Hlavní navigace

Investovat nebo vyčkávat?

5. 11. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Pro nejednoho drobného investora, který pravidelně investuje malé finanční částky, představuje pád finančních trhů noční můru. Zoufale sleduje, jak se mu jeho podíly v podílových fondech nebo hodnota akcií ztenčuje. Psychologicky slabší povahy odprodají část svého portfolia a realizují ztrátu. Jestliže patříte mezi ty, kteří raději vyčkávají, můžete na finanční krizi zajímavě vydělat.

Finanční krize je jistě nemilá. Když připočteme další faktory v podobě zvolňující ekonomiky, jež se vrací na svou obvyklou výkonnost okolo 2,5 procent ročně a hrozící nezaměstnanost, která se má v příštím roce zvýšit na hranici 8 %, nejsou vyhlídky zrovna veselé. Chmury navíc umocňuje zvýšená inflace. Běžný člověk nemá mnoho příležitostí pro radost. Drobný investor by však měl zvýšit pozornost a začít nakupovat. Podle dřívějšího vyjádření ekonoma Pavla KohoutaPartners for Life Planning jsou pro nákupy akcií jasným signálem historické záběry z velké hospodářské krize, jež postihla ve 30. letech minulého století Spojené státy.

Pro mnoho drobných investorů byl doslova šok, když média zveřejnila informaci, že za říjen letošního roku bylo z podílových fondů vyvedena stejná suma jako za dobu od ledna do září (10 miliard korun). Navíc se i poměrně jisté fondy peněžního trhu propadly do ztráty. Začal výprodej a převádění peněžních prostředků na běžné a spořící účty.

Chci začít investovat

Pro každého, kdo pomýšlel o investování, je právě nyní jedna z vhodných možností. Současnou finanční krizi lze přirovnat k výprodeji v supermarketu. Jakmile se v obchodu zlevní jedna komodita, zvyšují se prodeje. Obdobné to je i nyní. Akcie jsou na svých minimech za posledních několik let. Na otázku, zda se nevyplatí čekat a časovat tak trh, je jediná odpověď: pokud nejste analytikem nebo ekonomem, nezabývejte se časováním a raději se začněte zajímat o zásady investování a fungování základních instrumentů na kapitálových trzích.

Současná doba se jeví jako vhodná k přípravě hotovosti pro budoucí investice. Tím nemyslím odprodej investičních instrumentů. Pokud investora k jejich prodeji nic nenutí, vyplatí se je podržet, říká Daniel Marván, makléř Fio, burzovní společnosti, a dodává: Člověk s dlouhodobějším investičním horizontem nebo vyšší tolerancí k riziku se může snažit využít menších prodejních vln k budování nových pozic. Pro konzervativnější investory mohou být zajímavé některé zajištěné fondy.

Chcete investovat? Navštivte náš investiční manuál.

Petr Zajíc, ředitel úseku investic Pioneer Investments ČR, podotýká, že investice do akcií by měly být rozloženy v čase, a tak současné poklesy v dlouhodobém horizontu představují nákupní příležitosti. Toto tvrzení lze vztáhnout i na akciové otevřené podílové fondy a souvisí s výše uvedeným přirovnáním se slevami v hypermarketu. Je nutné vzít na vědomí, že investování je poměrně komplexní záležitostí a nelze obsáhnout na úrovni jednoho článku.

Kdo dává konkrétní rady, nestaví celkovou strategii, většinou sleduje vlastní cíle, doplňuje Jan Lener, finanční konzultant Broker Consulting.

Časté chyby začátečníků i mírně pokročilých

Mezi časté, avšak i osudové chyby patří výběr jednoho podílového fondu nebo jednoho akciového titulu. Není na škodu namíchat si investiční portfolio z více fondů. I těch, které nevypadají investičně příliš dobře. Sázet veškeré peníze na jedno zaměření (například geografické pokrytí na část Evropy) nebo jen na jeden sektor (reality, vodohospodářství apod.) není z dlouhodobého hlediska prozřetelné.

Jedna ze zlatých rad investování je, že je vhodné nakoupit a poté zapomenout na investici. To se týká zejména investic do akcií. Investor do podílových fondů by neměl (v zájmu duševního klidu) příliš sledovat poklesy nebo nárůsty své investice.

Pro investora je důležité, aby alespoň jednou za čas zhodnotil své investice a seznámil se s novinkami a možnostmi dalšího investování. Investiční portfolio by se mělo rebalancovat jednou za rok, zmiňuje Jan Lener. Rebalancováním se myslí upravení portfolia do takové podoby, aby odráželo v čase se měnící požadavky každého jeho majitele. Zásadní úpravy jsou přípustné, avšak měly by vycházet jen z dlouhodobých potřeb. Výprodej akciové složky v době finanční krize se nemusí vyplatit a investor tak zbytečně tratí finanční prostředky, které v minulosti uhradil.

Na koho se obrátit?

Není od věci navštívit bankovního, případně finančního poradce. Ze zkušeností, které jsou dostupné, je vhodné zavolat do poradenské společnosti a trvat na nějaké schůzce. Podle dřívějších slov zástupců těchto společností je na setkání vyslán obvykle zkušenější poradce. Proaktivní požadavek na případné využití služeb finančního poradce znamená pro většinu společností signál, že se může jednat o novinářský test.

Je také nutné zvážit, jestli chcete investovat pravidelně každý měsíc, anebo jednou za čas. Pravidelně investovat lze již od stokorunových částek. V případě investic není povinnost splnit nějaký předem daný požadavek na četnost, výši a pravidelnost plateb.

skoleni_15_4

Rozdíl mezi investováním a spořením

Spoření bývá pojímáno jako konzervativní forma udržení hodnoty finanční majetku za minimální ztráty. V praxi to vypadá tak, že výnosnost pokryje úroveň inflace a likvidita prostředků je co nejnižší. Nyní dostává i spoření dost zabrat, neboť inflace je na dvojnásobku ve srovnání s minulými lety.

Investování je rizikovější zejména při pohledu na kolísání hodnoty investice. Výnos je většinou vyšší, avšak v současné době, kdy jsou kapitálové trhy na svých minimech, tomu tak není. Likvidita vložených prostředků je také poměrně rychlá, avšak mnohdy na škodu, neboť se zbytečným chybným krokem můžete připravit o nemalou část vložených prostředků. Pro všechny, kteří chtějí své investice ukončit a vybrat je, se hodí rčení dvakrát měř, jednou řež.

Jak postupujete při vašem investování v nynější finanční krizi?

  • Zachovávám klid a rozvahu
    46 %
  • Začínám hromadně nakupovat akcie
    16 %
  • Veškeré akcie jsem již prodal
    5 %
  • Finanční krize se mě netýká, investuji průběžné dál
    20 %
  • Neinvestuji, spořím
    13 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).