Hlavní navigace

Čína utahuje kohoutky

10. 12. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

V Číně zakázali používat bondy s nižším ratingem než AAA jako kolaterál na krátkodobé půjčky. Nejedná se tedy o politiku, která by měla sloužit jako podpora ekonomiky.

V Číně zakázali používat bondy s nižším ratingem než AAA jako kolaterál na krátkodobé půjčky, čímž dojde k omezení likvidity. Nejedná se tedy o politiku, která by měla sloužit jako podpora ekonomiky. Pokud Čína bude zpomalovat, může to mít negativní dopad na světovou poptávku. Index Shanghai Composite na to konto klesá o 5,45 % – největší pokles od roku 2009 – a tento nepříznivý vývoj se přelil i do Evropy a Ameriky. Německý DAX v současnosti odepisuje 1,86 % a S&P 500 1,01 %. Byl tak přerušen několikatýdenní růstový trend v Evropě způsobený očekáváním monetárních stimulů a v Americe slušnými makroekonomickými výsledky. K vylepšení nálady dnes nepomohl ani fakt, že se na Ukrajině jedná o obnovování příměří.

skoleni_15_4

Z korporátních událostí stojí za zmínku vývoj na akciích společnosti Tesco. Ti ohlásili další profit warning a akcie se tedy propadly o dalších 15 %. Zraky investorů Tesca se upírají k 8. lednu 2015, kdy bude provedena aktualizace odhadů zisků společnosti.

Sestupný trend podle všeho bude pokračovat na ropě, protože po Saudské Arábii snížil cenu pro asijský trh i Irák. To znamená, že tyto země spíš než omezení produkce chtějí udržet tržní podíl i za nižší cenu. Dnes byl vývoj na ropě takový, že zpočátku korigovala včerejší 4 % propad, nicméně teď se již opět blíží červeným číslům. Některé odhady mluví i o ceně ropy okolo 50 USD za barel za ropu Brent, což nevidím jako nereálné, obzvláště po dnešních zprávách z Číny. Pokud tedy spekulovat na pohyby na ropě, určitě zatím nemá cenu spekulovat na její růst. Spekulace na pokles se zatím jeví jako více smysluplná a s potenciálně zajímavým ziskem.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).