Hlavní navigace

Desetník: Konkurence přitvrzuje a kartel se netrestá?

25. 6. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Konkurence je tvrdá a v období masivního růstu ještě přitvrzuje. Tvrdé lokty obchodníků s cennými papíry se otiskly i do reklamy. Konkurenci ovšem nesvědčí kartelové dohody, které trestá antimonopolní úřad. Stavebním spořitelnám ale pokutu nejdřív snížil na desetinu… a rozhodne o ní soud.

DESETNÍK 109/2007 (8. 6. 2007 – 24. 6. 2007)

Spor o reklamu aneb Konkurence přitvrzuje

Zprostředkování obchodování na burzách je perspektivní odvětví. Trhy rostou, a tak láká stále více lidí uložit část úspor přímo do akcií. Není divu, že se brokerské společnosti snaží předhánět nejen v nabízených službách, ale také v reklamě zaměřené na veřejnost. A už je tu první spor mezi dvěma z nejvýznamnějších hráčů na trhu.

Patria Direct spustila televizní reklamní kampaň s hlavním mottem Věřte si následovaným sdělením Investování do akcií může být tak snadné, že ho zvládne úplně každý.

Zahájení kampaně si ovšem všimla společnost Fio, burzovní společnost, která neváhala a na internetových serverech kontrovala reklamou s mottem Věřte nám a sdělením Investujte do akcií a S námi to snadno zvládnete.

Zda se jedná o podobnost čistě náhodnou, nepřísluší rozhodnout nám, ale je velmi pravděpodobné, že v tomto směru rozhodnutí dříve či později padne. Patrii se konkurenční kampaň nelíbí. Zjistili jsme, že bannery byly připravovány pod pracovním názvem ‚antipatria‘, uvádí Oldřich Pavlovský, výkonný ředitel Patria Direct, v tiskové zprávě. A důkazy zjištění Patria zdokumentovala a nechala potvrdit notářem… a připravuje další právní kroky.

Společnost Fio ovšem nezůstává bez odpovědi. Tvrdí naopak, že se její konkurent snaží o zviditelnění své televizní kampaně na její úkor. Snahu Patria Direct zviditelnit svoji televizní kampaň na úkor on-line brokera Fio, burzovní společnosti považujeme za účinný marketingový tah. Přesto s ním nesouhlasíme a není dle našeho názoru korektní, uvádí tisková zpráva Fio, burzovní společnosti.

Zahájení reklamní kampaně Fio, burzovní společnosti považujete za...


Pokuta za kartelovou dohodu… nekoná se?

Úřad na ochranu hospodářské soutěže je svéráznou institucí. Nejprve udělí šestici stavebních spořitelen pokutu za zneužití dominantního postavení a jednání ve shodě při stanovování poplatků v roce 1997 v celkové výši 484 mil. Kč. Poté ji postupně sníží téměř na desetinu – na celkových 55 mil. Kč. Nakonec ani tuto pokutu nemusí vyinkasovat, neboť všechny stavební spořitelny podaly správní žalobu k brněnskému soudu.

skoleni_15_4

Nejvyšší pokuta, kterou Antimonopolní úřad za kartel udělil, byla 979,221 mil. Kč a v druhém stupni ji snížil na 941,881 mil. Kč. Pokutu obdrželo 16 firem vyrábějících plynem izolované spínací ústrojí. Důvodem pokuty byla dohoda o cenách, které nabídnou v rámci výběrového řízení, aby zakázku získala konkrétní firma. Přestože byl verdikt potvrzen v druhé instanci, ještě není pravomocný…

Soudní přezkum je poměrně účinnou obranou firem proti Antimonopolnímu úřadu. V roce 2005 bylo soudem potvrzeno „pouze“ 56 % rozhodnutí ÚOHS, 6 % bylo změněno a rovných 38 % bylo zrušeno. Stavební spořitelny tedy mají stále poměrně slušnou šanci pokutě se vyhnout.

Zaplatí stavební spořitelny pokutu za kartel?


Finanční novinky

  • Wüstenrot hypoteční banka – stanovení úroků po uplynutí doby fixace: WHB se jako první banka odhodlala k zakotvení závazku nabídnout klientům, kterým končí fixace úrokové sazby, stejnou úrokovou sazbu, jakou nabídne novým klientům do smlouvy o hypotečním úvěru. Stejné podmínky pro nové i stávající zákazníky již dnes nabízí více bank.
  • Povinné ručení – zvýšení limitu plnění: Vláda schválila novelu zákona, který zvyšuje minimální limit pojistného plnění pro škodu na věci na 35 mil. Kč ze současných 18 mil. Kč. Novela musí ještě projít parlamentem, ovšem je pravděpodobné, že zvýší cenu nejlevnějších pojistných smluv.
  • ČP Invest – Garant 90: ČP Invest uvedla nový fond, který garantuje 90 % nejvyšší dosahované hodnoty podílového listu na denní bázi. Obdobné fondy nabízí např. ČSOB ve své nabídce chráněných fondů nebo ING.
  • Komerční banka – širší nabídka fondů SGAM: Komerční banka rozšiřuje nabídku fondů spravovaných společností SGAM o fond peněžního trhu SGAM Money Market USD, který v loňském roce dosáhl výkonnosti 4,59 % (nezapomínejte ovšem na oslabování amerického dolaru) a akciový fond Equities India, který za posledních dvanáct měsíců připsal 64,09 %.
  • Živnostenská banka – už i 100% hypotéka: Živnostenská banka nově poskytne hypotéku až do 100 % hodnoty nemovitosti. Bohužel jen v Praze a v Brně a okolí a u developerských projektů zpracovaných Živnostenskou bankou nebo HVB Bank. U ostatních regionů zvyšuje maximální výši hypotéky na 90 % ceny nemovitosti. Dosud při 100% hypotéce banka požadovala dozajištění termínovaným vkladem. Zároveň prodlužuje maximální splatnost ze 30 na 35 let a nevyžaduje životní pojištění.

Přicházejí finanční instituce s dostatečným počtem novinek?

  • Ano, ani se v nich nestačím orientovat.
    18 %
  • Ano, je jich tak akorát.
    0 %
  • Počet vyhovuje, ale chybí mi některé produkty.
    47 %
  • Ne, je jich stále málo.
    29 %
  • Nevím.
    6 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).