Hlavní navigace

Jak investovat a nepřijít do pekla

17. 6. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Mnoho investorů v současné době lamentuje nad stavem, v jakém se nacházejí akciové trhy, a nejistotou z budoucího vývoje, ale přesto může být tato situace pro mnohé výhodná. I v dobách klesajících trhů mohou být investice zajímavé. Pro nezkušené investory jsou zpravidla dvě cesty: dlážděná a spekulativní do pekla, nebo pomalá a pravidelná, směřující ke světlým zítřkům.

Většina z nás si dávno zvykla přispívat měsíčně na stavební spoření (někteří mají dokonce uzavřených více smluv), zvykáme si na penzijní připojištění, kam také ukládáme prostředky převážně s měsíční periodou. Pravidelné investování, například prostřednictvím podílových fondů, které navíc zabezpečí i rozumné rozložení rizika za relativně málo peněz, je však stále ještě poměrně cizí pojem.

Pravidelné investování do podílových fondů v sobě spojuje několik výhod, které umožňují investorům dosahovat zajímavých výnosů a nepodstupovat při tom neúměrně velké riziko. Kromě zvýšení efektivity finančních toků nabízí pravidelné ukládání prostředků také podstatné snižování rizika, a to i v případě, že klient preferuje investici do rizikovějších fondů akciových, fondů fondů, případně smíšených.

Když investor pravidelně ukládá stejnou částku, dochází k tomu, že i v případě rizikovějších a volatilnějších (kolísavějších) nástrojů dochází k tzv. průměrování investice. Souvisí to s kolísáním hodnoty podílových listů v portfoliu, takže klienti nakupují méně podílových listů za vyšší cenu, jindy naopak za cenu nižší, ale větší množství. Při vyšších výkyvech se hodnoty vyrovnají, což přináší profit zejména v delším investičním horizontu.

Všechno, co potřebujete vědět o akciích a podílových fondech. Přehledy, porovnání, analýzy: akcie.mesec.cz

I opatrný, konzervativně zaměřený investor si při pravidelných investicích může dovolit investovat do výnosnějších aktiv a nepodstupovat tak zbytečně vysoké riziko. A právě nízké ceny na akciových trzích dnes doslova vybízí k tomu, aby investoři začali přemýšlet o této možnosti zhodnocování volných peněz.

Spekulace – pro nezkušené cesta do pekel

Tím, že si investor uvědomí výhodu pravidelných investic, má vekou šanci se vyhnout emocím, které dokáží připravit mnoho investorů o jejich výdělky. Aby však byla investice úspěšná, je třeba dodržovat disciplínu a investovat skutečně pravidelně stejnou částku.

Mnoho investorů je toho názoru, že nejlepších výsledků dosáhne tehdy, když bude navyšovat svůj majetek v investicích ve chvíli, kdy trhy rostou a naopak, když se situace nevyvíjí podle jejich představ, budou se snažit podílové listy prodat. Jde o tzv. časování trhu, při kterém se investor snaží najít nejvhodnější čas na investice do určitého produktu.

Bohužel, skutečnost je taková, že většinou snaha o časování trhu dopadne úplně opačně. Investoři nakupují, když trhy dlouhodobě rostou a nestačí se pak divit, když krátce na to dojde k poklesu a jejich investované prostředky se propadají do ztráty. Po nějaké době se nakonec rozhodnou větší části ztrátového portfolia zbavit, hned potom se však situace na trzích opět začne obracet k lepšímu. Investoři pozorují, jak trhy rostou a jejich prostředky leží ladem. Nakonec se opět rozhodnou zainvestovat do rostoucího trhu… a tak pořád dokola.

Aktivní přístup k obchodování navíc prodražují i poplatky, které střadatelé platí při nákupu a prodeji investičních nástrojů. Největším nepřítelem takových investorů pak nejsou trhy, ale oni samotní a samozřejmě dav, který je nutí investovat jako všichni ostatní okolo.

Velkou výhodou pravidelných investic je rovněž skutečnost, že investor nemusí disponovat velkou sumou peněz. Většina investičních společností nabízí svým klientům možnost ukládat pravidelné malé částky, navíc je tato možnost spojena s určitými výhodami ve formě snížených poplatků. Některé společnosti dokonce umožňují poplatky zaplatit předem (také se slevou), což pak prakticky přinutí investory dodržet investiční horizont i v případě paniky na trzích. Nabídku tvoří většinou předem vytvořené portfolio několika fondů společnosti, takže klient má zaručenou dostatečnou diverzifikaci a prostředky jsou rozděleny optimálně podle jeho potřeb a přání. Na výběr je více kombinací fondů odstupňovaných podle míry rizika a doporučeného investičního horizontu.

Fondy životního cyklu namísto penzijního připojištění

Jedním ze způsobů, jak ještě „zdokonalit“ pravidelné investování, je možnost investovat do fondů životního cyklu (LifeCycle funds), které kromě možnosti pravidelného investování nabízejí v dlouhém investičním horizontu realokaci a rebalancování portfolia (přenastavení a vyvážení portfolia).

Portfolio manažeři postupně přelévají prostředky z rizikových aktiv do konzervativních aktiv a investor, který plánuje investici na několik (i desítek) let, si pak může dovolit investovat více prostředků do rizikových aktiv. Čím blíž je doba ukončení investice (například důchod), tím je důležitější uchování hodnoty portfolia a prostředky jsou postupně přesouvány do bezpečnějších investičních nástrojů, jako jsou dluhopisy nebo peněžní trh. Tyto fondy jsou díky své konstrukci považovány za vhodnou alternativu k penzijnímu pojištění.

Společnosti tyto produkty nabízejí ve formě speciálních fondů, které jsou rozděleny do několika skupin s předem daným investičním horizontem (od jednoho roku až na několik desítek let), nebo mají přesně stanovenou dobu, kdy je optimální investici ukončit (zpravidla mají v názvu rok ukončení investice).

dan_z_prijmu

V zahraničí se fondy životního cyklu těší už několik let velké přízni investorů, u nás jsou však zatím tak trochu mimo zájem jak investorů, tak investičních společností. Průkopníky v této oblasti byly společnosti Pioneer se svým programem Rentier Invest (sedm linií) a Conseq se svým produktem Horizont Invest (deset různých portfolií). Další společností pak byly ČP Invest, který svým klientům nabízí Partner Invest (pět fází), a ISČS, která nabízí čtyři ČS fondy životního cyklu (ČS fond životního cyklu 2020, 2025, 2030, 2040). Posledním, kdo nabízí tento produkt, je ČSOB. Ta má však v nabídce pouze jeden fond, ČSOB Finanční nezávislosti. V cizí měně, konkrétně v euru, je pak u nás možné investovat do jedenácti fondů ABN Amro Life Cycle funds (AAF LCF 2015, 2018, 2020, 2022, 2025, 2028, 2030, 2032, 2035, 2038, 2040).

Autor je odborným redaktorem serveru Investujeme.cz.

Investujete pravidelně?

  • Ano.
    32 %
  • Investuji, ale ne pravidelně.
    23 %
  • Neinvestuji vůbec.
    11 %
  • Rád bych, ale příliš tomu nerozumím.
    34 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem odborného serveru Investujeme.cz. Investování a kapitálové trhy jsou jeho koníčkem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).