Hlavní navigace

Co dnes očekávat od ČNB?

5. 5. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Na dnešním zasedání budou mít centrální bankéři k dispozici novou prognózu. Zásadní otázka zní, zda je může rozhoupat k dalšímu natažení (verbálního) závazku intervenovat?

Dnes ČNB říká, že očekává konec intervencí v období okolo poloviny roku 2017. Může to tedy po dnešním zasedání centrální banky být opět o něco později? Pravděpodobně ne.

skoleni_15_4

Za prvé proto, že inflační prognóza nebude nijak dramaticky přepsána. Inflační výhled pro tento rok bude sice o něco nižší, ale na horizontu prognózy (druhá polovina roku 2017) by neměl doznat výraznějších změn. Za druhé, oproti únorové prognóze také podle našeho názoru zeslábla řada vnějších rizik. Čína je v tuto chvíli menším strašákem, než byla na počátku roku. Také tvrdá čísla z eurozóny ukazují zatím na relativně slušný růst (1,6 % meziročně). A v neposlední řadě, rozvíjející se trhy jsou v o něco lepší náladě, díky tomu, že americký Fed výrazně zvolnil plánované utahování měnové politiky.V dalším průběhu roku sice může znovu přituhnout – klid v Číně se zdá být dočasný, EU čeká horké léto ve znamení Brexitu a další řecké splátky a trhy dnes podle nás spíše podceňují ochotu amerického Fedu utahovat měnové kohouty. To ale dnes ČNB nemusí ještě trápit. Navíc bankovní rada už letos indikativní termín exitu z intervencí dvakrát posunula a polovina roku 2017 je stále relativně daleko na to, aby se dnes exitem museli centrální bankéři vážně zabývat.

Nečekáme také, že by dnes ČNB vážně zvažovala zavedení záporných sazeb. Ty většina bankovní rady chápe pouze jako možný taktický nástroj k obraně proti nadměrnému přílivu spekulativního kapitálu. Ten přitom v průběhu března a dubna pravděpodobně výrazně zeslábl. Záporné sazby se mohou podle nás dostat na stůl až ve chvíli, kdy s blížícím se exitem bude opět sílit příliv “horkých peněz” ze zahraničí. S koncem intervencí nadále počítáme v květnu 2017.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).