Hlavní navigace

Co nového s akciemi ČEZ?

17. 7. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V rámci připravované strategie pro rozvoj jaderné energetiky, kterou mají ministři průmyslu a obchodu a financí předložit vládě do konce letošního roku, se uvažuje o možnosti, že by nové jaderné bloky mohl částečně vlastnit jejich dodavatel.

lavní události

Částečné vlastnictví dodavatele nově budovaných jaderných bloků by mohlo být součástí chystané strategie pro jadernou energetiku.

Fortuna dokončila akvizici společnosti Intralot a slibuje si od ní zvýšení zisku a pružnější rozvoj loterijních produktů.

Unipetrol dodá Českým drahám motorovou naftu za 6,7 mld. CZK.

Evropské burzy by dnes měly otevřít poklesem.

Z makroekonomických údajů se pozornost investorů bude dnes soustředit na údaje z amerického trhu nemovitostí a zveřejněny budou i pravidelné čtvrteční žádosti o podporu v nezaměstnanosti. Na opačné straně Atlantiku pak za povšimnutí rozhodně stojí spotřebitelská inflace za celou eurozónu.

Dnes zveřejňuje svoje kvartální výsledky řada americkým firem, mezi něž patří Google, Morgan Stanley, Philip Morris nebo Mattel. V Evropě to bude například švýcarská farmaceutická firma Novartis.

Société Générale snížila doporučení pro italského provozovatele loterijních her GTECH na prodat.

Obchodování na zámořských trzích

Americké burzy středeční seanci zavřely v plusu, když Dow Jones vzrostl o zhruba půl procenta a dosáhl na svoje historické maximum. Index S&P 500 si polepšil o 0,4 %. K ziskům pomohl i výrazný růst cen akcií mediální společnosti Time Warner (+17 %), která je mimo jiné většinovým vlastníkem CME, když se na trh dostaly informace, že Time Warner odmítl atraktivní nabídku na převzetí od společnosti 21st Century Fox. Optimistické vyhlídky na třetí kvartál pak pomohl výrobci výpočetní techniky Intel. Do jisté míry mohlo pozitivní náladu na trzích podpořit prohlášení Janet Yellen, která uvedla, že současné ocenění na akciových trzích není celkově mimo historické normály. Nedařilo se však bankovnímu sektoru, který ovlivnily horší čtvrtletní výsledky druhé největší banky Bank of America.

Asijské burzy po většinu dnešního obchodování spíše hledaly směr, nicméně v závěru dne převažují tendence akcie prodávat. Nejhůře se daří taiwanským či čínským akciím, mírně klesají i v Japonsku. Naopak menší zisky si připisuje jihokorejská nebo australská burza.

ČEZ

V rámci připravované strategie pro rozvoj jaderné energetiky, kterou mají ministři průmyslu a obchodu a financí předložit vládě do konce letošního roku, se uvažuje o možnosti, že by nové jaderné bloky mohl částečně vlastnit jejich dodavatel. Konkrétní podobu však toto zapojení prozatím nemá. O tom, že bez nějaké formy záruk pro ČEZ je dostavba jaderných bloků v Temelíně či Dukovanech neefektivní, v současné době již nepochybuje ani vláda, a tak pro svoji strategii hledají i inspiraci v jiných evropských zemích. Nový tendr by měl být vyhlášen příští rok na jaře, jehož vyhlašovatelem by ale měl být stát, a ne ČEZ.

Fortuna

Sázkařská firma dokončila akvizici společnosti Intralot Czech s. r. o., která vlastní 2 500 loterijních terminálů na provoz číselných her a okamžitých loterií Fortuny. Hodnota aktiv společnosti je více než 100 mil. Kč. Dle generálního ředitele Radima Haluzy byla akvizice nedílnou součástí restrukturalizačních kroků Fortuny v loterijním projektu. Díky ní očekává rychlejší růst zisku a celkově pružnější rozvoj loterijních produktů. Transakce byla financována úvěrem, její cena však oznámena nebyla.

O transakci se spekulovalo již od března letošního roku. Vzhledem k neznámé ceně je ale těžko odhadnutelný dopad na cenu akcií. Přesto by díky úspoře nákladů mohlo dojít k nárůstu zisku v řádu několik jednotek procent. Vzhledem k relativně nízkému zadlužení si jeho navýšení může Fortuna dovolit. Celkově hodnotíme zprávu jako mírně pozitivní.

skoleni_15_4

Unipetrol

Společnost Unipetrol dodá v následujících třech letech Českým drahám až 234 mil. litrů motorové nafty za 6,7 mld. CZK. Podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského bude odebrané množství patrně o něco nižší. Uváděný objem je stanoven jako maximální množství a obsahuje i rezervu. Unipetrol dodával motorovou naftu Českým drahám v uplynulých třech letech a tehdy to bylo 270 mil. litrů za zhruba 7 mld. CZK. Zprávu považuje za neutrální, varováním do budoucna by mohl být snižující se objem dodávané motorové nafty v případě ekologičtějšího provozu vlaků.

Unipetrolu dle Lidových novin hrozí žaloba u antimonopolního úřadu od společenství malých prodejců a distributorů benzinu a nafty v souvislosti s oznámenou akvizicí 32,4% podílu v České rafinérské, kterou bude poté vlastnit ze 100 %. Společenství se obává růstu velkoobchodních cen, které budou již plně v režii Unipetrolu. Zvýšení cen pro distributory by pak znamenalo tlak na vyšší ceny paliv u čerpacích pump. Pokud by antimonopolní úřad vyjádřené obavy potvrdil, zrušení akvizice by byl negativní signál pro ceny akcií.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).