Hlavní navigace

ČNB: reakce na obavy odborářů

30. 7. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

ČNB zopakovala, že k tomu, aby posunula mez pro posilování koruny na slabší úrovně, by se musela výrazně zvýšit antiinflační rizika

 Jinak řečeno, za současné situace o tom neuvažuje. Nadále počítá s udržením současné úrovně maximálního kurzu zhruba do pololetí příštího roku s tím, že riziko je na straně prodloužení tohoto období, pokud by přetrvával extrémně nízká inflace. USA: růst spotřebitelské důvěry nad očekáváním Zvedlo se jak hodnocení současné situace, tak zejména očekávání. Vyšší spotřebitelská důvěra by měla přispět ke zvýšení poptávky a ta by jako hlavní tahoun americké ekonomiky měla přispět k dalšímu utužení probíhajícího návratu k rychlejšímu tempu růstu hospodářství.

USA: růst cen rezidenčních nemovitostí pod odhady

Růst cen rezidenčních nemovitostí měřený Case- Schillerovým indexem se zpomalil na vice než dvanáctiměsíční minimum. Jde o další příznak celkového zpomalení dynamiky sektoru rezidenčních nemovitostí.

EU, USA: zostření sankcí proti Rusku

Nové sankce se týkají především finančního, energetického a obranného sektoru. Cílem sankcí je podle politiků oslabit ruskou ekonomiku a přinutiti tak Rusko, aby nepodporovalo povstalce ve východní části Ukrajiny. Rizika plynoucí z možné další eskalace ukrajinské krize jsou faktorem, který přispívá k oslabování eura vůči dolaru a k poklesu výnosů evropských benchmarkových dluhopisů. Dnešní události: Dnes to bude z pohledu dat o poznání zajímavější. V Americe to budou první čísla z trhu práce, jako vždy nejdříve od agentury ADP. Mělo by opět přibýt více jak 200 tis. pracovních míst. Chvíli na to bude zveřejněn první odhad vývoje ekonomiky ve 2Q. Po tristním prvním kvartále jsou očekávání nastavena hodně vysoko. Reakce trhu by především na výrazně slabší číslo mohla být poměrně silná.

skoleni_15_4

Dnes také zasedá FOMC

Zasedání se patrně ponese v prázdninovém duchu, žádná akce a minimum nových informací. Výhled měnové politiky by měl zůstat beze změny: ukončení kvantitativního uvolňování v říjnu a zahájení růstu sazeb v prvním pololetí příštího roku (přesné datování bude záviset na vývoji ekonomiky do té doby). Trhy by silně pohnulo, kdyby se Fed vyslovil ke zvyšování sazeb konkrétněji, to ale nečekáme. V Německu bude zveřejněn odhad růstu cen za červenec (zítra totéž za celou Eurozónu). Očekává se pokles inflace na 0,8% r/r. I když za celou EMU se čeká stagnace na 0,5%. Lze předpokládat, že pokles v Německu vyvolá další tlak na ECB, aby ještě více uvolnila svou měnovou politiku.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).