Hlavní navigace

Desetník: Ve znamení burzy a SMS České spořitelny

18. 12. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Burza zaznamenala v posledních dvou týdnech nebývalý rozvoj – primární emise, nové certifikáty… O rozruch se ale postarala také Česká spořitelna, která zvažuje zpoplatnění zasílaných informačních SMS zpráv. Má Česká spořitelna právo za SMS zprávy účtovat poplatky?

DESETNÍK 96/2006 (4. 12. 2006 – 17. 12. 2006)

Česká spořitelna a zpoplatnění informačních SMS

V minulém týdnu proběhla médii šokující zpráva: Česká spořitelna chce svým klientům zpoplatnit zasílané SMS. Nemělo by se přitom jednat o autorizační SMS, které jsou zasílané při potvrzování transakcí, ale o zprávy o došlých platbách, změně zůstatku apod.

Zpoplatnění zasílaných vyžádaných informací je přitom u konkurenčních domů běžné. Například eBanka, která je považována za špičku v elektronické komunikaci, si za jednu SMS účtuje 2,90 Kč, resp. 3,90 Kč podle programu, u Komerční banky a ČSOB je to 1 Kč.

Má Česká spořitelna právo zpoplatnit zasílané SMS informace?

  • Ano.
    14 %
  • Ne.
    36 %

Ve znamení Burzy

Uplynulá dekáda pracovních dní byla jednoznačně ve znamení Burzy cenných papírů Praha. Ve čtvrtek 7. prosince se začala obchodovat velmi úspěšná primární emise akcií společnosti ECM Real Estate Investments a dnes se začíná obchodovat páteční primární emise akcií společnosti Pegas Nonwovens, která byla 4× přeupsána, a cena za akcii se usadila na horní hranici cenového rozpětí – 27 EUR.

Ve čtvrtek se začalo též obchodovat s pěti novými investičními certifikáty emitovanými Raiffeisenbank. Jedná se zpravidla o indexové certifikáty, z nichž dva jsou podloženy komoditami (zlatem a ropou) a o jeden turbo certifikát.

Počet obchodovaných certifikátů se tak rozrostl na sedm, což spolu se dvěma burzovními futures a jedním warrantem představuje poměrně zajímavou nabídku. Zájem ze strany investorů o nové produkty lze čekat spíše pozvolný, nicméně se jedná o velmi perspektivní investiční nástroje.

Chcete se o investičních certifikátech dozvědět víc? Čtěte článek „Investiční certifikáty – co jsou a jak se chovají“.

Zlatý Měšec 2006 – známe vítěze

Tradiční anketa Zlatý Měšec 2006 o nejoblí­benější finanční instituce v České republice poznala své vítěze na slavnostním večeru s předáváním cen. Jednoznačně nejúspěšnější finanční skupinou se stala skupina ČSOB, jejíž banka zvítězila nejen v oborové kategorii, ale zaujala i celkové prvenství, a na stupních vítězů ji v oborových kategoriích doplnily ČMSS (1. místo), ČSOB Investiční společnost (1. místo), ČSOB Penzijní fond Progres (2. místo), ČSOB Leasing (2. místo), Patria Direct (2. místo) a ČSOB Pojišťovna (3. místo). Druhou nejúspěšnější finanční skupinou byla PPF v čele s vítěznou Českou pojišťovnou a Penzijním fondem České pojišťovny.

Kompletní výsledky ankety i fotografie ze slavnostního večera naleznete na stránkách ankety Zlatý Měšec.


Trable bankovních systémů

Bankovní systémy v uplynulých dnech postihla epidemie výpadků a nefunkčností. Živnostenské bance se do aplikace internetového bankovnictví vloudil neplatný certifikát, který měl potvrzovat pravost bankovní aplikace. Chyba nebyla příliš závažná, ale mohla zmást řadu klientů. Důvodem zobrazování prošlého certifikátu bylo jeho neobnovení společností BSC Praha, která Živnobance předmětnou aplikaci dodává.

dan_z_prijmu

Nedostatky se vyskytly také na bankomatech ČSOB, která zaváděla nový způsob autorizace transakcí. Podle sdělení banky měl výpadek bankomatů trvat přibližně jednu hodinu, čtenáři Měšce ale popisovali výpadky delšího trvání.

Výpadky se nevyhnuly ani aplikaci Servis 24 – Internetbanking České spořitelny. Předvánoční přetížení systému v kombinaci s běžnými platbami vyústilo v doporučení banky „zkoušet se přihlásit znovu“ a ve víkendovou odstávku systému.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).