Hlavní navigace

Investování: které rady a poučky už dávno neplatí?

6. 12. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Některé investiční položky už dávno neplatí. Čím se řídíte, když investujete?

Investováním se mnoho lidí zajišťuje na stáří. Bohužel samotná investice nestačí. Respektive nestačí náhodně investovat peníze s dobrým úmyslem a vírou, že se časem zhodnotí. A mnohokrát nepomohou ani zavedené a několikrát omílané poučky, které mají varovat před častými chybami.

Tyto poučky jsou totiž často již zastaralé nebo neúplné. Vyplynulo to z přednášky Aleše Tůmy, investičního analytika ve společnosti Partners, v rámci konference finančních poradců FINfest.

Diverzifikace nestačí

Jako jednu z nejzákladnějších rad, kterou můžete dostat v rámci investování, je diverzifikace. Nikdy se nedoporučuje investovat veškeré prostředky například do akcií jedné společnosti. Tím spíše, pokud investujete částky statisícové a vyšší. V případě, že investujete 50 000 Kč, jde sice stále o risk, pokud vše vsadíte na jednu kartu, ale nejde o likvidační částky. V nejhorším případě tak jen dostanete cennou lekci. V situaci, kdy investujete statisíce, případně miliony, ale snadno můžete přijít o vše.

Nejde však jen o to, abyste své investice rozdělili. Pokud si vyberete například 7 společností a následně rozdělíte své finance mezi ně a nakoupíte akcie, není to záruka úspěchu. Je potřeba své portfolio sestavit kvalitně. Udává se, že 25 % akcií generují 80 % veškerého zisku. A naopak 50 % všech akcií má ztrátovou hodnotu.

Samotnou diverzifikací si tak nezajistíte zisk. Je potřeba, aby ten, kdo vám portfolio sestavuje, věděl, co dělá, a věděl, jaké společnosti vám doporučit. Případně to musíte vědět vy sami, pokud se rozhodnete investovat sami.

Stejně tak není moudré mít takzvaně „od každého něco“. Tedy vložit nějaké peníze do akcií, nějaké do dluhopisů, podílových fondů, jiných finančních produktů atd. Diverzifikace je vhodným nástrojem, ale musí být použita dobře. Sama o sobě zisk nezajistí. Slouží pouze k tomu, aby se jejím prostřednictvím zvolily co nejvhodnější produkty.

Pravidelné investování

Kdo investuje pravidelně, snižuje své riziko. To ale není vždy pravda. Statisticky vychází velice podobně obě varianty. Tedy jak pravidelné investování, tak jednorázová dlouhodobá investice. Konkrétní výnos však vždy závisí i na aktuální situaci. Může se stát, že investujete pravidelně a najednou cena akcií klesne o 50 % vlivem krize či špatného hospodaření. A stejně tak se může stát, že na začátku investujete několik stovek tisíc coby jednorázovou investici s tím, že máte 15letý horizont a cena akcií klesne zrovna ve chvíli, kdy se je rozhodnete prodat a své finance vybrat.

To jsou však jen špatné scénáře. Stejně tak může dojít i k těm dobrým. Statisticky ale pravidelná investice vychází pouze o nepatrné procento lépe než jednorázová.

Investice do nemovitosti

Poměrně oblíbená varianta investování je vložit peníze do nemovitostí. Tímto způsobem se na stáří zajišťuje až 28 % Čechů. Vycházejí z předpokladu, že koupená nemovitost bude mít svou hodnotu a až se ji rozhodnou prodat, vydělají, protože cena stoupne.

Nemovitosti jsou také často vnímané jako jakási jistota, na které nejde prodělat peníze. Nemovitosti ale mimo jiné podléhají určitým demografickým trendům. Hloubka či síla tohoto trendu ještě není detailně zmapována, ale svůj vliv bezpochyby mít bude.

Je také důležité si proti nemovitosti postavit další faktory, zda si na nemovitost budu brát hypotéku, jaká bude cena nemovitosti vzhledem k inflaci a jakou výslednou tržní cenu si za nemovitost budu představovat.

Kromě toho hraje svou roli i lokace, kde nemovitost mám, kvalita nemovitosti, kvalita pozemku a dokonce i kvalita okolí. Všechny tyto faktory mohou mít vliv na snížení či zvýšení ceny. Pokud si vyberete nemovitost uprostřed krajiny a v dalších 30 letech zde postaví čističku odpadních vod, cena půjde samozřejmě dolů. Stejně tak pokud vám v doslechu postaví dálnici, továrnu či jakýkoli jiný rušící element.

Jistota je zlato?

Také investice do zlata se často udává jako jakási jistota, se kterou nejde o peníze přijít. Pravda to ale není. Za posledních 40 let vycházejí vzhledem k inflaci statisticky mnohem lépe dluhopisy než zlato. Pokud byste tedy před 40 lety investovali peníze do dluhopisů, vydělali byste v současné době více než ten, kdo učinil stejnou investici do zlata.

Jedná se samozřejmě o průměr, tudíž nelze paušalizovat na veškeré investice do dluhopisů a zlata. Statisticky vychází mnohem lépe investice do akcií.

Nejlepší výnos mělo z historického hlediska zlato v deflačním období. V takovém případě slouží jako nejlepší ochrana.

dan_z_prijmu

Vždy s rozmyslem

Žádné poučky nelze brát doslovně. Ačkoli investování do akcií může statisticky vycházet nejlépe, neznamená to, že pokud vložím 500 000 Kč do akcií, vydělám vždy více, než kdybych za stejnou částku nakoupila zlato. Ani to neznamená, že bych na zlatu nemohla krátkodobě vydělat nějaké peníze, a to i lepší než investováním do akcií.

Vždy je potřeba veškeré investice dělat s rozmyslem. V ideálním případě by s tímto měl pomoci kvalitní finanční poradce, někdo, kdo financím rozumí a na trhu se orientuje. Ne vždy je ale možné svěřit své peníze do rukou někoho jiného a často lidé investují „na vlastní pěst“. V takovém případě to chce znát detailně stav trhu, dobře předvídat vývoj a veškeré kroky dělat s rozmyslem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).