Hlavní navigace

Akcie by na pokutu pro ČEZ neměly přiliš reagovat

23. 11. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

ČEZ dostal pokutu 150 mil. Kč za zneužití tržní síly při uzavírání smlouvy na dodávku uhlí se Sokolovskou uhelnou. Podle analytiků by ale zpráva neměla akcie výrazněji ovlivnit.

Hlavní události

Pojišťovna VIG zítra ráno zveřejní výsledky hospodaření za třetí kvartál.

ČEZ dostal pokutu 150 mil. Kč za zneužití své síly u smlouvy na dodávku uhlí se Sokolovskou uhelnou.

TMR chce nakupovat v Alpách a jako strategické rozhodnutí považuje i rozšíření do oblasti zábavních parků.

Západoevropské akciové indexy by měly zahájit nový týden smíšeně.

Ve Spojených státech bude na úvod týdne zveřejněno několik makroekonomických ukazatelů. Mezi nimi budou prodeje existujících domů, PMI v průmyslu nebo chicagský předstihový index výrobní aktivity. V Evropě se pak dočkáme předběžných ukazatelů PMI.

Obchodování na zámořských trzích

Americký index S&P 500 během páteční seance přidal 0,4 %, čímž dosáhla výkonnost za uplynulý týden nejlepšího výsledku v letošním roce. Index si za posledních pět obchodních dní polepšil o 3,3 %. K tomu mu bezesporu pomohla zpráva, že firma Nike plánuje zpětný odkup akcií v objemu 12 mld. USD. Akcie společnosti reagovaly růstem o téměř 5,5 %.
Asijské burzy na počátku nového týdne příliš velkých změn nedoznaly. Dařilo se například jihokorejskému indexu, který si polepšil o 0,7 %, australské akcie vzrostly o 0,4 % a Japonsko zaznamenalo mírný nárůst o 0,1 %. Naopak ve ztrátách se nacházejí burzy v Číně. Šenčenská burza přišla o 0,8 %, v Šanghaji index klesl o 0,6 %.

dan_z_prijmu

ČEZ

Společnost ČEZ dle deníku MF Dnes dostala pokutu 150 mil. Kč za smlouvu se Sokolovskou uhelnou (SUAS) na dodávku uhlí pro elektrárnu Tisová. Orgány rozhodly, že ČEZ platí SUAS příliš málo a zneužívá svou sílu k cenovému diktátu. Verdikt je pravomocný, firma již pokutu zaplatila. Spor přitom ještě nemusí být u konce, když SUAS chce navíc po ČEZ odškodné, které by mělo vysoce přesáhnout 100 mil. Kč. Ač se jedná o nepříznivou zprávu, dopad na cenu akcií vidíme jako velmi omezený.

Tatry Mountain Resorts

Podle generálního ředitele TMR Bohuše Hlavatého, je vstup do oblasti zábavních parků strategické rozhodnutí kvůli vytvoření rovnováhy mezi létem a zimou. Firma se poohlíží i po alpských střediscích, kde se nabízí hned několik možností a dle CEO je pravděpodobné, že nějakou TMR využije. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).