Hlavní navigace

Fondy nahrazují termínované vklady

3. 9. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Úrokové sazby v bankách jsou na dně, a tak řada z nás přemýšlí, kam s penězi. Ti, co si jako alternativu vybrali podílové fondy, udělali nejlépe. Jaké možnosti podílníkům nabízí kolektivní investování a jaké výhody tím získají? O kolik se zvětšil majetek fondů?

Nedávné snížení úrokových sazeb Českou národní bankou o tři čtvrtiny procenta povede k dalšímu snížení již tak velmi nízkých úroků. Ty v současné době dosahují sotva 1,5 % a vlivem opatření ČNB se ustálí pravděpodobně kolem 1 %. Navíc se jedná o hrubý výnos, který je zdaněn srážkovou daní ve výši 15 %.

A tak se nelze divit, že stále více z nás investuje své peníze radši do podílových fondů než do bank, které kvůli minimálním úrokům ztrácejí zájem občanů.

Není divu, vždyť důvodů, proč svěřit své peníze podílovým fondům, je čím dál více.

Okamžitá dostupnost
Na rozdíl od termínovaných vkladů, vkladních knížek či jiných produktů, které jsou vázány na uplynutí časové lhůty, po které je možné s vkladem bez sankcí volně nakládat, patří investice do podílových fondů mezi velice rychle likvidní.

Výhodou je i snadná dostupnost pro každého z hlediska výše minimálního vkladu (první investice zpravidla v řádu tisícikorun, každá další v řádech stakorun) a snadné manipulace s podílovými listy na pobočkách našich bank.

Bezpečnost investice
Riziko vytunelování či poškození jména fondu je v současné době minimální. Zvlášť fondy, které jsou členem Unie investičních společností, jsou vlastněny významnými bankovními domy, které si poškození své pověsti nemohou dovolit.

Bezpečnost investování je třeba brát i z pohledu kolísání kurzu jednotlivých fondů. Platí základní pravidlo: Čím chci větší výnos, tím musím podstoupit větší riziko!

Proto také nejbezpečnější fondy peněžního trhu dosahují nejnižších výnosů a naopak akciové fondy mohou za delší časový úsek přinést i nadprůměrné zhodnocení.

Vyšší zhodnocení
Fondy peněžního trhu vynesly podílníkům za posledních 12 měsíců v průměru kolem 4,8 %. Nyní se jejich výkonnost poněkud sníží,ale stále budou vynášet více než termínované vklady. Navíc, a to platí obecně pro všechny investice do fondů, je výnos při alespoň 6 měsíčním držení podílových listů osvobozen od daně. Toto není u termínovaných vkladů myslitelné.

Dluhopisové fondy byly nejúspěšnější, a tak roční průměrný výnos kolem 7 % lze jinde velmi těžko dosáhnout. Snad kromě státem podporovaného stavebního spoření. Zde platí pravidlo: Dochází-li ke snížení úrokových sazeb, roste cena dluhopisů, a tím i výnosy dluhopisových fondů.

Současné výnosy ale nelze ani zde do budoucna očekávat, protože již není dostatečný prostor pro další snižování úrokových sazeb. Výnosy stále výrazně převýší úročení vkladů v bance či výnosy fondů peněžního trhu.

dan_z_prijmu

Ještě slibnější výnos je možné očekávat u fondů investujících do států, jako je Polsko a Maďarsko, kde se očekává snížení úrokových sazeb, a tím i růst ceny dluhopisů. Otázkou ale zůstává, jak se do výnosů promítne kurz české koruny. Vyšší potenciální výnos je i v těchto fondech vykoupen vyšším rizikem.

Akciové fondy rozhodně nepatří mezi alternativu termínovaných vkladů a jsou určeny spíše zkušeným investorům, kteří se nebojí i dlouhodobého propadu kurzu. Propad českých akciových fondů se projevil i na 27% poklesu majetku českých akciových fondů.

Uvažujete o převedení vašich úspor do podílových fondů?

  • Ano, většinu úspor převedu.
    19 %
  • Ano, část úspor převedu.
    22 %
  • Ne, již jsem tak učinil/a.
    22 %
  • Ne, nevěřím fondům.
    18 %
  • Ještě nevím.
    19 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).