Hlavní navigace

ČEZ zájem i o polskou energetickou firmu Energa

29. 9. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Šéf ČEZ Daniel Beneš minulý týden uvedl, že ČEZ má zájem i o polskou energetickou firmu Energa, jejíž většinovým akcionářem je stát.

Hlavní události

Polské ministerstvo financí nevyloučilo změnu vlastnických podílů ve firmě Energa, o kterou se zajímá ČEZ.

Evropské akcie by měly vstoupit do nového týdne smíšeně.

Z makroekonomických indikátorů dnes bude zveřejněna např. zářijová inflace v Německu

Société Générale dnes ráno zvýšila doporučení pro akcie ruské energetické společnosti Novatek na „koupit“.

Obchodování na zámořských trzích

Americké burzy v pátek silně vzrostly o necelé 1 % poté, co zpřesněný odhad HDP za druhý kvartál naplnil očekávání trhu, když ukázal na anualizovaný růst největší světové ekonomiky mezikvartálně o 4,6 %. Nejvíce se dařilo technologickým a energetickým akciím, posílily i prakticky všechny ostatní sektory.

Noční obchodování na asijských burzách bylo smíšené. Mírně posílily japonské indexy, prudce však oslabily čínské akcie kvůli prodemokratickým protestům v Hong Kongu, které byly potlačeny slzným plynem. Trhům neprospíval také pokles některých komodit, např. o 2,5 % spadly ceny niklu kvůli klesajícím obavám z toho, že Filipíny zakáží export tohoto kovu.

ČEZ

Šéf ČEZ Daniel Beneš minulý týden uvedl, že ČEZ má zájem i o polskou energetickou firmu Energa, jejíž většinovým akcionářem je stát. Tamní ministerstvo financí v pátek informovalo, že změna vlastnických podílů ve firmě Energa není vyloučena, ale že by si vyžádala podrobnější analýzu. Mluvčí ČEZ dodal, že firma zatím nevedla jednání s Energou.

Podle našeho názoru by cena akcií ČEZ neměla příliš reagovat na akviziční spekulace, ale spíše až na případné podání nabídky na nákup některého aktiva. Nejpravděpodobnější se zatím být nabídka na podíl ve firmě Slovenské Elektrárne.

dan_z_prijmu

ČEZ podle dnešních Hospodářských novin prodal dvě budovy a okolní pozemky v centru Prahy slovenskému developerovi HB Reavis. Podle realitních odborníků by cena mohla být okolo 250 mil. Kč, ČEZ zatím nedokončený obchod nechtěl komentovat. Mluvčí firma však informoval, že letos ČEZ realizoval již 16 prodejů v celkové hodnotě přes 370 mil. Kč.

Prodej nevyužívaných nemovitostí je podle našeho názoru lehce pozitivní zprávou, která se ale neměla příliš projevit v ceně akcií.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).