Hlavní navigace

Čínský průmyslový PMI překvapivě roste na téměř dvouleté maximum

1. 9. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Záplavu dnešních PMI průmyslové aktivity za srpen zahájilo v noci zveřejnění nečekaně vysokého čínského čísla.

Ukazatele za eurozónu i Německo a Francii by měly být potvrzeny na předchozích rychlých odhadech a podtrhnout rezistenci těchto ekonomik vůči brexitu. Z šoku po zveřejnění výsledku referenda a červencovém poklesu obdobného indikátoru ve Velké Británii se pro srpen již předpokládá korekce. Naopak již publikované regionální indexy naznačují, že americký ISM si pohorší. Přes nabitý kalendář ale bude trh USD/EUR zřejmě ve vyčkávacím módu. Zítřejší statistiky z amerického trhu práce za srpen budou totiž důležitější. Z domova se po špatném červencovém průmyslovém PMI dočkáme za srpen zlepšení. Ministra financí pak potěší další velmi dobré číslo o hospodaření státního rozpočtu ke konci srpna.

Eurozóna potvrdí svou rezistenci vůči brexitu

Finální publikování evropských PMI ze zpracovatelského průmyslu by se nemělo nijak zásadně lišit od již dříve publikovaných rychlých odhadů. Za eurozónu by mělo být potvrzeno číslo 51,9 bodu. Takovýto výsledek je konzistentní s růstem ekonomiky eurozóny o 0,4 % q/q a jednoznačně ukazuje na dosavadní rezistenci evropského hospodářství vůči výsledku britského referenda. Mírný pokles pak očekáváme u Španělska, italský PMI by měl stagnovat.

Americký ekonomický kalendář přinese finální čísla o vývoji produktivity a jednotkových nákladů na práci za Q2 16. Očekáváme potvrzení na předchozích číslech a tedy nulový dopad do trhů. Jako každý čtvrtek se dočkáme týdenních statistik o počtu nových uchazečů o podporu v nezaměstnanosti. Před zítřejšími statistikami ze srpnového trhu práce by měla dnešní čísla jenom podpořit relativně optimistická očekávání. Naopak tomu bude u srpnového ISM indexu průmyslové aktivity v USA. Dosud zveřejněné regionální indexy totiž spíše zklamávaly.

Euro vůči dolaru včera ve výsledu žádný znatelný trend nezformovalo. Ekonomický kalendář totiž jednoznačné impulsy neposkytl. Z Evropy jsme se na jedné straně dočkali celkem solidních dat z německého trhu práce i za celou eurozónu, na straně druhé se nenaplnila inflační očekávání. A o mnoho lepší to nebylo ani na západní straně Atlantického oceánu. Předskokan pátečních statistik ze srpnového trhu práce v podobě ADP reportu ukázal na 177 tisíc nově vytvořených pracovních míst v soukromém sektoru. To je výsledek odpovídající tržnímu očekávání. Zklamání pak přinesla srpnová statistika PMI indexu průmyslové aktivity z okolí Chicaga, které bylo vykompenzováno vyššími probíhajícími prodeji na trhu nemovitostí.

Dobrá zpráva přišla dnes v noci z Číny. I když se očekávalo, že se PMI z průmyslu udrží druhý měsíc v řadě pod padesátibodovou hranicí indikující snižování aktivity v tomto sektoru, byl ve skutečnosti vykázán nejlepší výsledek za poslední téměř dva roky. Červencový pokles tak byl pouze dočasný a zřejmě souvisel se záplavami v Číně. I když bylo zlepšení zaznamenáno prakticky ve všech složkách, příslibem je zejména silný vzestup složky monitorující nové objednávky, a to hlavně domácí. Dnešní statistika tak ukazuje, že vývoj čínské ekonomiky prozatím zůstává stabilní, což je příznivá zpráva pro americké i evropské hospodářství a samozřejmě i pro stabilitu finančních trhů.

ČR: rekordní hospodaření státního rozpočtu, zlepšení nálady v průmyslu

Středoevropský kalendář dnes přinese indexy PMI hodnotící srpnovou aktivitu v průmyslovém sektoru. Zatímco maďarský by měl zaznamenat pokles z červencových téměř 54 bodů, polský a český by měl ukázat na zlepšení. Domníváme se, že červencový pád českého indexu pod úroveň 50 bodů, tedy do oblasti snižující se aktivity, byl dán kombinací několika jednorázových faktorů. Průmyslovou aktivitu negativně ovlivnily bezesporu červencové svátky a s tím související nižší počet pracovních dnů. Do toho měly významné podniky jako například Škoda Auto celozávodní dovolené. A v neposlední řadě zavládla nervozita z výsledku britského referenda. Domníváme se, že tyto faktory by již v srpnu působit neměly a index by se měl vrátit bezpečně nad padesátibodovou hodnotu. Že se české ekonomice daří, by pak měla potvrdit odpoledne publikovaná data o výsledku hospodaření státního rozpočtu ke konci srpna. Opět očekáváme nejlepší výsledek za osmý měsíc roku v historii ČR. Rostoucí ekonomika se promítá do vyšších příjmů státního rozpočtu. Pro odpoutání se kurzu CZK/EUR od úrovně kurzového závazku tedy ani dnes nebude žádný fundamentální důvod.

skoleni_15_4

Na středoevropských devizových trzích se včera jednoznačný trend neprosazoval. Česká koruna nadále zůstává v samotné blízkosti kurzového závazku, i když včera bylo patrné opadnutí tlaků na jeho testování. Kurz CZK/EUR se nepatrně posunul, o jeden haléř ke 27,03 CZK/EUR. Maďarský forint měl během včerejšího dopoledne tendenci ztrácet, v odpoledních hodinách se nakonec vrátil k ranním kotacím. Nejúspěšnější měnou regionu byl včera polský zlotý, který si vůči euru polepšil o zhruba třetinu procenta. Pomohla mu srpnová inflační čísla. Ta navzdory očekávání ukázala nepatrné zmírnění deflačních tlaků.

Domácí měnový přehled potvrdil, že česká ekonomika roste a bankovní sektor tomuto růstu nebrání. Peněžní agregát M3 sice zaznamenal zpomalení meziročního růstu na 9,3 % z červnových 9,7 %, nicméně po celý letošní rok se dynamika drží nad devíti procenty. Nejvýznamnější protipoložku agregátu M3 představují úvěry poskytnuté soukromému sektoru. Ty rostly v červenci meziročním tepem 8,7 %. Bankovní sektor tak svou úvěrovou aktivitou pomáhá stimulovat hospodářský růst. Roste objem úvěrů poskytnutých korporátní sféře i domácnostem. U nich se ze zhruba tří čtvrtin jedná o úvěry související s bydlením. Rostoucí ekonomika a zvýšená výdělková schopnost a tedy lepší finanční situace firem i domácností se promítá do dalšího snižování podílů úvěrů v selhání. U domácností se tento podíl v červnu snížil na 3,5 %, v květnu 2013 přitom činil 5,3 %. U firemních úvěrů došlo k poklesu podílu úvěrů v selhání z 9 % v prosinci 2010 na aktuálních 5 %.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).