Hlavní navigace

Bitcoin – tahle “měna” není pro starý

7. 6. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Česká koruna od zrušení intervencí ČNB patří mezi nejúspěšnější měny na světě. Přesto existuje měna, která korunu v posledních třech měsících neskutečně válcuje a tou je digitální měna bitcoin. Kurz koruny od začátku dubna vůči bitcoinu oslabil o více než 140 %.

Česká koruna od zrušení intervencí ČNB patří mezi nejúspěšnější měny na světě. Přesto existuje měna, která korunu v posledních třech měsících neskutečně válcuje a tou je digitální měna bitcoin. Kurz koruny od začátku dubna vůči bitcoinu oslabil o více než 140 %. Je však bitcoin vůbec měnou a nesrovnáváme tedy hrušky s “jabkama”?

Začněme tedy nejprve lehkých didaktickým cvičením, řekněme si, co musí vlastně charakterizovat měnu, aby byly hodna této definice. Předně základní funkcí měny je to, že jen zprostředkovává směnu. Na tomto poli si bitcoin vede zatím smíšeně, neboť na alza.cz sice touto kryptoměnou zaplatíte, ale do všeobecné akcetace komerčních transakcí má bitcoin daleko. Existují pochopitelně země, které jsou v akceptaci bitcoinu dále, ale například v USA je bitcoin fakticky považován za komoditu. Co se pak týče druhé funkce peněz, tak tou je, že jde o zúčtovací jednotku a i zde to bude mít bitcoin složité, neboť jednak státy a centrální banky si pohlídají to, aby to byly existující národní měny, které budou sloužit jako jediné zúčtovací jednotky při placení daní a vypořádání soudních sporů a jednak může být limitujícím faktorem jeho obrovská volatilita. Ta je u bitcoinu několikanásobně vyšší než u jiných, což je příjemná vlastnost, když vám vaše kryptoměna posiluje, ale z hlediska rodinných a hlavně obchodních plánů zcela nežádoucí. Navíc s ohledem na to, že v případě bitcoinu dosud chybí derivátový trh a nelze se proti volatilitě čítající denní změny v řádu desítek procent nijak pojistit.

dan_z_prijmu

Takže nám zbývá poslední klíčová obecná charakteristika měny, do níž fanoušci a majitelé bitcoinu vkládají nemalou naději a tou je “uchovatel hodnoty”. Někdy po roce 2030 se totiž emise bitcoinů má fakticky zastavit a pokud nedojde k jiné dohodě je dokonce známa i konečná hodnota emise (okolo 21 miliard). Takový algoritmus samozřejmě neplatí pro papírové měny typu koruny, eura či dolaru. Ty budou centrální banky tisknout o sto šest dále a tak má bitcoin z hlediska vzácnosti sehrát roli “nového digitálního zlata”. Problém s touto hypotézou je, že nemusí jít o jediné digitální zlato a na scéně se již objevují konkurenti v podobě dalších kryptoměn, které si Číňané a další velké národy mohou ze zoufalství vybrat jako svoji digitální peněžní schránku.

Při pohledu na exponenciálu kurzu bitcoinu se nelze ubránit dojmu, že dnes máme co činit s další spekulativní mánií. Ta má ovšem jistý racionální základ, a tak vzhledem k příhodným podmínkám, které jsou primárně definovány extrémně uvolněnou měnovou politikou centrálních bank, může dále pokračovat. Bitcoin sice definici měny nesplňuje, ale dobře plní funkci neokoukaného a technologicky zajímavého finančního aktiva, kterým se mimo jiné dá občas zaplatit. A proto jeho tržní kapitalizace může klidně dále růst…

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).