Hlavní navigace

Ceny ve stavebnictví a službách rostly, v zemědělství je trend opačný

19. 5. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ceny v zemědělství v dubnu poklesly o 0,2 % měsíčně. Přesně opačně si vedly ceny ve stavebnictví, které se zvýšily o 0,2 %. Ve službách pak rostly o 0,5 %.

Ceny v zemědělství v dubnu poklesly o 0,2 % meziměsíčně, po sezonním očištění však zaznamenaly mírný růst o 0,2 %. Jedná se o první růst cen v tomto sektoru po jedenácti poklesech v řadě (kumulativně propad dosáhl 10,4 %). Meziroční deflace se i však v dubnu dále zvýšila z –9,9 % na –10 %, což je nejvýraznější propad od prosince 2009. V dalších měsících již další výrazné poklesy na meziměsíční bázi neočekáváme, jelikož dva klíčové faktory, které tyto ceny tlačily dolů, se pomalu vyčerpávají (nadprůměrná loňská úroda a přebytek potravin na evropském trhu kvůli ruským sankcím). Důležitá pro další vývoj pak bude nová letošní úroda. 

skoleni_15_4

Ceny ve službách v dubnu oproti předchozímu měsíci vzrostly o 0,5 % (meziročně +0,1 %). Po sezónním očištění ceny ve službách ovšem stagnovaly a stále se pohybují na úrovni z října 2014. Vývoj cen v tomto sektoru během posledních měsíců ukazuje na stále slabé inflační tlaky. Ceny ve službách jsou jedním z důležitých indikátorů budoucí jádrové inflace, která je bedlivě sledována centrálními bankéři. V dalších měsících i vzhledem k vývoji cen ve službách nelze očekávat výraznou akceleraci jádrové inflace. Důvodem je stále slabý růst nominálních mezd a sekundární dopady předchozího propadu cen ropy. Na druhou stranu spotřebitelská poptávka domácností, která by měla dále sílit, již přestává působit protiinflačně. A tlaky na zvyšování mezd se postupně budou zvyšovat s poklesem míry nezaměstnanosti pod svoji přirozenou úroveň.

Ceny ve stavebnictví v dubnu meziměsíčně vzrostly o 0,2 % (+0,2 % SA, meziročně +1,0 %). V tomto sektoru jsou již deflační tendence zažehnány. Situace ve stavebnictví se navíc dále zlepšuje (fiskální expanze a cyklus čerpání fondů  EU podporuje infrastrukturní stavby a jejich opravy, lepšící se situace na trhu rezidenčních nemovitostí).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).