Hlavní navigace

Investování je vždy riziko. S jakýmkoli obchodníkem

28. 7. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Kdo se nevyzná na finančních trzích, rád využije možnosti svěřit se obchodníkovi. Na našem trhu působí stovky obchodníků s cennými papíry a dalšími finančními nástroji a ne vždy jsou reakce na ně pozitivní. Chyba však může vzniknout nejen u obchodníka, ale i u investora. A je jedno, zda jde o společnost Capital Partners, nebo jinou.

Na diskuzním fóru Měšce probíhají již několik měsíců plamenné diskuze s různými názory čtenářů na společnost Capital Partners, ke kterým se společnost ohradila tiskovou zprávou. A nedávno nám do redakce přišel e-mail čtenáře, který je nespokojený se stavem svého portfolia, které mu společnost Capital Partners spravuje. Rozhodli jsme se dát této firmě příležitost k vyjádření.

E-mail čtenáře

Dobrý den, moje zkušenosti s obchodováním přes Capital Partners nejsou příliš optimistické. Je mi jasné, že moje investice mi zpátky nikdo nevrátí, každý investor také podepisuje všechna rizika. Ale rady pro investování, které jsem dostával, mi nepřipadají příliš korektní – zvlášť poslední rada držet STV i v situaci, kdy už tři čtvrtě roku vykazuje stále klesající trend. Podrobnosti jsem uveřejnil na Wikiverzitě, kde si je můžete přečíst a vyjádřit se k nim, zda považujete postup Capital Partners za korektní. Za rok investování jsem tak přišel o víc jak 3/4 veškerého vloženého kapitálu. Zajímalo by mě, zda někdo jiný v obchodování za pomoci Capital Partners či jiných brokerů dokázal také zbohatnout. K.K.

Vyjádření společnosti Capital Partners

CAPITAL PARTNERS a.s. při své činnosti vychází a dodržuje veškeré platné předpisy a ze své činnosti „skládá účty“ především klientům, ČNB jako regulátorovi trhu a profesním organizacím. CAPITAL PARTNERS a.s. se nebrání diskusi na jakékoliv téma vedené s konkrétními jedinci. Nemá však zájem zapojit se do anonymních a neplodných diskusí založených na polopravdách či účelové manipulaci s fakty.

Co se týče vlastního investování, je vždy věcí individuálního přístupu k jednotlivému klientovi, dle jeho preferencí, charakteru, vztahu k riziku/výnosu a informací uvedených v podrobném investičním dotazníku, jež je dobrým vodítkem pro adekvátní nasměrování portfolia klienta.

Je třeba dodat (a to platí u všech obchodníků s cennými papíry i u bank), že každý samostatný investor je sám schopen a povinen rozhodnout o výhodnosti investice do investičních nástrojů odborným posouzením ceny nástroje, případných rizik a vlastní právní, daňové a finanční situace. Současně stále platí, že existují určité zásady rizik investování, podle nichž minulé výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích. Návratnost investice ani výše zisku není zaručena a každá investice s sebou nese různý stupeň investičního rizika. Hodnota investice může kolísat – stoupat i klesat. Klienti CAPITAL PARTNERS a.s. jsou o těchto skutečnostech vždy informováni.

V případě investičního doporučení je třeba upozornit, že je určeno široké investorské veřejnosti, jeho obsah proto nemusí být vhodný vždy pro všechny investory. Informace uváděné v investičním doporučení jsou pouze obecným základem pro vytvoření představy k předmětnému tématu. V žádném případě nepředstavují nabídku společnosti k nákupu/prodeji investičních nástrojů.

O každé položce na svém portfoliu rozhoduje ve finální fázi klient, který nahrávanou objednávkou k nákupu/prodeji realizuje příslušné pohyby na svém účtu cenných papírů.

K celkové podobě akciového trhu a jeho normativní základně je možno uvést, že od 1. prosince 2008 budou v plném rozsahu platit změny v zákonu o podnikání na kapitálovém trhu, do nějž byla implementována evropské směrnice týkající se poskytování investičních služeb (MIFID), která zajistí ještě větší ochranu zákazníků. CAPITAL PARTNERS v současné době intenzivně pracuje na splnění všech požadavků podle nové právní úpravy.

Pokud bude mít některý z čtenářů portálu měsec.cz potřebu neanonymního kontaktu se společností CAPITAL PARTNERS a.s. jsme připraveni k otevřené diskuzi.

Martin Bareš, EMPIRE media, s.r.o., mediální zástupce

Jaké máte zkušenosti s obchodníky na finančních trzích?

  • Dobré.
    17 %
  • Spíše dobré.
    7 %
  • Jak kde, jak s kým.
    12 %
  • Spíše špatné.
    12 %
  • Špatné.
    52 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Kolektiv redaktorů serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).