Hlavní navigace

Euro v blízkosti více než dvouletého maxima

14. 4. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Společné evropské měně se uplynulý týden na trhu s americkým dolarem vydařil, když si euro polepšilo o téměř procento a půl. Zatímco na počátku týdne se kurz nacházel ještě v okolí hladiny 1,3700 USD/EUR, v závěru týdne již byla atakována úroveň 1,3900 USD/EUR. Euro je tak nejsilnější za poslední tři týdny a přiblížilo se nejsilnějším hodnotám za poslední více než dva roky.

Euro profituje zejména z rétoriky evropských centrálních bankéřů. I když na posledním zasedání ECB byla oficiálně připuštěna možnost v případě potřeby využít kvantitativního uvolňování, během minulého týdne byla tato možnost spíše zlehčována s tím, že riziko deflace není nijak dramaticky výrazné. V závěru týdne pak člen vedení ECB E. Nowotny uvedl, že vidí určité indikátory naznačující možnou vzestupnou revizi růstového výhledu eurozóny, což by mělo dopad i na vzestupnou revizi inflačního výhledu. S tím, že inflace v eurozóně dosáhla svého lokálního dna, souhlasíme. Domníváme se však, že silné euro povede evropské centrální bankéře ke změně rétoriky a pravděpodobnost verbálních intervencí proti silnému euru se tak zvyšuje. A první přišla hned v sobotu, kdy šéf ECB M. Draghi uvedl, že další posílení eura by si vyžádalo měnověpolitický stimul.

Fundamenty by měly spíše podporovat dolar. V tomto týdnu oznamovaná data by měla potvrdit, že oslabení růstové dynamiky americké ekonomiky patrné v prvních měsících roku bylo opravdu způsobené zejména nepříznivým počasím. Hned dnešní den by měl přinést silné březnové maloobchodní tržby, v dalších dnech bychom se měli dočkat solidních čísel z průmyslového sektoru, nemovitostního trhu i trhu práce (jobless claims). Z Evropy se bude sledovat zejména plnění fiskálních závazků za loňský rok a plány jednotlivých zemí v této oblasti na roky 2014 až 2018.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).