Hlavní navigace

Hrozí další oslabení intervenčního kurzu koruny?

27. 3. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Včera zažila česká koruna další atak našich centrálních bankéřů s cílem ji oslabit. Bankovní rada hrozbou další cílené devalvace zvedla nikoliv rukavici, ale rovnou červený hadr a začala s ním mávat před prezidentem Zemanem.

Včera po zasedání ČNB zažila česká koruna další atak našich centrálních bankéřů s cílem ji oslabit. Ten tentokrát české měně způsobil ztrátu v řádu cca deseti haléřů. Konkrétně – koruna reagovala na slova guvernéra Singera o tom, že rizika případného dalšího oslabení intervenčního kurzu koruny od posledního zasedání vzrostla. Jinak řečeno bankovní rada hrozbou další cílené devalvace koruny zvedla nikoliv rukavici, ale rovnou červený hadr a začala s ním mávat před prezidentem Zemanem. Ten také hned kontroval, čímž ztráty koruny téměř dokonale vymazal.

Je však posunutí intervenční hladiny ze současných EUR/CZK 27,0 někam třeba o dvě či tři koruny výše opravdu reálné? Podle našeho názoru takový scénář není příliš pravděpodobný a to hned z několika důvodů.

Za prvé nejsme v situaci, kdy by česká ekonomika skutečně potřebovala výrazně slabší kurz. ČNB se sice nevyplní optimistické sázky na rychlý růst mezd, ale jinak je start do roku 2015 pozitivní a korigovaná inflace bez pohonných hmot vzrostla na nejvyšší úrovně od prosince 2008.

Za druhé, koruna v posledních týdnech posílila vůči euru, ale díky bouřlivému vývoji na eurodolaru od počátku roku výrazně ztrácí vůči dolaru i řadě měn na dolar navázaných. Jinak řečeno, efektivní kurz koruny (který se řídí váhami jednotlivých ekonomik v našem zahraničním obchodě) se v posledních měsících vyvíjí jinak, resp. neposiluje.

dan_z_prijmu

Za třetí, ČNB by si výraznějším oslabením kurzu pravděpodobně do budoucna zkomplikovala ještě více intervenční exit. A konečně za čtvrté nelze zapomenout ani na to, jak (negativně) na cílené oslabování pohlíží česká veřejnost. Do tohoto obrázku zapadá i nesouhlasný pohled prezidenta na devalvaci koruny. Prezident Zeman bude jmenovat další čtyři jména do sedmičlenné bankovní rady ČNB a to včetně jejího guvernéra (již příští rok).

Každopádně je tedy dost možné, že pod dojmem včerejšího prohlášení bankovní rady koruna na nějakou dobu zapomene na testování 27,0 EUR/CZK. Fundamentálně pak bude další pohyb hodně záviset na vyznění důležitých českých tvrdých makročísel – inflace, mezd, průmyslu a nakonec i HDP. Trh může být také daleko více nervózní před jejich zveřejněním a především před květnovým zasedáním ČNB, kdy bude k dispozici i nová prognóza.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).