Hlavní navigace

Dividendové akcie – náhrada spořicích účtů a termínovaných vkladů?

25. 2. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Úroky na spořicích účtech a termínovaných vkladech neustále klesají a ve většině případů už ani nepokryjí inflaci. Dividendové akcie s přijatelnou mírou rizika vynesou 5 až 10 procent ročně.

Přestože je inflace aktuálně velmi nízká, úroky na spořicích účtech a termínovaných vkladech ji v mnoha případech ani tak nepokryjí. Nejenže si tak na úrocích nepřilepšíte, ale vaše vklady si neudrží ani svou reálnou hodnotu – ta totiž v takovém prostředí klesá. Podle prognózy České národní banky navíc inflace bude růst a v příštím roce se vyšplhá až nad tři procenta. Lze předpokládat, že úroky konzervativních (a pojištěných) bankovních produktů do té doby neporostou. Peníze tak při procentním úroku ztratí za rok více než dvě procenta své reálné hodnoty (je třeba zohlednit také 15% srážkovou daň z výnosu).

Firmy na peníze

Pokud své prostředky chcete za každou cenu uchránit před ztrátou jejich hodnoty a pokud možno je ještě zhodnotit, což by mělo být základním předpokladem, bude třeba se v nadcházejících letech obrátit k jiným způsobům uložení peněz než jsou spořicí účty a termínované vklady. Bohužel je třeba konstatovat, že podobnou jistotu, kterou v případě bankovních vkladů zajišťuje Fond pojištění vkladů, jen tak nenajdete. Investice do akcií se mohou jevit nepřijatelně rizikově, ale ne všechny takové musí být. Stále více střadatelů tak upíná svou pozornost k akciím tzv. dividendových firem, tedy společností, které svým akcionářům pravidelně vyplácejí podíl ze zisku.

Pokud bychom jako první předpoklad vzali co možná nejnižší míru rizika, jeví se jako nejvhodnější investicí velké korporace, které na pravidelné výplatě dividendy do značné míry staví svou důvěryhodnost. Tyto společnosti mají jednak ustálené zisky, a i v případě, že je postihne jednorázový výkyv, snaží se udržet svou předvídatelnost a vysokou dividendu stejně vyplatí. Zároveň platí, že jde z velké části o defenzivní tituly, tzn. hodnota akcií příliš nekolísá a výnos se realizuje právě prostřednictvím dividend. Znamená to, že akcie takové společnosti budete s velkou pravděpodobností moci prodat za velmi podobnou částku, za kterou jste je kupovali.

Stále více dividend

Poprvé v historii firmy na celém světě v roce 2013 vyplatily svým akcionářům dividendy přesahující jeden bilion dolarů. Přesné číslo činí 1,03 bilionu dolarů, tedy přes 20 bilionů korun. Vyplývá to z analýzy společnosti Henderson Global Investors.

Růst zaznamenaly především rozvíjející se trhy, zatímco výše dividend v západní Evropě spíše slábla. Nejštědřejší společnosti sídlí v Severní Americe a vládne jim ropný koncern Exxon Mobil a průmyslová korporace General Electric.

Pochopitelně to nemusí platit vždy a dopředu je nutné počítat s jistou mírou rizika, při dodržení několika rad ale můžete riziko minimalizovat.

Investiční horizont

Přestože byste měli investovat pouze do společností, které vyplácejí dividendu každý rok (řada amerických korporací tak činí i čtyřikrát ročně), a teoreticky můžete po jejím vyplacení dané akcie prodat, vyplatí se i v případě dividendových akcií investovat v delším časovém horizontu. Jako vhodné období se jeví 3 až 5 let. Ačkoliv jsou dividendové společnosti stabilní, může je během jednoho či dvou let potkat hospodářský výkyv nebo například jednorázový odpis majetku, který nemusí významně ohrozit výši dividendy, ale srazí cenu akcií.  

Flexibilita

S tím souvisí také potřeba flexibility. Investiční horizont je určitě dobré si nastavit a přinejmenším hrubě se ho držet. Může se ale stát, že zmíněný výkyv společnost postihne právě ve chvíli, kdy máte v plánu prodej akcií. Potom se nevyplatí prodávat, ale počkat na lepší časy. Samozřejmě za předpokladu, že společnost nesměřuje ke krachu. Ještě více než u termínovaných vkladů tak u investic do dividendových (nejen) akcií platí, že investované peníze aktuálně nepotřebujete, a pokud je neprodáte v okamžiku, který si stanovíte, nic závažného se nestane.

Historie společnosti

Rešerše v případě chystané investice do dividendových titulů není náročná, ale je důležitá. Jako základní filtr by měla sloužit velikost společnosti. Dále čas, po jaký je veřejně obchodovaná a volatilita (výkyvy) ceny akcie, respektive hodnoty společnosti. Z těchto faktorů můžete se značnou mírou spolehlivosti určit stabilitu a předvídatelnost firmy. To samé je třeba provést i s ohledem na výši dividendy i délku jejího vyplácení. Pokud je společnost na akciovém trhu čtyřicet let a dvacet z toho vyplácí vysokou dividendu, pravděpodobně s tím v několika příštích letech nepřestane.

skoleni_15_4

Jak dividendy danit

Pokud si koupíte akcie českých společností, přijde vám na váš investiční účet už dividenda očištěná o 15% srážkovou daň – podobně jako v případě úroků na spořicích účtech a termínovaných vkladech. Složitější je danění dividend zahraničních společností. Zde je třeba zamezit dvojitému zdanění. Jak na to, se dozvíte v našem článku.

Výše dividendy

Nějakou dividendu vyplácí obrovské množství společností. To ale ještě neznamená, že jde o typické dividendové společnosti, ale dividenda je v jejich případě jen doplňkem a zpříjemněním titulu pro investory. Pokud cílíte pouze na dividendu a nespekulujete na vývoj ceny akcií, poohlédněte se po společnostech vyplácejících dividendu mezi pěti až deseti procenty. Na první pohled jde o zajímavé číslo, které hravě pokryje inflaci, je však nutné mít na paměti, že úrokový rozdíl oproti spořicím účtům a termínovaným vkladům zohledňuje mimo jiné právě vyšší riziko, které v sobě investice do akcií, byť dividendových, má.  

České nebo zahraniční?

Pro českého investora je nejsnazší investovat na pražské burze. Omezí tak kurzové riziko, snáze se dostane k informacím o obchodovaných firmách a ušetří na poplatcích za nákup a prodej akcií. Na druhé straně si však omezí nabídku. Ryzí dividendové společnosti, tedy málo volatilní a s vysokou dividendou, jsou na pražské burze pouze dvě: Phillip Morris a Telefonica. Lze k nim zařadit ještě ČEZ, Komerční banku, Fortunu či Pegas Nonwowens, ale s tím, že kurz těchto společností je o poznání volatilnější a může stejně tak růst jako padat. Čím vyšší volatilita akcií, tím delší by měl být investiční horizont, aby se zvýšila šance na prodej se ziskem.

Dividendové akcie na českém trhu

Procentuální výnos za rok 2013 je vztažen k ceně, za kterou byl titul obchodován na začátku roku 2013.

Pro nárok na dividendu je vždy zapotřebí danou akcii držet v rozhodné datum, které společnosti s předstihem stanovují.

Jak vidno, u řady z českých akcií si lze přijít na velmi slušný dividendový výnos. Loni se činila především Fortuna, ze které akcionáři těžili přibližně 16 %.


 Společnost Dividenda 2013 Výnos
ČEZ 40 Kč 5,80 %
Erste Bank 10 Kč 1,60 %
Fortuna 17 Kč 16 %
Komerční banka 230 Kč 5,60 %
Philip Morris 900 Kč 8,40 %
Telefónica 30 Kč 9 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Spotřebitelské finance i politicko-ekonomická témata jsou vodou na můj mlýn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).