Hlavní navigace

Index PX za první tři měsíce připsal 1,8 %

3. 4. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Začátek roku se pražské burze vcelku povedl, když si index PX za první tři měsíce připsal 1,8 %, čímž dosáhl stejné výkonnosti jako evropský Stoxx 600.

Začátek roku se pražské burze vcelku povedl, když si index PX za první tři měsíce připsal 1,8 %, čímž dosáhl stejné výkonnosti jako evropský Stoxx 600. Americký index S&P 500 si polepšil o 1,3 %. Pokud však srovnáme výkonnost s vývojem v roce 2013, globální indexy zůstaly daleko za svými loňskými zisky. Vyšším ziskům bránily na začátku roku horší makroekonomické údaje, ale nejnovější data na globální oživení v letošním roce opět ukazují. I tak je však nadále zapotřebí opatrnosti zejména při investicích na rozvíjejících se trzích. Zpomalující čínská ekonomika zůstává jedním z největších rizik dalšího vývoje.

Makroekonomická situace by tak letos měla obecně akciovým trhům nahrávat. Zisky by měly přinést investice do japonských akcií, které jsou nyní atraktivní i z pohledu téměř 10% propadu v prvním čtvrtletí a které by měla podporovat extrémně uvolněná měnová politika. Nízké ocenění nyní nabízejí některé západoevropské indexy, které by mohly těžit z hospodářského oživení a provedených strukturálních reforem. Mezi ně bychom mohli zařadit zejména burzy ve Francii a Itálii. Naopak německý DAX je se svým oceněním již poměrně vysoko a investoři by tak mohli své prostředky přesouvat na jiné evropské trhy. Vysoko oceněné jsou i americké akcie, kterým by navíc měl podkopávat nohy konec kvantitativního uvolňování, což budoucí zisky do velké míry limituje.

dan_z_prijmu

Rozvíjející trhy nabízejí velký potenciál, ale zároveň vysoké riziko. Nadále hrozí pokračování odlivu kapitálu. Přesto je v cenách akcií již s mnohým špatným kalkulováno a ocenění vůči rozvinutým trhům je velmi atraktivní. Černým koněm by mohly být některé čínské tituly, nicméně s notnou dávkou pečlivého výběru. Riziko prasknutí kreditní bubliny může k zemi poslat akcie realitních či finančních firem.

Tuzemská burza toho příliš zajímavého nenabízí s výjimkou rakouské Erste bank, pro kterou i přes neuspokojivé hospodářské výsledky a nižší navrhovanou dividendu máme nákupní doporučení. Pro ty, kteří preferují atraktivní dividendový výnos, jsou alternativou akcie firem Telefonica ČR či Philip Morris ČR, zajímavá by mohla být i sázka na změnu dividendové politiky ČEZ. Slušnou dividendu by měly nabídnout také Pegas a Fortuna.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).