Hlavní navigace

Americká inflace i český HDP zvolňují

16. 8. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Dnešek přináší z celého týdne nejnabitější kalendář. Zajímavá jsou zejména data ze Spojených států, která mají sílu pohnout devizovým trhem.

Nicméně ekonomové SG neočekávají velká překvapení. My budeme sledovat také statistiku českého HDP. Ta podle nás tržní koncensus zklame, nicméně od kurzového závazku korunu neodtrhne.

Inflace v USA byla nižší, zatímco ZEW koriguje svůj pokles

Americká inflace podle ekonomů SG v červenci zvolnila na 0,8 % y/y. Za jejím zpomalením stojí zejména pokles cen pohonných hmot (-5 % m/m), který se přelil i do cen letenek. Zvolnit by měla i jádrová inflace která podle našeho odhadu poklesla na 2,2 %. Zpomaluje i průmyslová produkce, i když využití kapacit by mělo mírně vzrůst. Nemovitostní trh v červnu výrazně překvapil růstem nově zahájených staveb, v červenci však bude podle nás tento růst korigovat.

Německý ZEW index se v červenci propadnul v důsledku výsledku referenda o brexitu. V srpnu očekáváme korekci složky očekávání směrem nad nulu i vzhledem k tomu, že se již uklidnila situace na finančních trzích. Hodnocení současné situace by mělo zůstat příznivé, čemuž nasvědčuje i poslední statistika HDP, když Německo rostlo rychleji, než trhy očekávaly.

Dolar oslabil těsně nad 1,12 USD/EUR

Včerejší údaje ze Spojených států spíše zklamaly a dolar tak oslabil těsně nad hladinu 1,12 USD/EUR. Obchodování je opatrné zejména před zveřejněním zápisu z jednání americké bankovní rady. Trhy se obávají, že holubičí tón zápisu by mohl ještě oslabit šance na zvyšování sazeb v letošním roce.

Daně III

Růst českého HDP ještě zpomalil pod tíhou klesajících investic

Dnes bude zveřejněn první odhad českého HDP za druhé čtvrtletí letošního roku. Dynamika domácího hospodářství podle našeho odhadu ve druhém čtvrtletí opět zpomalila. Pokles investic z prvního čtvrtletí se zřejmě přelil také do druhého. A přestože spotřeba domácností i zahraniční obchod přispěly podle našeho odhadu kladně, jejich dynamika nebyla dostatečná, aby vytáhla růst HDP na více než 0,3 % q/q. V meziročním srovnání to znamená zpomalení z 3% růstu v prvním na 2 % v druhém čtvrtletí. K údajům o HDP se ještě přidá zveřejnění cen primárních výrobců. Podle našeho odhadu by měly ceny v průmyslu pokračovat ve velmi slabém růstu, když očekáváme +0,1 % m/m. Meziročně však zůstanou ještě v hlubokém poklesu o 3,9 %.

Vstup do nového týdne byl na středoevropských trzích velmi klidný. Nebyly zveřejněny žádné ekonomické údaje a navíc v Polsku byl včera státní svátek. To se projevilo v minimálních pohybech kurzů. Česká koruna byla přilepená k hladině kurzového závazku na 27,02 CZK/EUR a polský zlotý s maďarským forintem se pohybovaly v úzkém pásmu 0,2 % kolem svých otevíracích hodnot.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako analytik v Komerční bance

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).