Hlavní navigace

Jak investovat v roce 2005 - rada odborníků

7. 1. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V uplynulém roce jsme zaznamenali růst akciových trhů, které předvedly několikanásobné zhodnocení oproti vkladům v bankách. Jak ale investovat v letošním roce, abyste dosáhli maximálních výnosů? Zeptali jsme se odborníků – a jejich názory se značně liší.
David Pišťák - HVB Bank

David Pišťák, HVB Bank

Celkový obrázek světové ekonomiky se příští rok příliš nezmění. Celosvětový růst bude mírně nižší než v roce 2004, avšak stále na solidní úrovni. Z tohoto důvodu lze očekávat, že akcie budou výnosnější než dluhové instrumenty (což jsou např. dluhopisy, depozita, směnky či fondy peněžního trhu).

Z regionálního pohledu by mohly být zajímavé americké akcie následované akciemi evropských firem. Čína již zřejmě neudrží rychlost růstu z posledních let a investice do tohoto regionu neslibují nadprůměrné výnosy. Rovněž v regionu střední a východní Evropy lze očekávat pouze průměrné výkony.

Dluhové instrumenty mají za sebou vynikající rok, ale rok 2005 bude spíše ve znamení ústupu z výsluní, především u dluhopisů s delší dobou splatnosti. Jako bezpečnou investici s průměrným výnosem lze doporučit fondy peněžního trhu.

Na devizových trzích lze očekávat zklidnění situace. Koruna může ve vztahu k EUR dále mírně posilovat, zatímco oslabování USD proti EUR je téměř u konce.

Tip pro korunového investora: nákup US akcií v případě, že se kurz EUR/USD stabilizuje kolem 1,35 dolaru za euro.

Petr Schůt - ISČS

Petr Schůt, Česká spořitelna

Máme za sebou třetí rok významného růstu středoevropských akciových trhů, zatímco americké a evropské akciové trhy se stále nemohou dostat na výraznější růstovou dráhu. Česká koruna výrazně posílila proti euru i proti americkému dolaru a předpokládá se pokračování tohoto trendu. Úrokové sazby v ČR již zřejmě nebudou dále klesat a pravděpodobnější je scénář jejich stagnace nebo růstu.

Odhady růstu akciových trhů na příští rok se pohybují kolem 8 – 10 %. Více optimismu vyjadřují analytici pro středoevropské trhy z důvodu pokračujícího konvergenčního efektu. Investice v dolarech, ale i v eurech při posilování koruny v sobě nesou riziko snižování reálného výnosu v korunách. Krátkodobé investice do akcií jsou samozřejmě stále spojeny s rizikem, které lze snížit investováním na delší dobu a rozložením investice v čase.

Doporučení:

K udržování potřebné likvidity bych doporučil udržovat dvojnásobek této částky ve fondu peněžního trhu.

Pro možnost investování další části volných prostředků je mým standardním doporučením pravidelná investice určité částky v relativně stálé struktuře podílu investic do dluhopisů a akcií. Jejich poměr je dán individuálně podle toho, do jaké míry je investor ochoten tolerovat výkyvy v hodnotě celkové investice. U dluhopisů bych zvolil dluhopisové fondy v českých korunách, které investují ve středoevropském regionu. U akcií bych příští rok volil dvě třetiny ve fondech investujících ve středoevropském regionu a jednu třetinu na trhu USA.

Na trhu však roste i nabídka zajištěných produktů. Jejich výhodou je, že jsou zpravidla v korunách, zajišťují plný návrat investované částky a umožňují podílet se na růstu trhu, pokud k němu dojde. Pro dlouhodobější investice bych proto doporučil opatrným investorům namísto přímé investice do akciových fondů zvolit zajištěný fond v českých korunách. Ideálně opět ve struktuře dvě třetiny na středoevropském trhu a jednu třetinu v USA.

Pro klienty, kteří chtějí mít šanci zvýšit krátkodobě výnos ze svých vkladů, je na trhu i nový typ vkladů, které vedle základního výnosu nabízejí i možnost jeho zvýšení prostřednictvím prémie. Ta je vázána na splnění určité podmínky. U krátkodobých vkladů je to zpravidla vývoj směnného kurzu koruny.

skoleni_15_4

Redakční komentář

Při investicích je vždy důležité mít na paměti, za jak dlouho budete peníze potřebovat (časový horizont), jaké riziko jste ochotni podstoupit a jak rychle budete potřebovat v případě nutnosti investici zpeněžit (likvidita). Investor nesmí zapomínat ani na rozložení rizika mezi více druhů investic – lidově nedávat všechna vajíčka do jednoho košíku.

A stále platí: Minulé výnosy nezaručují výnosy budoucí. Jestliže v uplynulém roce přinesly investice do akcií nejvyšší zhodnocení, neznamená to, že se situace bude opakovat i v letošním roce. (Což samozřejmě naopak neznamená, že se opakovat nemůže.)

Kam bude směřovat nejvíce vašich investic v tomto roce?

  • Do podnikání.
    4 %
  • Do akcií.
    23 %
  • Do podílových fondů.
    20 %
  • Do stavebního spoření a jiných státem podporovaných produktů.
    32 %
  • Do bankovních vkladů.
    1 %
  • Do slamníku.
    4 %
  • Jinam.
    4 %
  • Nikam - nemám peníze k investicím.
    12 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).