Hlavní navigace

Burza na kolenou... vyplatí se nakupovat?

16. 6. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pražská burza v uplynulých dnech výrazně ztratila. Je vhodná příležitost k nákupu akcií, nebo je výhodnější počkat na další vývoj? Které tituly jsou perspektivní a které jsou kyselými jablky? Zeptali jsme se odborníků z podílových fondů a brokerských společností.

Akcie na pražské burze v uplynulých čtrnácti dnech výrazně ztrácely. Jednotlivé tituly si odepisovaly nemalé jednotky procent denně. Vše se obrátilo ve středu, kdy index PX posílil o 2 %, a následně ve čtvrtek, kdy připsal celých 7,3 %. Znamená včerejší růst obrat trendu, nebo je lepší s nákupem akcií ještě počkat?

Analytikům z podílových fondů a brokerských společností jsme položili otázku: Je nyní vhodná doba pro nákup akcií na pražské burze? Které tituly jsou perspektivní a kterým se raději vyhnout?

Roman Koděra - Patria Direct

Roman Koděra, Patria Direct

Akcie na pražské burze prošly za poslední období výraznou korekcí, která vyvrcholila rekordním objemem zobchodovaných finančních prostředků v úterý 13. 6. Krom více jak 11 mld. Kč se zobchodoval rekordní objem s akciemi ČEZu, kterých se zobchodovalo přes 10 mil. kusů za jeden obchodní den, což představuje více jak 5 % free floatu této emise. Index PX se tak dostal o 20 % níže, než tomu bylo na začátku roku, a od svého maxima z konce února ztrácel necelých 30 %.

Z našeho pohledu se tak po vyprodání tzv. stop lossů do pozic začali dostávat již dlouhodobí investoři. České akcie jsou z pohledu fundamentálních ukazatelů stále zajímavé k nákupu. Tempo růstu české ekonomiky je dobré, inflace prozatím „pod kontrolou“, a tak není důvod, proč české akcie nekupovat. Pokud nepřijdou další globální výprodeje, již by k dalšímu výraznému poklesu dojít nemělo. Z tohoto důvodu doporučujeme polovinu hotovosti opět investovat a s druhou počkat na další signál globálních trhů, které se momentálně stabilizují.

Z titulů k nákupu doporučujeme ČEZ, Komerční banku, Zentivu a Český Telecom. Komerční banka oznámila záměr v případě dalšího poklesu nakupovat vlastní akcie, Český Telecom vyplatí dividendu 45 Kč, kdy rozhodné datum bude v druhé polovině září. Akcie ČEZu a Zentivy zaznamenaly největší ztráty, a tak v kontextu s cílovými cenami analytiků dávají největší potenciál. Také akcie Unipetrolu zaznamenaly strmý propad a jejich potenciál je také k 200 Kč.

Milan Tomášek - ČP Invest

Milan Tomášek, portfoliomanažer ČP Invest

Pražská burza po dlouhé době reflektovala vliv globálních faktorů se všemi jejich důsledky. Propad o cca 25 % za měsíc hovoří za vše. Odehrála se krutá lekce, která byla ukázkou toho, jak akciové trhy krotí přehnaný optimismus se spoustou spekulativního kapitálu. Otázka zní, co dál.

Daně III

Dalo by se říci, že se nám tzv. „vyčistil stůl“. Máme tu atraktivní ceny, výborný fundament, ale důvěra investorů je silně narušena. Ceny podle mého názoru výrazně přestřelily svůj fundament směrem dolů, proto očekávám pro nejbližší období pokračující relativně rychlý růst až o 10 %, ovšem vyhráno není. Důvěra investorů je jako křehká květinka. Návrat k původním hodnotám tak bude pravděpodobně trvat hodně dlouho a bude záviset na dalších faktorech – hospodářské výsledky, situace v zahraničí, úrokový výhled.

V současné době se největšími tahouny mohou stát tituly jako ČEZ, Zentiva a Unipetrol. Zajímavý výnos s nižší mírou rizika by mohl nabídnout Český Telecom.

Redakce

Pražská burza se v posledním měsíci dostala mezi nejméně výkonné trhy vůbec. Fundament českých akcií přitom není špatný, naopak, silně předstihuje současné tržní ocenění. Z tohoto pohledu je vhodná příležitost využít poklesu k budování pozic.

Na druhou stranu je česká burza pod silným vlivem zahraničí. V současné době se významné světové trhy teprve stabilizují, proto je rozumné řídit se při investici radou pana Koděry a polovinu hotovosti opět investovat a s druhou počkat na další signál globálních trhů.

Dopadl na vás pokles pražské burzy?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).