Hlavní navigace

Investice do nemovitostí se nevyplácejí, ceny malých bytů prudce rostou

21. 7. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Jimmy Harris (Flickr.com), podle licence: Attribution 2.0 Generic
Úrokové sazby u hypoték klesají, zdá se tedy, že investice do nemovitostí je terno, které vám vydělá. Ceny nejnižších nemovitostí však ale začaly růst.

Úrokové sazby na hypotečních úvěrech znovu klesají. V červnu podle ukazatele Fincentrum Hypoindex průměrné úrokové sazby spadly na rekordních 2,763 % . Ani nízké úroky se však nepodepsaly na meziročně vyšších objemech. Lidé si od začátku roku sjednali hypotéky v objemu 70,821 miliard korun, v červnu objem dosáhl 15,205 miliard Kč. Sjednaný objem přes 15 miliard korun je sice letošní rekord, zdaleka však nedosahuje objemu loňského rekordního června, uvedl Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum. 

Akčních nabídek ubylo, zato klesaly úrokové sazby: Letní měsíce jsou každoročně klidnější z hlediska intenzity akčních nabídek. Pravidelné měsíční prohlubování dna úrokových sazeb o 5 b.p., které jsme zažili v posledním čtvrtletí, budeme muset v následujících měsících pravděpodobně oželet, dodává Josef Rajdl.  

Klienti mohli ušetřit především při kratších fixacích či variabilních úrokových sazbách. Důvodem jsou spekulace na prodloužení současných devizových intervencí, kurz koruny nad 27 Kč za euro by se tak udržel podstatně déle. Dokonce se spekuluje o novém kolu devizových intervencí. K tématu čtěte: Ceny jsou stejné jako loni. Oslabí ČNB znovu korunu?

Údaje za prvních 6 měsíců roku (leden – červen)
Roky 2014 2013 2012
Celkem počty 42 571 45 543 35 707
Celkem objemy 70,821 mld.  74,340 mld. 59,757 mld.
Nejnižší úroková sazba červen 2,76 % červen 2,95 % leden 3,59 %

Zdroj: Fincetrum Hypoindex

V případě, že budete smlouvat nebo využijete služeb hypotečního poradce, pak můžete na hypotečním úvěru výrazně ušetřit. K tématu čtěte více: U hypoték můžete ušetřit, ceníkové ceny často nic neznamenají

Tip:

Pokud nemáte vašeho rodinného finančního poradce, můžete si sjednat hypotéku přes Měšec.cz. Garantujeme vám, že poradce, který bude vaši hypotéku řešit, je odborník s mnohaletou praxí. Známe nabídky většiny bank a umíme získat speciální nabídky, které na přepážce nedostanete. Zaručujeme také individuální přístup a pomoc s vyřízením potřebných dokumentů.

Budou se úrokové sazby nadále snižovat?

Na další výraznější snižování úrokových sazeb však můžeme ale podle developerů zapomenout: Průměrná úroková míra klesá již pátý měsíc a za tu dobu odepsala 0,32 procenta, to už je na měsíčních i ročních splátkách u mnohamilionových hypoték velmi znát. Předpokládáme však, že prostor pro další pokles úroků už se prakticky vyčerpal, nyní budou sazby stagnovat a ke konci léta a na začátku podzimu nelze vyloučit jejich mírný nárůst, říká developer Evžen Korec. Na druhé straně je potřeba zmínit, že developeři mají v současné době zájem prodávat a stav vyčkávaní, který panoval na našem realitním trhu v posledních letech, nebyl pro ně dvakrát ideální. 

Podle něj jsou čísla prodejů za první pololetí velmi uspokojivá, ačkoliv jsou meziročně nižší než ve stejném období loni. Loňský rok byl totiž v mnoha ohledech unikátní a na rekordních číslech se rovněž významně podepsala skutečnost, že velkou část hypoték tvořilo refinancování dřívějších úvěrů. Vzhledem k tomu, že v dalším období už sazby zamíří nahoru, nebude v budoucnu refinancování stávajících hypoték tak výhodné, jako tomu je nyní, uzavírá Evžen Korec.

Ceny malých bytů rostou

Pokles cen nemovitostí v průběhu hospodářské krize znovu vytvořil z nemovitostí zajímavou investici. Na pronájem se v současnosti vyplatí především malé nemovitosti, kde můžete realizovat zajímavý výnos. K tématu čtěte: Které byty vám nejvíce vydělají? 

Bohužel v posledních měsících, ale i letech, jsme mohli sledovat, jak ceny malých nemovitostí pozvolna narůstají. Situace přitom ještě před několika lety byla jiná. Cenová válka, která se uskutečnila například v developerských projektech společnosti Central Group a Ekospol v Horních Měcholupech, vedla k výrazně nižším cenám nemovitostí, především malých bytů. Dokonce bylo možné nakoupit nemovitost 1+kk (nejednalo se o ateliéry) za cenu, která byla pod 1 mil. Kč.

Ač se jedná o lokalitu, která pro nájemníky nemusí být atraktivní, i s mírně nižším nájmem byly možné u těchto nemovitostech nadprůměrné výnosy. V současnosti je však tato cena z „říše snů“ a za malé nemovitosti 1+kk zaplatíte výrazně více. V současnosti budete jen obtížně hledat malé nové, ale i staré byty v Praze (v přijatelné lokalitě) s cenou do 1,3 mil., spíše se ceny pohybují od 1,5 mil. výše. Tyto nemovitosti jsou také nejdražší při přepočtu ceny na metr čtvereční.

Ač tedy na nemovitostech vyděláte méně, stejná situace je také na spořicích účtech, ale i termínovaných vkladech, kde úrokové výnosy také klesaly. Nemovitosti tak stále můžou v určitých představovat dobrou investici. Přinesli jsme proto články na téma  Jak koupit nemovitost k pronájmu nebo jsme poskytli 3 tipy, jak správně pronajímat nemovitost 

skoleni_15_4

Proč zdražují malé nemovitosti?

Co bylo hlavním důvodem pro zvyšování cen malých nemovitostí? Poptávka po malých nemovitostech se zvýšila jak na straně (spekulativních) investorů, tak ze strany části nízkopříjmových skupin, které kvůli snížení úrokových sazeb a uvolnění podmínek ze strany bank, nyní dosáhnou například na 100% hypoteční úvěry. Z těchto úvěrů mají ale strach analytici v České národní bance. Čtěte více: Ceny hypoték padají dolů, pro banky mohou být nebezpečné

Zavedla se ale také DPH na pozemky pod stavbami, která z nuly vzrostla 21 %.  To se projevilo také na cenách nemovitosti – pozemky totiž podle developerů tvoří 15 až 30 % z ceny bytů s tím, že toto procento roste s kvalitou dané lokality. Developeři varovali, že se toto opatření projeví především u menších nemovitostí, nejvíce u rodinných domů. To se bohužel nyní jen potvrzuje. K tématu také čtěte: Nemovitosti výrazně zdraží. Kvůli politikům a bankéřům

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).