Hlavní navigace

ČEZ bude od Škody JS požadovat další odškodné

24. 2. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš potvrdil, že společnost bude pokračovat v žalobách na společnost Škoda JS a bude požadovat další stovky miliónů jako odškodné za chybné kontroly potrubí v jaderných elektrárnách.

Hlavní události

Generální ředitel ČEZ potvrdil, že společnost bude pokračovat v žalobách na společnost Škoda JS o odškodné za chybné kontroly potrubí v jaderných elektrárnách.

Západoevropské akcie dnes zahájí smíšeně.

V Evropě bude páteční dopoledne patřit zejména makroekonomickým datům z Itálie, kde vyjdou údaje o prosincových tržbách v průmyslu, prosincové průmyslové objednávky, data o lednové mzdové inflaci a ukazatele únorové důvěry spotřebitelů a podnikatelů. Ke včera zveřejněné důvěře francouzských podnikatelů se dnes přidá i indikátor sentimentu domácností. Ten se v lednu dostal na nejvyšší úroveň od roku 2007, kde by měl setrvat i v únoru. V USA by měl konec týdne ukázat, že propad prodejů nových domů byl pouze jednorázovým zaváháním. Podle ekonomů SG by se tato statistika měla zvýšit o 8,2 % m/m a ukázat tak, že nemovitostní trh v USA zůstává silný. Michiganská univerzita pak během odpoledne zveřejní svůj indikátor důvěry v ekonomiku.

V Evropě po čtvrteční výsledkové smršti dnes tempo trochu poleví a ze známějších jmen bude oznamovat výsledky německý chemický koncern BASF, britská RBS nebo Standard Chartered. V USA si na zajímavá jména budeme muset počkat do příštího týdne.

Analytici Société Générale snížili doporučení na Držet polské energetické společnosti Polenergia a německému operátorovi dialyzačních stanic Fresenius Medical Care. Snížili také doporučení španělské bankovní skupině Bankia na Prodat. Naopak zvýšení doporučení na Koupit se dočkala španělská banka Banco Santander a holandský výrobce hygienických potřeb Unilever.

Obchodování na zámořských trzích

Americké akcie si ve čtvrtek vybraly oddechový čas a oscilovaly kolem historických maxim, když se investoři zaměřili na bondy, zlato a dividendové tituly. Dařilo se tak především utilitám, které posílily o 1,1 % a telekomunikacím s +1 %. Index S&P 500 včera přidal mírných 0,1 %, Dow Jones 0,4 % a Nasdaq oslabil o 0,4 %. Průmysloví výrobci, kterým se v posledních měsících výrazně dařilo, včera odevzdali 0,8 % a nedařilo se ani výrobcům zboží dlouhodobé spotřeby, jejichž akcie oslabily o 1 %, nebo těžařům s –0,6 %.

Investoři v Asii zaujali v posledním dni relativně úspěšného týdne opatrný postoj, a tak většina trhů v dnešním nočním obchodování ztrácí. Hongkongské a japonské akciové trhy stahovalo dolů především těžařské odvětví, které reagovalo na poklesy cen železné rudy a dalších průmyslových komodit. Japonské indexy Nikkei a Topix a hongkongský Hang Seng ztrácejí okolo 0,5 %.

skoleni_15_4

ČEZ

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš potvrdil, že společnost bude pokračovat v žalobách na společnost Škoda JS a bude požadovat další stovky miliónů jako odškodné za chybné kontroly potrubí v jaderných elektrárnách. ČEZ už loni v listopadu podal na Škodu JS žalobu o náhradu škody 611 mil. CZK. Ztráty společnosti ČEZ z prodloužených odstávek jaderných zdrojů se v letech 2015 až 2017 mohou vyšplhat až k 10 mld. CZK.

Snahu společnosti o získání kompenzace za ušlé zisky vnímáme pozitivně. Vzhledem k velikosti a možnostem plnění společnosti Škoda JS však nepředpokládáme, že by mohl ČEZ ze žalob získat zásadní příjmy v porovnání se vzniklými ztrátami. Informace o další žalobě není nijak překvapivá a částky žalob jsou relativně nízké, proto neočekáváme zásadní dopad informace do vývoje ceny akcií společnosti ČEZ.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).