Hlavní navigace

Česká ekonomika si udržuje solidní tempo

28. 11. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Zpřesněné údaje statistického úřadu vylepšily původní odhad růstu české ekonomiky za třetí čtvrtletí.

Zpřesněné údaje statistického úřadu vylepšily původní odhad růstu české ekonomiky za třetí čtvrtletí. Podle nových dat se HDP zvýšil ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,4 %, meziročně o 2,4 %. Česká ekonomika si tak udržuje obdobně svižné tempo jako v první polovině roku.

Za růstem našeho hospodářství stojí především investice, které jsou meziročně vyšší o téměř 4 %. 

Silný je nárůst investic do strojního vybavení. Zvýšená ochota podniků investovat (nejen do strojů, ale i do nových budov) vytváří solidní základy pro ekonomický růst v dalších letech. Navíc se ukazuje, že rostou investice do budov a staveb a to znamená další podporu pro tuzemské stavebnictví. 

V meziročním srovnání roste v ekonomice i spotřeba, nicméně podstatně pomalejším tempem než investice. Spotřeba domácností se zvýšila o 1,5 % a odpovídá tak pozvolna se zlepšující reálné finanční situaci domácností podpořené letošním reálným růstem mezd a zaměstnanosti. 

skoleni_15_4

Hlavním motorem české ekonomiky zůstává zpracovatelský průmysl a nepochybně jeho nejvýznamnější část – výroba osobních automobilů. Právě zpracovatelský průmysl stojí nejen za celkovým hospodářským oživením, výbornými výsledky exportu, ale i za tvorbou nových pracovních míst a tedy i klesající nezaměstnaností. 

Nová čísla z ekonomiky potvrzují její dosavadní trend růstu založeného na solidních základech. Dokáže totiž využít aktuální vzestup zahraniční poptávky a reagovat na něj a navíc ji letos po letech pomáhá i poptávka domácností a firem. Předpokládáme, že letos česká ekonomika vzroste o 2,4 %, nicméně pro rok 2015 zůstáváme opatrnější v důsledku nejistot přetrvávajících v evropském hospodářství. V následujícím roce by tak české hospodářství mohlo vzrůst o 2 %.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).