Hlavní navigace

Alibaba aneb zajímá investory tento týden taky něco jiného?

15. 9. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Veškeré evropské akciové indexy se v průběhu dneška obchodovaly takřka beze změny a hodně investorů nyní upírá zrak na nejočekávanější primární úpis akcií letošního roku, čínské společnosti Alibaba.

 Minulý týden jsme byli svědky postupného poklesu hodnoty amerického indexu S&P 500, který tak zastavil několikatýdenní růst. Důvodem byly obavy z ruských protiopatření v reakci na US a EU sankce a pokles cen ropy. Veškeré evropské akciové indexy se v průběhu dneška obchodovaly takřka beze změny a hodně investorů nyní upírá zrak na nejočekávanější primární úpis akcií letošního roku, čínské společnosti Alibaba.

skoleni_15_4

Podle neoficiálních informací má být kvůli silné poptávce investorů navýšeno cenové pásmo nad $70 (původně $60-$66) s tím, že pro US investory bude order book otevřen do 16.9. 16:00 SEČ. Alibaba stále plánuje stanovit finální cenu 18.9., začátek obchodování je naplánován na 19.9.. Nutno podotknout, že akcie současného největšího minoritního akcionáře japonské telekomunikační společnosti Softbank Corp. během posledních dvou týdnů posílily o více jak 17 %.

Z pohledu výkonnosti akcií jsou dnes vítězným sektorem jednoznačně pivovary. Akcie pivovarů SABMiller, Heineken i Anheuser-Busch InBev dnes silně posílily. Prvně zmíněná – africkoamerická “dvojka” světového trhu – se údajně hodlá vrátit na první místo tím, že se spojí s Heinekenem, ten však spekulace odmítl. Otevírá se tak prostor pro Anheuser-Busch InBev ke koupi SABMilleru. Na trhu se již objevují spekulace, že AB-InBev jedná s bankami o možnosti úvěru v objemu až 75 mld. GBP, který by měl případnou akvizici z velké části pokrýt. I když jiné zdroje možné převzetí SABMilleru dementovaly, drží si akcie zmíněného pivovaru zhruba 10% růst.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).