Hlavní navigace

Exit ČNB se blíží, patrně však nastane až v průběhu dubna, jelikož ČNB bude chtít svůj dřívější slib dodržet

28. 3. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Opuštění kurzového závazku již na nastávajícím čtvrtečním jednání ČNB se sice nedá zcela vyloučit, jelikož inflace je již bezpečně nad cílem ČNB a porušení tvrdého závazku o dva dny by neznamenalo z pohledu reálné ekonomiky zásadnější problém.

ČNB však bude patrně chtít svůj mnohokrát zopakovaný termín tvrdého závazku dodržet. Existence kurzového závazku a silné intervence jsou však v současné situaci stále hůře zdůvodnitelné a ČNB tak již podle našeho názoru nebude kurzový závazek nadměrně protahovat a ukončí jej v průběhu dubna na mimořádném měnovém jednání.

Nadcházející čtvrteční jednání ČNB je po letech první, kdy by mohl být kurzový závazek skutečně opuštěn. Inflace se již pohybuje nad cílem centrální banky a důležité je, že růst cen je již relativně plošný. To dokládá meziroční růst cen služeb ve výší 2,6 % a jádrová inflace nad 2 %. Inflace by zároveň měla dle současného výhledu u 2% cíle centrální banky bezpečně setrvat, a to i s mírně silnější korunou.

Z pohledu cílování inflace tak ukončení kurzového závazku tento týden brání pouze slib ČNB, že režim slabé koruny neopustí dříve než ve 2. čtvrtletí. Pokud by ČNB tento závazek o několik dní porušila, nic negativního by to nepřineslo. Podniky, které se chtěly zajistit, již zajištěné budou, a ukončení kurzového závazku pár dní před uvedeným slibem by kredibilitu centrální banky příliš nenarušilo. Naopak z pohledu kredibility ČNB mohou být horší pokračující vysoké intervence, které již v letošním roce přesáhly 900 mld. Kč a jsou tak již vyšší než objem všech intervencí v letech 2013–2016 dohromady (celkově přes 1800 mld. Kč).

dan_z_prijmu

I přesto je však pravděpodobnější, že ČNB bude chtít svému mnohokrát zopakovanému slibu dostát, aby se vyhnula případné kritice za jeho porušení, a kurzový závazek proto tento týden neukončí. Naopak se dá očekávat, že ČNB bude vysílat mírně holubičí signály a upozorňovat na slabší než očekávaný růst ekonomiky a mezd v závěru minulého roku. Ekonomika rostla však pomaleji zejména z titulu poklesu investic a volatilních zásob, a slabší dynamika mezd byla doprovázena silnějším růstem zaměstnanosti při dalším zrychlení mediánové mzdy, nejedná se tak o faktory, které by bránily opustit kurzový závazek. Stejně tak pokles březnové důvěry mezi podnikateli byl způsoben slabšími vyhlídkami do budoucna, patrně i vlivem obav z očekávaného exitu ČNB, zatímco hodnocení současné situace bylo na úrovni předešlých měsíců. Slabší důvěra mezi podnikateli proto také není natolik závažný signál zpochybňující brzký exit, zejména když indikátory důvěry z Německa v posledních měsících nad očekávání rostou a dosahují nejvyšších hodnot od roku 2011.

Existence kurzového závazku a z něj plynoucích vysokých intervencí je v současné situaci pro ČNB stále hůře odůvodnitelná. Domníváme se proto, že konec kurzového režimu přijde v průběhu dubna na mimořádném měnovém jednání bankovní rady.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je ekonom ING Bank.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).