Hlavní navigace

Dnešní zasedání ČNB změnu měnové politiky nepřinese

4. 8. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Koruna ve středu dopoledne proti euru mírně oslabila, když se z bezprostřední blízkosti kurzového závazku dostala k úrovni 27,04 CZK/EUR

Zprávy a události

Soukromý sektor americké ekonomiky vytvořil v červenci podle údajů institutu ADP 179 tis. pracovních míst (trh 170 tis.).

Maloobchodní tržby v EMU v červnu meziměsíčně stagnovaly. Jejich meziroční růst dosáhl 1,6 % (trh +1,8 %). Červencový kompozitní indikátor PMI dosáhl 53,2 bodu oproti původnímu odhadu 52,9 bodu.

Bank of England zřejmě uvolní měnové podmínky

Euro včera proti dolaru oslabilo o čtyři desetiny procenta, když korigovalo své předchozí zisky. Kurz se tak dostal k úrovni 1,115 USD/EUR. Statistika institutu ADP počtu nových pracovních míst v americké ekonomice totiž pozitivně překvapila a zvýšila naděje pro oficiální report z trhu práce, kterého se dočkáme zítra.

Dnes se ale pozornost světových trhů přesune k Bank of England. Na minulém zasedání ponechala BoE měnovou politiku překvapivě beze změny, signalizovala však pravděpodobnou změnu v srpnu. SG tak očekává, že dojde ke snížení měnověpolitické sazby na nové minimum 0,25 % a že guvernér Mark Carney oznámí nové kolo odkupů aktiv. Zatímco tržní konsenzus snížení sazeb předpokládá, restart kvantitativního uvolňování by byl mírným překvapením, které by pravděpodobně oslabilo libru vůči hlavním světovým měnám.

Koruna by na ČNB reagovat neměla

Koruna ve středu dopoledne proti euru mírně oslabila, když se z bezprostřední blízkosti kurzového závazku dostala k úrovni 27,04 CZK/EUR. Odpoledne nicméně své ztráty umazala a vrátila se k úterní hodnotě těsně nad 27,02 CZK/EUR.

Forint si vůči společné evropské měně připsal desetinu procenta a zlotý pokračoval v posilování, které zahájil v pondělí po oznámení nového plánu na konverzi půjček v cizích měnách. Polská měna vykázala zisky přes jedno procento a od začátku týdne je tak silnější o 1,8 %.

skoleni_15_4

Do obchodování na středoevropských trzích včera nezasáhly žádné nové makroekonomické zprávy. Dnešek bude zajímavější, zasedá totiž bankovní rada České národní banky, a to poprvé v novém složení o měnové politice. Centrální bankéři budou mít při hodnocení ekonomiky a měnové politiky novou prognózu. Na základně našeho aktualizovaného výhledu předpokládáme, že ke změně měnových podmínek ČNB nepřikročí. Přesto se můžeme dočkat komentářů, že hrozí pozdější ukončení kurzového závazku, než centrální banka prozatím očekávala (tedy v polovině roku 2017). My jsme v nové prognóze publikované včera posunuli očekávaný exit až do Q4 17 z původního třetího čtvrtletí kvůli nárůstu protiinflačních rizik. Od dnešního zasedání neočekáváme žádný zásadní dopad na korunu. Její kurz vůči euru by měl až do konce závazku zůstat těsně nad úrovní 27 CZK/EUR.

Česká swapová křivka včera na svém dlouhém konci poklesla o 1 bb.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).