Hlavní navigace

Cesta od Řecka k Fedu a zase zpátky?

23. 2. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Předlužené Řecko a vystoupení hlavy amerického Fedu Janet Yellenové v americkém Kongresu jsou tentokrát události kandidující na tržní hity týdne.

Začněme opět Řeckem, neboť přehazovaná mezi Aténami a Bruselem (resp. Frankfurtem) ani po víkendu ještě nekončí. Řecko sice v pátek v noci dostalo možnost prodloužit stávající úvěrový program o 4 měsíce, avšak celá sága ještě nekončí, neboť věřitelé si vynutili podmínku, že Atény konkretizují svoji žádost prodloužení programu o chybějící strukturální reformy. Nespokojeným Němcům a spol. se tak v pátek podařilo odehrát hned dva míče na druhou stranu kurtu. Za prvé, nyní je na tahu nová řecká vláda vedená Syrizou, aby specifikovala, které ze strukturálních reforem chce zrušit a které naopak zachovat. Tím se Syriza dostává do kleští vlastních populistických slibů a očekávání věřitelů, kteří nekývnou na to, poslat nové peníze pokud uvidí, že dosažené pokroky v ekonomice budou negovány. A za druhé, evropským věřitelům v čele s Němci se povedl zajímavý taktický manévr, že má prodloužení úvěrového programu sice proběhnout, ale “jen” na 4 měsíce.Tím se totiž do hry daleko více dostane MMF – tedy zbytek světa, který bude fakticky rozhodovat o tom, zdali má být Řecku již na začátku března vyplacena další tranše z úvěru ve výši 7,2 mld. euro. Jinak řečeno, jestliže USA nyní vehementně radí EU, že má na papíře solventní Řecko finančně podpořit, tak teď budou moci jako hlavní akcionář MMF sami něco udělat.

Z Řecka se tak krkolomným oslím můstkem dostáváme do USA, kde se v úterý a ve středu odehrají důležitá půlroční vystoupení šéfky Fedu Yellenové v Kongresu. S ohledem na pokračující výprodej na trhu dluhopisů, jež započal po lednových silných statistikách z trhu práce, bude toto zasedání velmi sledované. Yellenová je sice nejváženější holubicí uvnitř FOMC, avšak zlepšení na trhu práce a ekonomiky celkově bude muset připustit, což může dále tlačit očekávání trhů, že Fed si dělá verbální prostor proto, aby již v polovině roku mohl zvýšit úrokové sazby.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).