Hlavní navigace

Jak poznat dobrý obchodní systém

19. 4. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Automatizované obchodní systémy obchodují na burze za vás. Samy si najdou vhodné obchodní příležitosti, samy nakupují a prodávají. Vy jim jen dáte k dispozici peníze. Jak ale poznáte, že svěřujete správu financí dobrému obchodnímu systému, který vás nepřivede na mizinu?

Hodnocení automatizovaných obchodních systémů

S dnešní technikou není problém za použití historických dat dosáhnout úpravou parametrů systému výsledků v řádu stovek procent ročně. Je zřejmé, že takovéto výsledky nejsou reálně dosažitelné, a proto je třeba být při pohledu na zveřejňované údaje nadmíru opatrný a vždy se seznámit, o jaký typ údaje se jedná a jakým postupem byl výsledek dosažen nebo spočítán. Jednotlivé typy výsledků jsou mnohdy na první pohled těžko rozeznatelné, čehož bohužel mnozí prodejci systémů rádi využívají.

Futures Truth – analytik systémů

Futures Truth je nezávislý dvouměsíčník, který v roce 1985 založil John Hill za účelem hodnocení systémů a odlišení nedůvěryhodných systémů. Dnes časopis zkoumá a zveřejňuje výsledky asi 160ti automatizovaných obchodních systémů. Z nich pak dle výnosů sestavuje žebříčky. I když výnos je pravděpodobně nejvíce oblíbené kritérium, nemělo by se používat bez bližšího zkoumání a bez zapojení dalších kritérií. Dále je nutno mít na paměti, že Futures Truth pracuje pouze s hypotetickými údaji, které mají poměrně velká omezení (viz níže).

Nejlepších 10 systémů za posledních 12 měsíců (dle Futures Truth)stav k 31. 1. 2006
Pořadí Název systému Roční výnos
1. Anticipation 362 %
2. Genesis B 252 %
3. Gasoline Trader 238 %
4. Natural Gas Trader – MA 226 %
5. Anticipation II 192 %
6. DCB-Bond System 187 %
7. Qtech Bellies 187 %
8. Natural Gas Trader – LA 182 %
9. 1–2–3 System 163 %
10. Samba 161 %

Základem pro výpočet výnosu je trojnásobek marginu.
Příklad: Anticipation 27,169 USD/(3 * 2,500 USD) = 362,3 %

Základní typy zveřejňovaných výsledků automatizovaných obchodních systémů:

  1. Historické výsledky backtestingu
    • i když se jedná o reálná historická vstupní data, získané výsledky je nutno označit za hypotetické
    • využitelné statistiky: počet obchodů za určité období, průměrná výše zisků/ztrát, největší pokles hodnoty; oblíbená interpretace absolutní výše výnosu je zde značně problematická
  2. Hypotetické výsledky při zohlednění aktuálních tržních dat
    • zde již lze využít všechny statistiky včetně ziskových poměrů, ale stále je třeba vědět o určitých omezeních
  3. Reálné (skutečně dosažené) výsledky z obchodování systémů

Výsledky lze označit za reálné jedině v případě, když daný obchodní pokyn byl vypořádán na trhu. Jen zde máme jistotu, že ve výsledku obchodu budou zahrnuty všechny vlivy, které na trzích působí a nelze je předem naprogramovat (jde např. o chybná data, vyplnění či nevyplnění limitního příkazu, skluz v plnění příkazů, selhání techniky, podmínky abnormálně zvýšené volatility trhu atd.).

Informace o reálných výsledcích je tedy velice důležitá a nikdo by ji před počátkem své investice neměl podceňovat. V zásadě jsou dvě možnosti získání informací o reálných výsledcích:

  1. výsledky z obchodního účtu autora systému (dokladem je kopie výpisu z účtu),
  2. výsledky od brokera, který jako výsledek systému zveřejňuje průměrnou cenu dosaženou všemi klientskými zobchodovanými pokyny.

Jestliže vám prodejce systému ani jeden z těchto dokladů není schopen předložit, je dobré se takovému systému raději vyhnout. Podle mého názoru by zveřejňování reálných výsledků mělo patřit k samozřejmostem každého autora systémů. Nevidím důvod, proč kupovat zajíce v pytli. Je opravdu s podivem, že i někteří „slavní“ autoři, kteří se chlubí desítkami let v branži, stovkami klientů obchodujících jejich systémy, jsou autory knih na toto téma, ale o svých reálných výsledcích raději mlčí.

Hodnocení výsledků systémů můžeme porovnat s další alternativou investování na komoditních trzích, a to tzv. Managed Futures. Jde o registrované poradce v komoditním obchodování, kteří obchodují pro své klienty. I oni pak musí zveřejňovat své reálné výsledky, aby si investoři mohli ze stovek nabídek vybrat pro ně vhodné. V této oblasti (nejspíše proto, že spravuje kolem 130 miliard dolarů) je jaksi samozřejmé, že zveřejňované údaje reprezentují důvěryhodné, reálně dosažené údaje (jde právě o průměrnou cenu všech klientských příkazů). Myslím, že není důvodu, proč by autoři automatizovaných obchodních systémů neměli postupovat obdobně.

dan_z_prijmu

Proč takovýto článek o zdánlivě samozřejmých věcech?

  • Poměrně zavedená praxe mnoha firem ukazovat to, co většina obchodníků vidět chce (výborné výsledky), a ne to, co by vidět měla (reálné výsledky),
  • legislativní podmínky umožňují nedostatečné oddělování skutečně dosažených a hypotetických výsledků,
  • poměrně tvrdá slova na adresu nepoctivých prodejců od jejich bývalých klientů, kteří byli nalákáni právě na ony „hvězdné“ hypotetické výsledky.

V příštím díle seriálu si ukážeme, jak lze postupovat při výběru systému.

Pavel Topol – technický obchodník se specializací na opce, zakladatel poradenské firmy FUTURES s.r.o., která provozuje portál www.etrading.cz.

Při obchodování na burze věříte více...

  • ... člověku.
    36 %
  • ... počítači.
    44 %
  • Neobchoduji.
    20 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pavel Topol - technický obchodník se specializací na opce, zakladatel poradenské firmy FUTURES s.r.o., která provozuje portál www.etrading.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).