie ČEZu. Vyplatí se je nakupovat a představují vhodnou dlouhodobou investici?

ČEZ překvapil trhy. Pololetní zisk ČEZu vzrostl meziročně o 14 % na 27,2 miliardy Kč. Výrazný byl především nárůst zisku ve druhém čtvrtletí letošního roku o 12,58 mld. Kč, většina analytiků se přitom domnívala, že zisk poroste o méně než 8 mld. Kč.

Aktuální výsledky společnosti ČEZ za 2Q 2012, resp. 1H 2012 skončily na všech úrovních hospodaření jak nad očekáváním trhu, tak i nad naším odhadem a znamenaly pro investory pozitivní překvapení, uvedl Jan RaškaFIO banky.


trhy.měšec.cz

Vývoj akcií ČEZ

Podle něj ČEZ na úrovni výnosů pozitivně překvapil trhy zvýšenou produkcí elektřiny jak z tuzemských zdrojů, tak z rumunského větrného parku. Na provozních ziscích podle mého názoru nejvíce pozitivně překvapila investory úhrada závazků od rumunských drah a rovněž také mezikvartálně nižší ztráta z albánské distribuční divize.

Podle Petra BártkaČeské spořitelny firma dokázala výrazně zvýšit produkci elektřiny a hnědého uhlí a těžila ze slabé koruny. Zlepšení podle něj bylo vidět i ve vedlejších segmentech jako je prodej plynu a v nákladech.

Je ČEZ vhodný pro dlouhodobého investora?

Jsou akcie ČEZu vhodné pro dlouhodobého investora a měl by je zařadit do vlastního portfolia? Domnívám se, že akcie ČEZu by neměly chybět v portfoliu dlouhodobého investora, a to proto, že se jedná o dividendový titul se stabilním dividendovým výplatním poměrem. Dalším aspektem hrajícím pro zařazení této akcie do dlouhodobého portfolia je jeho relativní nižší volatilita např. ve vztahu s finančními tituly. Akcie ČEZu tak řadím mezi tituly s defenzivnějším charakterem, uvedl Raška.

To potvrzuje i Josef Němý, podnikový analytik z Komerční banky. V následujících měsících nečekáme větší růstový potenciál. Ocenění akcií ČEZ je mírně nad průměrem odvětví a naši kolegové ze Société Générale se domnívají, že je ještě příliš brzy na zvýšení expozice vůči evropskému elektrárenskému sektoru, uvedl Němý.

Ve střednědobém horizontu (1–3 roky) se však domnívá, že ČEZ bude solidní investicí, která sice nepřinese velké kapitálové zhodnocení (tj. růst ceny akcií), ale bude vyplácet zajímavou dividendu. V následujících letech totiž čekáme stabilitu výsledků ČEZ. V dlouhodobém horizontu by mohly zisky ČEZ začít výrazněji růst, ale jen pokud se naplní prognózy o růstu cen elektřiny.

Umírněnější pohled má Bártek z České spořitelny.Od akcií ČEZu nelze v letech 2013–14 očekávat růst zisku kvůli slabým cenám elektřiny, rostoucímu objemu nakupovaných povolenek CO2 a kvůli sporům s dodavateli hnědého uhlí. I tak ale ČEZ považujeme za poměrně bezpečný dividendový titul s vestavěnou opcí na potenciální oživení cen elektřiny. Jsme na něj tedy mírně pozitivní, tvrdí.

Tip: Nákup akcií ČEZu jsme doporučovali v článku: Čtyři horké tipy, jak zhodnotit peníze v roce 2012

Dividendový titul?

Akcie ČEZu nesou více než 5% výnos a jsou atraktivnější investicí než je ukládání peněz na spořicích, ale i termínovaných účtech. Jak se bude vyvíjet v následujících letech dividenda? Příští rok předpokládáme mírné zvýšení dividendy asi o dvě koruny, následované zhruba stejným poklesem. Dále bude záležet hlavně na cenách elektřiny a na expanzi ČEZu v oblasti obnovitelných zdrojů. My máme střednědobě zhruba stabilní výhled, uvedl Bártek.

S tím souhlasí i Raška: Očekávám, že stát jakožto majoritní vlastník společnosti, bude vzhledem ke stále napjatým veřejným financím spíše tlačit na co nejvyšší výplatní poměr v rámci stanoveného intervalu. Předpokládám tak, že v roce 2014 by se mohla velikost dividendy posunout mírně výše, do rozmezí 46 – 48 korun na akcii, za předpokladu mírného meziročního růstu čistého zisku v roce 2013, uvádí.

Garantovaní cen elektřiny? Spotřebitele si připlatí

Pozitivní zprávou pro akcionáře (a negativní pro spotřebitele) je garance cen elektřiny z nových bloků Temelína, kterou Ministerstvo obchodu a průmyslu navrhuje ve své energetické koncepci. Pro spotřebitele garantování cen elektrické energie nic dobrého nepřinese, nejspíše jen zdražení. Podobným průšvihem s garantováním cen jsme si už jednou prošli v podobě solární elektřiny. Čtěte více: Kvůli obnovitelným zdrojům je každá rodina chudší o více než 1000 Kč


Logo skupiny ČEZ

Podle společnosti ČEZ  neexistuje žádný jiný projekt jaderné elektrárny ve světě, který by nebyl nějak ze strany státu podporován.

Garantování cen energie v souvislosti s produkcí elektřiny z plánovaných nových bloků jaderné elektrárny Temelín by podle mého názoru napomohlo do určité míry stabilizovat budoucí hospodaření společnosti. ČEZ by tak byl zajištěn proti poklesu tržních cen elektřiny s pozitivním dopadem do jeho hospodaření, uvedl Raška a dodává, možnost fixace výkupní ceny z nových bloků JETE je však stále předmětem jednání a v současnosti je těžké předpovědět jakýkoliv závěr. Očekávám tak v budoucnu další diskusi o případné formě podpory, budou se zřejmě hledat inspirace i ze zahraničí, kde určité garance v případě produkce z jaderných zdrojů již fungují nebo jsou diskutovány.

Pozor na politické riziko 

Pozitivním, ale i výrazně negativním činitelem může být také to, že v ČEZu drží majoritní podíl právě stát. Ten dosahuje 69,78 %  (v roce 2008 to bylo 63,39 %). Domácí fyzické osoby přitom drží méně než 5 % akcií.

Politické riziko se může projevit například při plánované dostavbě Temelína. Ukazuje se, že ekonomická návratnost nebude v případě dostavby zcela vysoká a nabízí se otázka, zdali ČEZ nebude mít vhodnější možnosti, jak své peníze zhodnotit. Pochybnost také vzbuzuje tendr na dostavbu, neboť můžou být vyloučeny některé společnosti z důvodů „energetické bezpečnosti“. Výsledek pak může být ten, že společnost ČEZ zaplatí více.

S tím souhlasí analytik Komerční banky. Politické riziko určitě existuje. U ČEZ a jiných energetických společností ho ale spíš vnímám v tom smyslu, jaká bude další energetická politika ČR (dostavba Temelína, podpora obnovitelných zdrojů) a hlavně EU (postoj k jaderné energetice, systém emisních povolenek, podpora obnovitelných zdrojů), potvrzuje Němý.

Opačného názoru je však Bártek z České spořitelny. Podle něj je ČEZ  jednou z politicky nejexponovanějších akcií a rizika zásahu jsou spíše na negativní straně. Jako největší riziko vidí v současnosti nápad ministerstva průmyslu na omezování exportu elektřiny z hnědouhelných zdrojů někdy od roku 2014.


Autor: TOP 09

Ministr zahraničí a šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg je častým kritikem politického vývoje v Rusku.  

Kupovat, či nikoliv?

Akcie ČEZu podle analytiků představují většinou zajímavou investici, která by měla být určena pro dlouhodobý investiční horizont. Koneckonců doporučení nejrůznějších finančních institucí tomu jen odpovídají.

skoleni_15_4

Na druhou stranu je zde spousta otázek, na které v současné době není uspokojivá odpověď. Vzhledem k trendu v posledních letech lze však předpokládat, že zdejší management vhodně zváží veškeré možnosti, které nebudou ke škodě akcionářů (především těch drobných) a bude společnost dále rozvíjet.

Pokud tedy přemýšlíte o investování na akciových trzích, určitě zvažte zařazení i této akcie do portfolia. Podobné překvapení jako u některých developerů (například ECM, který zaznamenal pokles z 2000 Kč na současných 30 Kč) vám s velkou pravděpodobností hrozit nebude a ČEZ bude nadále stabilním dividendovým titulem.

Vlastníte akcie ČEZu?

  • Ano a chystám se dokoupit další.
    27 %
  • Ano a ponechám si je.
    25 %
  • Ano, ale prodám je.
    1 %
  • Ne, ale nakoupím je.
    20 %
  • Ne a nakupovat je nehodlám.
    20 %
  • Nevím.
    7 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).