Hlavní navigace

Bank of England dnes svou politiku měnit nebude

15. 6. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
I přes zklamání z amerických čísel se Fed rozhodl zvýšit úrokové sazby. Centrální bankéři navíc relativně pozitivně zhodnotili stav americké ekonomiky a uklidnili tak dolarové investory.

Vzhledem k tomu, že nás dnes v eurozóně a USA čekají pouze druhořadé údaje, budou trhy vstřebávat včerejší rozhodnutí Fedu. To platí i pro střední Evropu, kde nebudou zveřejněna žádná data. Ve Velké Británii bude zasedat centrální banka dnes. I vzhledem k rozjitřené politické situaci se domníváme, že svou úrokovou sazbu dnes ponechá beze změny.

Euroskupina se bude znovu věnovat Řecku

V eurozóně i v USA budou zveřejněny pouze druhořadé statistiky. Trhy tak budou vstřebávat hlavně výstup z večerního zasedání amerického Fedu.

Setkání Euroskupiny se znovu bude věnovat řeckému dluhu. Pravděpodobně bude dosaženo dohody, která umožní Řecku poskytnout další půjčku, aby bylo schopné splatit dluhopisy maturující v létě, nicméně dlouhodobě problém řeckého dluhu nevyřeší. Ohledně dlouhodobého řešení stále panují rozpory. Některé státy totiž nechtějí zatím výrazněji restrukturalizovat řecký dluh, zatímco Mezinárodní měnový fond (MMF) na jeho rozsáhlejší úpravě trvá. A bez účasti MMF se zase na programu, který Řecko zachraňuje od bankrotu, nechtějí podílet některé státy Euroskupiny. Kompromis je zatím v nedohlednu.

Zasedání Bank of England podle nás žádné změny nepřinese i vzhledem k tomu, že centrální banka nebude chtít přidávat jakoukoliv nejistotu do současné nesnadné politické situace ve Velké Británii.

Data oslabila dolar, nicméně Fed ho zase vrátil zpět

Obchodování eura s dolarem včera sledovalo vývoj událostí ve Spojených státech. V odpoledních hodinách euro výrazně posílilo až na 1,128 USD/EUR, když jsme zaznamenali výrazné zklamání ze zveřejněných čísel. Cenová hladina v USA v květnu klesla, což se projevilo zejména ve zpomalení jádrové inflace. Navíc za očekáváním zaostaly i maloobchodní tržby, které v květnu v důsledku horších prodejů aut a nižších tržeb za pohonné hmoty meziměsíčně klesly. Nicméně tato čísla byla do velké míry kompenzována revizí dubnových údajů směrem nahoru. Soukromá spotřeba v USA tak ve druhém čtvrtletí zůstává slušná.

Dolar své ztráty smazal v odpoledních hodinách. Po zasedání Fedu se kurz nejobchodovanějšího světového páru vrátil na 1,122 USD/EUR. Americká centrální banka se nenechala strhnout současnými slabšími inflačními čísly a podle očekávání zvýšila sazby o 25 bb. I výhled pro další vývoj sazeb zůstává beze změny, když se představitelé Fedu domnívají, že ve střednědobém horizontu inflace (i její jádrová složka) znovu vyšplhá na 2% inflační cíl. Velmi dobrého hodnocení se dočkal i vývoj na trhu práce, přestože poslední údaje o tvorbě pracovních míst spíše zklamaly. My i nadále očekáváme, že Fed tento rok ještě jednou zvýší sazby. Mělo by se to stát na jeho zářijovém zasedání.

dan_z_prijmu

Středoevropské trhy se budou přizpůsobovat novinkám z Fedu

Regionální kalendář je ve čtvrtek úplně prázdný. I středoevropské trhy tedy budou zpracovávat rozhodnutí americké centrální banky.

V průběhu klidného středečního obchodování koruna dosáhla na své nové dno proti euru, když se v jednu chvíli obchodovala za 26,11 CZK/EUR. Koruna se tak doslova postupně po haléřích posouvá k silnějším úrovním. Svými prohlášeními ji tam pomáhají centrální bankéři, kteří opakují, že jsou připraveni tento rok zvýšit sazby. Včerejší Hospodářské noviny přinesly rozhovor s viceguvernérem Tomšíkem, který sice v tuto chvíli nevidí jako pravděpodobné zvýšení sazeb v létě, ale rozhodně ho nevylučuje ke konci roku. To odpovídá naší prognóze, že k prvnímu zvýšení sazeb v současném hospodářském cyklu se centrální bankéři odhodlají v listopadu. Posilování koruny proti euru spolu se zpevňováním eura proti dolaru dokonce posunulo korunu proti dolaru na nejsilnější úroveň od srpna 2015, když se v odpoledních hodinách po zklamání z výsledků maloobchodu a nižší než očekávané inflaci v USA dostala na 23,22 CZK/USD.
Obchodování s maďarským forintem i polským zlotým bylo klidné a k žádným výrazným kurzovým změnám ani u jedné měny nedošlo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako analytik v Komerční bance

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).