Hlavní navigace

Forint a zlotý na nových mnohaměsíčních maximech

26. 3. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Forint i zlotý zaznamenaly proti euru nová mnohaměsíční maxima. Obě měny posilují navzdory obnovenému úsilí centrálních bank o uvolnění měnových podmínek. Příliv likvidity způsobený kvantitativním uvolňováním ECB je však významnějším faktorem pro pohyb kurzů.

Zprávy a události

Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v USA za únor klesly o 1,4 % m/m (trh +0,2 %), po očištění o volatilní složku dopravy objednávky klesly o 0,4 % m/m (trh +0,2 %).

Důvěra podnikatelů v německou ekonomiku se v březnu zvýšila na 107,9 bodu (trh 107,3 bodu) z únorových 106,8 bodu díky nárůstu ve složce hodnotící současnou situaci (o 0,7 bodu na 112,0 bodu v souladu s očekáváním) i ve složce očekávání (růst na 103,9 bodu ze 102,5 bodu v únoru; konsenzus 103,0 bodu). Důvěra spotřebitelů se pro duben zvýšila na 10,0 bodu z březnových 9,7 bodu (trh 9,8 bodu).

Nálada ve francouzském podnikatelském sektoru se v březnu zvýšila na 96 bodů z únorových 94 bodů (trh 95 bodů).

Důvěra v německou ekonomiku roste

Kurz eura proti dolaru včera opět testoval hladinu 1,10 USD/EUR. Tu sice opět neprolomil, ale usadil se těsně pod ní. Euro si tak oproti úternímu obchodování připsalo další čtyři desetiny procenta, když pokračovalo v korekci svých předchozích ztrát. K tomuto vývoji přispělo zveřejnění březnové důvěry německých podnikatelů v Německu, která ve složce očekávání (i v celkovém vyjádření) vzrostla více, než očekával konsenzus trhu. To spolu s úterními indikátory PMI, které také překonaly očekávání, naznačuje, že by německou ekonomiku mohlo čekat silné jaro. Zklamání naopak přinesly americké objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, které navzdory očekávanému mírnému růstu v únoru poklesly o výrazných 1,4 % m/m a revize směrem dolů se dočkala i lednová dynamika. I po očištění o objednávky dopravních prostředků statistika poklesla (-0,4 % m/m), což přináší riziko pro vývoj HDP v Q1 15 (současný výhled SG je pro růst o 3,5 % q/q anualizovaně).

Dnes je ekonomický kalendář prázdnější. V eurozóně bude zveřejněn měnový vývoj za únor, když trh očekává růst měnového agregátu M3 o 4,3 % y/y. Zhruba od poloviny loňského roku jeho dynamika zrychluje, čemuž by podle ECB mělo pomoci i čerstvě zahájené QE. V USA se dočkáme tradiční statistiky počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, kde trh čeká prakticky stagnaci na 290 tis., což je hodnota v souladu s příznivými trendy na trhu práce. Kurz USD/EUR bude zřejmě i nadále testovat hranici 1,10. Výraznější impuls pro vývoj kurzu však přinese pravděpodobně až zítřek, kdy bude zveřejněna revize amerického HDP za Q4 14 a promluví šéfka Fedu Janet Yellen. V dlouhodobém horizontu ale nadále očekáváme posilování dolaru kvůli rozdílnému přístupu měnových politik a rychlejšímu ekonomickému oživení v USA.

Forint a zlotý na nových mnohaměsíčních maximech

Středoevropským měnám se během středečního obchodování dařilo. Forint i zlotý zaznamenaly proti euru nová mnohaměsíční maxima. Kurz HUF/EUR atakoval hranici 298, čímž se forint dostal na nejsilnější úroveň od začátku loňského roku. Hodnota zlotého (kurz 4,08 PLN/EUR) byla nejvyšší dokonce od začátku roku 2013. Obě měny nicméně před koncem středečního obchodování část svých zisků umazaly, když forint uzavíral na úrovni 299 HUF/EUR a zlotý na 4,09 PLN/EUR. Obě měny nicméně posilují navzdory obnovenému úsilí centrálních bank o uvolnění měnových podmínek; příliv likvidity způsobený kvantitativním uvolňováním ECB je však významnějším faktorem pro pohyb kurzů. Česká koruna si včera připsala jednu desetinu procenta, když se kurz dostal k blízkosti úrovně 27,38 CZK/EUR. Příznivou zprávou pro korunu byl výsledek aukce státních dluhopisů.

dan_z_prijmu

Dnes zasedá bankovní rada České národní banky. Výstup z jednání by však podle našich očekávání neměl přinést příliš nových zpráv. Centrální bankéři v uplynulých týdnech potvrzovali závazek držet korunu nad úrovní 27,00 CZK/EUR navzdory kritice prezidenta. Do karet nahrává ČNB dynamika spotřebitelských cen, která se vyvíjí zhruba v souladu s únorovou prognózou centrální banky. Očekáváme proto, že centrální banka potvrdí svůj kurzový závazek na stávající hodnotě i plán jeho opuštění v H2 16. Zároveň může opětovně zaznít možnost zvýšení závazku (na slabší korunovou úroveň) v případě negativních sekundárních efektů současné inflace na spotřebu domácností a investice. To sice v současné době nepozorujeme, ČNB ale může takovou formulaci použít pro odrazení případných spekulativních útoků vůči současné hladině závazku (o čemž se spekulovalo během března, kdy se kurz koruny podíval až k 27,15 CZK/EUR). Pro korunu by jednání centrální banky mohlo být mírně negativní, tj. kurz by se mohl vrátit směrem k horní hranici současného fluktuačního pásma (zhruba 27,20–27,50 CZK/EUR).

Česká swapová křivka včera kompenzovala svůj úterní pohyb, když na dlouhém konci poklesla o 1 bb. Ministerstvo financí prodalo ve včerejší aukci 3 mld. CZK dluhopisu s kuponem 0,85 % a splatností v roce 2018 a 4 mld. CZK třináctiletého dluhopisu s kuponem 2,50 %. Poptávka mnohokrát přesáhla prodané množství (kombinovaný poměr bid/cover dosáhl 3,7), výsledek byl příznivý i co se týče výnosů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).