Hlavní navigace

Americký HDP za první kvartál téměř 3 % v mínusu, na recesi to však nevypadá

1. 4. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ještě horší než byste čekali – tak vypadá v pořadí již druhá revize amerického HDP za první kvartál tohoto roku.

Ještě horší než byste čekali – tak vypadá v pořadí již druhá revize amerického HDP za první kvartál tohoto roku. Zatímco podle prvního zveřejněného čísla americká ekonomika ještě nepatrně rostla, tak včerejší revize výsledku za první čtvrtletí hlásí pokles o téměř 3 % (mezikvartálně-anualizovaně). Pohled na detailní strukturu HDP pak říká, že zhoršení vykázaly prakticky všechny složky, takže těžko vytahovat něco specifického. Připomeňme však, že minimálně v lednu byla ekonomika konfrontována s extrémně zimním počasím, jež se na růstu negativně podepsalo.

skoleni_15_4

Při pohledu na propad amerického HDP v prvním čtvrtletí pak leckoho napadne, že USA fakticky flirtují s recesí. Tak zlé to ale nebude, o čemž svědčí nejen pozitivní vývoj na trhu práce, ale i např. včera zveřejněné zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby. Ty se v dubnu a květnu vyvíjely vcelku příznivě, což značí, že ve druhém čtvrtletí rozhodně nedojde k propadu investic, který jsme pozorovali v prvním kvartále.Sečteno a podtrženo: americké ekonomice “technická” recese nehrozí, pravdou ale je, že růst za celý rok nebude nic moc – po mizerném výsledku z počátku roku budou všichni rádi, pokud letos dosáhne na 2 %.

Na rozdíl od americké ekonomiky ta česká rostla v prvním čtvrtletí až nečekaně silně, což dnes bude řešit mimo jiné i ČNB. Zasedání bankovní rady sice tentokrát nezahrnuje novou makro prognózu, nicméně rada by již měla explicitněji komunikovat, že opuštění intervenčního režimu přijde rozhodně později než na počátku příštího roku. Za pozdějším exitem bude stát (opět) nižší inflace a politika ECB, jež zafixovala krátkodobé úrokové sazby na samém dně zřejmě až do roku 2016. O kolik měsíců či kvartálů bude současný kurzově-měnový režim (oproti únoru 2015) ještě prodloužen guvernér Singer zřejmě specifikovat nebude, avšak mohl by alespoň naznačit v jakých (časových) jednotkách uvažuje.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).