Hlavní navigace

Dividendy českou ekonomiku nepřeválcují

12. 8. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa.com
V červnu běžný účet platební bilance skončil letos poprvé v deficitu. Nešlo však o nijak závratnou sumu, která celkově odplynula do zahraničí (8,4 mld. korun).

Zajímavější jsou spíše tendence, které se za celkovým výsledkem skrývají. Jako obvykle zde vidíme vysoký přebytek obchodu se zbožím a službami s přebytkem dosahujícím téměř 34 mld., za nímž se skrývá především extrémně úspěšný automobilový průmysl vezoucí se na vlně rostoucí poptávky po nových vozech v Evropě.

Nicméně jak už to v letních měsících bývá, mnohem zajímavější a těžko odhadnutelné jsou dividendy vyplácené firmami pod zahraniční kontrolou. Tentokrát se jedná o 40 mld. korun, které zamířily do zahraničí jako podíly na ziscích, jež v posledních letech dosahují v tuzemských firmách rekordních hodnot. Už to tak vypadá, že i celkový odliv dividend za celý letošní rok by mohl být rekordní. Zahraniční vlastníci tak inkasují výnosy ze svých investic, které jsou v případě přímých investic oceněny na celkových 125 mld. EUR.

skoleni_15_4

ČR i přes slabší příliv přímých investic v posledním roce stále patří mezi země, které dokázaly v minulosti absorbovat rekordní PZI. A nepochybně bude patřit na špičku z hlediska návratnosti, respektive ziskovosti těchto investic. I přes vyplácené dividendy však běžný účet platební bilance zůstane i v letošním roce v přebytku. Znamená to, že díky vysokým přebytkům zahraničního obchodu dokážou tuzemské firmy hladce vyplácet dividendy a ještě zůstane něco doma… A to něco se tentokrát bude pohybovat okolo 1 % HDP.

Dlouhodobě pozitivní vývoj běžného účtu platební bilance by za obvyklých podmínek byl jedním z důvodů, proč by měla koruna posilovat. Vzhledem k tomu, že česká měna je už od listopadu 2013 svázána kurzovým režimem, který byl mimochodem už 6× prodloužen, tak si běžného účtu příliš všímat nebude. Co ekonomika vygeneruje navíc, tak nejspíše proteče trhem a skrze devizové intervence zaparkuje v devizových rezervách centrální banky. Na druhé straně však ve chvíli, kdy se koruně vrátí svoboda pohybu, bude vývoj běžného účtu korunu podporovat v posilování.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).