Hlavní navigace

Holubičí Fed zůstává v módu „počkáme a uvidíme“

16. 6. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Pokud jde o odpověď na přízemní otázku, zdali Fed může na konci července zvýšit úroky, tak ani takto brzký termín není po červnovém zasedání FOMC vyloučen.

Slovy dluhopisového krále Billa Grosse, které si šéfka americké centrální banky Yellenová několikrát vypůjčila, se Fed učí žít v “novém normálu” a v něm je dlouhodobá rovnovážná úroková sazba daleko níže než dříve. Touto holubičí řečí hovoří nová prognóza Fedu. Pokud však jde o odpověď na přízemní otázku, zdali Fed může na konci července zvýšit úroky, tak ani takto brzký termín není po červnovém zasedání FOMC vyloučen. Musí však být splněny dvě základní podmínky: za prvé, americký trh práce se musí zlepšit a za druhé, globální trhy musí vstřebat hlasování o Brexitu.

dan_z_prijmu

Pomineme-li Brexit jako globální faktor strachu, tak pro Fed je opravdu nyní klíčový vývoj na trhu práce. Ten totiž zpomalil a vedení americké centrální banky (FOMC) si není jisto, zdali jde o jednorázovou událost anebo jde o něco vážnějšího. Yellenová přitom několikrát uvedla, že ostatní indikátory zůstávají v pořádku, přičemž růst spotřebitelských výdajů ve druhém čtvrtletí dokonce zrychlil. Má-li ovšem Fed rozptýlit svoje obavy o trh práce, musí je podle Yellenové řada ukazatelů vyvrátit. Nemusí jít nutně o několik měsíčních údajů za sebou (payrolls), ale zlepšení by mělo vykázat více indikátorů (např. i pozitivní revize předchozích “špatných” čísel).Jinak co se týče nové prognózy, tak v zásadě vyznívá velmi blízko tomu, co jsme očekávali. Zatímco v případě hlavních makroekonomických ukazatelů (růst HDP, inflace a nezaměstnanost) došlo jen ke kosmetickým změnám, tak nejviditelnější posun se odehrál v členy FOMC odhadované trajektorii úrokových sazeb. Rychle se zužující většina členů vedení Fedu sice letos stále vidí ještě dvě zvýšení úroků (o 25 bazických bodů), ale v roce 2017 již jen tři oproti čtyřem v březnu. Nicméně největší posun dolů oproti březnové prognóze byl zaznamenán u výhledu pro rok 2018, kde projektovaná mediánová výše Fed Fund sazby byla snížena o 62,5 bazického bodu!

Jaký je tedy z včerejšího zasedání FOMC hlavní závěr? Zůstávají ještě nějaké naděje na to, že Fed v létě či dokonce již v červenci zvýší úrokové sazby? Podle nás není tato varianta stále zcela zabita, neboť Yellenová červenec sama na tiskovce nejen zmínila a jako termín nevyloučila. Dokonce sama dodala, že doufá, že příchozí data z trhu práce budou dobrá (a Fed tedy bude moci zvýšit úroky). Americká centrální banka tudíž nadále zůstává v módu “počkáme a uvidíme”, přičemž nyní se primárně čeká na britské referendum (23.6.) a na červnová data z trhu práce (8.7.).

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).