Hlavní navigace

Indexové investování na kapitálových trzích

8. 1. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Již v šedesátých letech několik vědců teoreticky dokázalo, že optimální investicí je portfolio, které odpovídá struktuře tržního portfolia. Tržní portfolio je souhrnem všech akcií, které jsou na trhu obchodovány – tedy to, čemu se snaží přiblížit většina indexů. Praktičtí investoři však tuto teorii dlouho ignorovali. Až v poslednich několika letech obliba pasivního investováni prudce stoupá. Indexové fondy pravidelně překonávají 80 až 90 procent svých aktivně řízených konkurentů.

Jak lze vysvětlit lepší výkonnost indexových fondů? Prvním vysvětlením jsou nízké náklady na provoz (ekonomové mluví o tzv. transakčních nákladech), Druhé vysvětlení můžeme shrnout do následující myšlenky: Aktivní správa portfolia je zalíožena na předpokladu, že investiční manažer je schopen být soustavně lepší než trh. Index naproti tomu vyjadřuje agregované znalosti, zkušenosti a inteligenci všech účastníků trhu. Je příležitostně možné nad trhem vyzrát, ale téměř nemožné nad ním trvale vítězit.

Indexové fondy jsou určeny pro investory, kteří chtějí využít potenciálu světových akciových trhů, investují v dlouhodobém časovém horizontu a jsou ochotni akceptovat krátkodobé výkyvy kurzů akcií. Investiční horizont fondu bývá 5 let a více. Fondy se snaží investovat do takových cenných papírů, které věrně odrážejí vývoj akciových indexů na zahraničních kapitálových trzích. Indexové fondy se mezi českými podílovými fondy teprve zabydlují. Český investor má možnost nakoupit podílové listy Fondu světových indexů. Tento fond ma ve své nabídce Investiční kapitálová společnost KB, a.s. Další možností je otevřený podílový fond Akro svět, AKRO investiční společnosti, a.s

Novinkou na českém trhu kolektivního investovaní jsou tzv. garantové fondy. Zatímco propagační materiály většiny podílových fondů upozorňují na skutečnost, že návratnkost vložených peněz není zajištěna, u garantových fondů má investor jistotu (garanci), že i v případě nepříznivého vývoje na trzích, získá vložené peníze zpět. Pokud akciové trhy rostou, připisuje se vkladateli výnos, který je určitým způsobem vázán na vývoj vybraných akciových indexů (S&P 500, Dow Jones ap.) Doba splatnosti garantových fondů se pohybuje v rozmezí 3 – 5 let. Zdánlivě se tedy jedná o bezrizikový způsob investování. Ale pozor, investor sice obdrží vložené peníze i v případě burzovních propadů, ale jejich reálná hodnota nebude díky inflaci zdaleka stejná. Garantové fondy představují vhodný nástroj investování především pro mírně konzervativní investory s delším časovým horizontem.

skoleni_15_4

Garantové fondy má ve své nabídce v současné době pouze ČSOB, a.s. Fondy jsou přitom spravované jejím majoritním vlastníkem, belgickou bankou KBC. Jedná se o následující podílové fondy: ČSOB Světový akciový (z rodiny KBC Click) a ČSOB Světové investice (z rodiny KBC Equisafe). Podle sdělení paní Gabrielové z oddělení klientských služeb, zařadí garantové fondy do své nabídky během příštího roku také Investiční kapitálová společnost KB, a.s.

Možná i vás napadla otázka, proč se tedy pasivní indexové investování nestane převládající strategií investorů. Vysvětlení můžeme nalézt v lidské psychice. Lidé zkrátka výše hodnotí aktivitu. Je těžké připustit, že často nejlepší strategií na kapitálovém trhu je nedělat nic. Vždyť přece už naši pradědečkové věděli, že peníze se musí točit . . .

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).