Hlavní navigace

Akcie: kupovat, prodávat, nebo čekat?

24. 1. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Letošní neklidná situace na akciových trzích působí vrásky nejen na čelech běžných investorů, ale i makléřů. O současném pondělí se dokonce začíná psát jako o „černém“. Jak se na současnou situaci dívají odborníci na investice?

Obavy přinesou uklidnění

Během pondělí 21. ledna 2008 se německý index propadl největším intradenním poklesem od útoků na World Trade Center 11. září 2001. Americká ekonomika vstoupila do fáze zpomalení a všichni jsou nyní zvědaví, jak silně se dotkne ekonomik v Asii a Evropě. Podle některých významných názorových skupin se poklesy akciových trhů relativně brzy vyčerpají. Trhy dokážou vrátit, co vzaly, ale musíme jim pomoci. V situacích jako je tato si může investor svým nevozním chováním poškodit investici mnohem více, než by to dokázaly akciové trhy. To je, myslím, hlavní nebezpečí současné situace,říká Jan Bárta, generální ředitel ČSOB Investiční společnosti.

Podle Michaela Rottmanna, vedoucího odboru úrokové a měnové strategie divize Markets&Investment Banking skupiny UniCredit se počáteční týdny roku 2008 pravděpodobně ponesou ve znamení obav ze „stagflace“ (pozn. red.: stagnace a inflace) a hospodářské recese, což bude mít negativní vliv na kapitálové trhy. K oživení dojde pravděpodobně až ve druhém čtvrtletí roku. Podle našeho očekávání se ceny akcií vrátí na svou současnou úroveň v polovině roku. Ve druhé polovině roku se u nich očekává horizontální trend (tzv. sideways trend) s vyrovnanou nabídkou a poptávkou. Směnný kurs eura vůči dolaru zůstane nadále na vysoké úrovni, upřesňuje Michael Rottmann.

Hlavně nepanikařit

Dopad zpomalené americké ekonomiky na asijské a evropské ekonomiky není stále jasný. Problém je, že matematicky ani statisticky nelze budoucnost těchto vývojů odvodit. Při ohledu na další vývoj se posuzují stovky faktorů a vztahů, a ty vztahy nemají vždy stejný průběh. Dopadne tedy americká krize na Evropu a Asii? Odpovědi výzkumných pracovišť velkých investičních správců lze rozdělit na dva tábory. Jeden tvrdí, že asijské trhy jsou soběstačné a zpomalení americké ekonomiky se jich významněji nedotkne. Jiní tvrdí pravý opak. Investoři se setkávají s oběma a názory a musí z toho být notně zmatení. Osobně se domnívám, že pravda je někde uprostřed. Asijské i evropské trhy budou zasaženy obdobím volatility a možná mírným zpomalením, ale to by mělo být vše. Pro investory do zajištěných fondů by se nemělo jednat o dilema prvního řádu. Ostatním investorům bych doporučil nepanikařit a případně se poradit se svým investičním poradcem, upřesňuje Jan Bárta.

Trhy jsou v současné době stále vysoce volatilní. Někteří investoři začínají mluvit o případných nákupech za levné ceny, ale tuto situaci bychom mohli přirovnat zatím k chytání padajícího nože, varuje před unáhlenými kroky Jaroslav Tupý ze společnosti XTB Brokers.

Úroky snad beze změn

Počáteční týdny roku 2008 budou pravděpodobně ve znamení obav a tato situace bude zřejmě ještě ovlivněna dalšími špatnými zprávami z finančního sektoru. Americká centrální banka (FED) na tento scénář odpoví dalším snížením své klíčové úrokové sazby, podotýká Michael Rottmann. Na konci prvního čtvrtletí 2008 očekává tuto klíčovou sazbu ve výši 4 % (pozn. red.: současná úroveň je 4,5 %). Podle UniCreditu dosáhne na konci roku 2008 klíčová evropská úroková sazba úrovně čtyř procent. Výnosy desetiletých dluhopisů v eurozóně mírně vzrostou a opět dosáhnou úrovně blížící se 4,5%.

Z českých akcií by mohly oslnit pravděpodobně tři tituly. Akcie ČEZ mohou v tomto roce významně překvapit. Vzhledem k rozsahu firmy a jejím neustále se zvyšujícím ambicím mohou přinést nejen další pozitivní, ale i negativní překvapení a ovlivnit svou váhou vývoj trhu jako celku, potvrzuje Josef Stoulil ze společnosti Capital Partners. Jako další tip vidí akcie ERSTE, které by měly zaznamenat výrazný růst, i když na svá maxima pravděpodobně nedosáhnou. V minulém roce jejich vývoj neoprávněně ovlivnil zahraniční negativní sentiment na finanční sektor. Posledním tipem je pak Komerční banka. Ta je zajímavá především díky objemu obchodování. Pomineme-li akce Zentivy, kde se vzhledem k propadům výrazně zvýšila obchodní aktivita, je právě Komerční banka vzhledem k velikosti emise nejvíce obchodovaným titulem, dodává Stoulil.

Spořít nebo investovat?

Při současném vývoji běžného občana napadne otázka, zda v době krize není lepší využít některou z bezpečnějších forem spoření, například termínované vklady u družstevních záložen, které dosahují i více jak 5procentního výnosu. Pro spořicí účty příliš není Jan Bárta, který radí, že se nemáme nechat příliš ovlivňovat vývojem trhu. V situaci na trhu, jakou je tato se obvykle říká, že korekce dává dobrou příležitost k doinvestován, tj. k dokoupení akcií. Pokud jste dlouhodobý investor a hledáte cílevědomě kvalitní akcie za dobré ceny, pak je současná situace k doinvestování tou pravou. Pravda, budete muset nejspíše ustát ještě dva nebo tři měsíce volatility, ale jste-li dlouhodobý investor – můžete v portfoliu budovat výhodné akciové pozice, radí Bárta.

V současné době je podle vás nejlepší dát přebytečné peníze do:

Silné euro válcuje ostatní

V důsledku krize související s nestandardními hypotékami v USA jsou úrokové sazby v eurozóně v současnosti vyšší než v Americe. Na konci minulého roku byl americký dolar čtvrtou úrokově nejvýnosnější měnou a v současnosti je naopak třetí nejméně úrokově výnosnou měnou. Padající dolar potvrzuje i Michael Rottmann: Pokračující rychlý vývoj na finančních trzích bude mít v prvním čtvrtletí i nadále negativní dopad na americký dolar, v důsledku čehož kurs eura vůči dolaru překoná úroveň 1,50. Podle něj k opětovné stabilizaci finančních trhů dojde v druhé polovině roku, kdy by měly ustoupit i obavy z možné recese v USA; to by mělo zároveň dolar úrokově posílit. Kurs dolaru by se tak měl vrátit původním směrem a zpevnit na 1,45. To může nahrávat spekulantům v obchodování s měnou.

dan_z_prijmu

Úvěrová krize v bankovnictví a s tím spojená nevýrazná očekávání pro ekonomiku budou i nadále příčinou toho, že na trzích bude vládnout všeobecná nejistota, nastiňuje další možný vývoj Gerhard Schwarz ze skupiny UniCredit. Výraznější oživení se čeká jen v druhém čtvrtletí. Navíc nižší zhodnocení, další snižování úrokových sazeb v USA, rekordní výplaty dividend a pozitivní čísla u růstu výnosů firem budou fungovat jako mocná protiváha zátěže představované vyššími cenami měn a komodit. Přesto potenciál pro další růst výnosů bude mít klesající tendenci. V polovině r. 2008 budou indexy akciových trhů pravděpodobně zhruba na nynějších hodnotách, přičemž horizontální trend se očekává i pro druhou polovinu roku, dodává Schwarz.

Jistota v zajištěných fondech?

Současná situace podle Jana Bárty nahrává zajištěným fondům. Ty jsou totiž primárně navrženy pro investici na celé investiční období a celkové zajištění není průběhem vývoje na trzích nijak ohroženo. Každá ze strategií má různé chování vzhledem k průběhu akciových trhů v mezidobí. Proto také doporučujeme i v rámci zajištěných fondů několik různých struktur kombinovat. V těchto dnech se jasně ukázaly významné výhody držení zajištěných fondů, upřesňuje Bárta.

Jsou zajištěné fondy v současné situaci vhodným investičním nástrojem?

  • Ano, rozhodně.
    4 %
  • Ano, ale nesmí se to přehánět.
    29 %
  • Ne.
    57 %
  • Nevím.
    9 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).