Hlavní navigace

Důvěra spotřebitelů po brexitu padá

20. 7. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Společná evropská měna si včera vůči dolaru odepsala 0,5 %, když oslabila na 1,1 USD/EUR. Červencová důvěra v německou ekonomiku měřená ZEW indexem (názor 350 odborníků z finančního trhu) totiž poklesla na nejnižší úroveň za poslední tři a pul roky (-6,8 bodu).

Zprávy a události

Počet nově zahájených staveb ve Spojených státech v červnu vzrostl o 4,8 % m/m (konsenzus 0,2 %). Počet vydaných stavebních povolení ve stejném období stoupl o 1,5 % m/m (konsenzus 1,2 % m/m).

Německý ZEW index ve složce hodnotící současnou situaci v červenci poklesl o 4,7 bodu na 49,8 bodu (konsenzus 51,8 bodu), v šestiměsíčním výhledu se index propadl o 26 bodů na –6,8 bodu.

Polská průmyslová produkce v červnu vzrostla o 7,3 % m/m (konsenzus 6,2 % m/m), v meziročním srovnání v souladu s konsenzem stoupla o 6,0 %. Stavební výroba v červnu meziročně poklesla o 13,0 % (konsenzus –9,8 % y/y). Červnové maloobchodní tržby si polepšily o 4,6 % y/y (konsenzus 3,7 % y/y).

Německý ZEW index na nejnižší úrovni za tři a půl roku

Společná evropská měna si včera vůči dolaru odepsala 0,5 %, když oslabila na 1,1 USD/EUR. Červencová důvěra v německou ekonomiku měřená ZEW indexem (názor 350 odborníků z finančního trhu) totiž poklesla na nejnižší úroveň za poslední tři a pul roky (-6,8 bodu). Na zhoršení sentimentu se podepsal brexit a s ním spojená volatilita na finančních trzích a nejistota ohledně dalšího hospodářského vývoje.

Kalendář ekonomických událostí bude dnes na obou březích Atlantiku v podstatě prázdný. V eurozóně bude zveřejněn pouze vývoj červencové spotřebitelské důvěry, která by si podle ekonomů SG měla o 1,6 bodu pohoršit (na –8,9 bodu). Za zhoršením nálady spotřebitelů bude zřejmě stát, stejně jako u ZEW indexu, brexit.

Koruna propadla prázdninové letargii

Kurz koruny vůči euru se včera držel v úzkém pásmu 27,025 – 27,030 CZK/EUR. Na trhu chyběly jednak nové zprávy, ale i zájem obchodníků.

dan_z_prijmu

O mnoho zajímavějšího obchodování si neužily ani ostatní regionální měny. V Polsku byla zveřejněna červnová průmyslová produkce, která sice dopadla lépe, než se čekalo (7,3 % y/y vs. 6,2 % y/y), na druhou stranu stavebnictví překvapilo výrazným propadem (-13 % y/y). Stejně jako ve zbytku regionu i v Polsku stavebnictví doplácí na nízké čerpání prostředků z fondů EU. V Maďarsku žádná zajímavá data v úterý zveřejněna nebyla. Vody rozvířil pouze ministr hospodářství Mihály Varga, který prohlásil, že Maďarsko by mohlo přijmout euro do roku 2020. Nicméně pouze za předpokladu, že se ekonomické trendy se budou i nadále zlepšovat a domácí měna bude stabilnější. Forint však na vyjádření nijak nereagoval a ve srovnání s předchozím dnem skončil v podstatě beze změny (těsně pod hladinou 315 HUF/EUR).

V regionu budou dnes zveřejněna data mapující sentiment v maďarské ekonomice (důvěra spotřebitelů a podnikatelů). Jedná se o data za červenec, takže se v nich pravděpodobně již odrazí ochod Velké Británie z EU a důvěra poklesne, tak jak jsme toho byli včera svědky u německého ZEW indexu. Na domácí půdě nás čekají ceny průmyslových výrobců za červen, které by díky vyšším cenám komodit měly vzrůst o 0,3 % m/m. V meziročním vyjádření však stále zůstanou hluboko v záporných číslech (-4,3 % y/y).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka pracuje jako analytik v Komerční bance.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).