Hlavní navigace

Finanční a farmaceutické sektory posilují v euforii z vyhlídek na snížení regulace

11. 11. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Americké trhy včera mírně rostly především díky ziskům finančního a farmaceutického sektoru, které pokračovaly v euforii z vyhlídek na snížení regulace a posílily o 3,7 a 1,2 %.

Hlavní události

O2 bude v českých věznicích nahrazena zahraničním specializovaným poskytovatelem.

Západoevropské akcie by dnes měly zahájit velmi mírným růstem.

Na zajímavější ekonomické indikátory si budeme muset počkat do příštího týdne. Dnes za zmínku stojí zveřejnění indexu spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity v USA. V Německu pak budou zveřejněny údaje o inflaci a ve Španělsku růst HDP.

S výjimkou řetězce obchodních domů JC Penney si velké americké společnosti v pátek dávají pauzu v oznamování kvartálních výsledků. V Evropě bude program o trochu bohatší, když oznamovat výsledky dnes budou pojišťovna Allianz, pivovarnická skupina SABMiller nebo výrobce a distributor parfémů Oriflame.

Obchodování na zámořských trzích

Americké trhy včera mírně rostly především díky ziskům finančního a farmaceutického sektoru, které pokračovaly v euforii z vyhlídek na snížení regulace a posílily o 3,7 a 1,2 %. V očekávání zvýšených výdajů do infrastruktury posilovaly i velké výrobní podniky jako Rockwell Automation 3,1 % nebo General Electric 2,6 %. S&P 500 však celkové přidal pouhých 0,2 %, když zisky výše uvedených sektorů umazávaly především velké technologické společnosti jako Alphabet (-3,1 %), Apple (-2,8 %) nebo Microsoft (-2,4 %). Síťová odvětví a nemovitostní společnosti včera pokračovaly ve ztrátách a oslabily o 2,5 a 1,5 %.

Asijské trhy dnes zahajují smíšeně, když hongkongský trh klesá, zřejmě v obavě, že případné prosincové zvýšení sazeb v USA by mohlo vést k výprodeji na asijských trzích a tak index Hang Seng dnes ztrácí 1,2 %. Naopak čínské akciové trhy posilují, Shanghai Composite Index dnes přidává 0.8 %, a od svého minima na konci ledna tak dosahuje 20% růstu. Zisky jsou podporovány především růstem vládních výdajů do infrastruktury a souvisejícím posilováním cen nerostných surovin. Pátek je navíc v Číně dnem „nezadaných“, který se stal největším on-line nákupním dnem na světě, a jeho výsledky by mohli podpořit asijské tituly z technologických a spotřebních sektorů.

O2

Pevné linky, dosud používané vězni k telefonickému kontaktu se svým okolím, budou nahrazeny speciální kartou pro mobilní telefony, na kterou si budou vězni dobíjet kredit. Na kartě bude nastaveno maximálně pět telefonních čísel a hovory budou nahrávány. Ceny volání by se měly snížit z 15 na 2 CZK/min. Stávajícího poskytovatele O2 by měl nahradit zahraniční specializovaný operátor, který tyto specifické služby poskytuje již v několika evropských státech.

Informaci hodnotíme mírně negativně, spíše z pohledu image, kdy český operátor je nahrazen zahraničním ve speciálních službách českému státu. Neočekáváme, že by změna měla mít zásadní finanční dopad na společnost.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).