Hlavní navigace

Americké burzy včera oslabily o více než procento

8. 4. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Americké akciové indexy včera klesly o 1–1,5 % a vymazaly tak své středeční zisky, na čemž nic nezměnily mírně lepší než očekávané žádosti o podporu v nezaměstnanosti.

Agentura Moody’s snížila úvěrový rating ČEZ o jeden stupeň na Baa1.

Podle ministra financí stát zvažuje odkoupení dluhů a akcií NWR.

Západoevropské akcie by dnes měly otevřít asi půlprocentním růstem.

Dnes nebudou zveřejněny žádné klíčové makroekonomické ukazatele.

Analytici Société Générale včera zahájili pokrývání akcií farmaceutické společnosti Merck doporučením „koupit“ s cílovou cenou 80 USD za kus.

Obchodování na zámořských trzích

Americké akciové indexy včera klesly o 1–1,5 % a vymazaly tak své středeční zisky, na čemž nic nezměnily mírně lepší než očekávané žádosti o podporu v nezaměstnanosti. Hlavním důvodem zřejmě byly obnovené obavy z globálního růstu. Na rozdíl od evropských burz ale hlavní americké indexy stále zůstávají v blízkosti úrovní z přelomu roku. V červených číslech byly včera prakticky všechny sektory, nejvíce klesly banky.

Noční obchodování na asijských trzích bylo smíšené. Vzhůru zamířily japonské akcie v reakci na první oslabení jenu za posledních šest seancí. Dobrý sentiment ale nepomohl akciím maloobchodního prodejce Fast Retailing, které v Tokiu spadly o 12 % po snížení předpovědi zisku. Dále se na asijských trzích pozitivně projevilo zvýšení cen ropy, čínské indexy ale přesto odepisují okolo 1 %.

ČEZ

Agentura Moody’s včera snížila úvěrový rating ČEZ o jeden stupeň z A3 na Baa1. Hlavním důvodem jsou nízké ceny energií. Výhled ratingu je nyní stabilní.

Snížení ratingu by sice mohlo v budoucnu mírně zvýšit úrokové náklady ČEZ, významnou reakci akcií však nečekáme. Důvody snížení ratingu by totiž již měly být v jejich ceně zakomponovány.

dan_z_prijmu

NWR

Ministr financí Andrej Babiš včera prohlásil, že mezi varianty řešení krize OKD patří odkoupení dluhů a akcií mateřské společnosti NWR státem nebo vznik společné firmy. Uvedl však, že akcie nemají žádnou hodnotu a dluhy minimální. S možnostmi Babiš seznamuje vládu, konkrétní řešení se ale zatím přijímat nebude. Babiš by doporučil očištění firmy o všech závazků.

Všechny akcie NWR (kromě těch vrácených firmě předchozím majitelem) jsou nyní na burze oceněny částkou zhruba 0,5 mld. Kč, čistý dluh firmy ke konci roku 2015 byl ve výši 8 mld. Kč. Zprávy nemění náš negativní výhled pro cenu akcií NWR.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).