Hlavní navigace

3 důvody proč začít investovat na akciových trzích

21. 8. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Proč své peníze investovat na akciových trzích? Je to bezpečné a lze se takto zajistit na důchod?

Malé uvedení do odborných výrazů 

Portfolio – Soupis nebo souhrn jednotlivých investic.

Diverzifikace – Rozdělení investice s cílem minimalizace rizika.

P/E (Price to earning ratio) – Poměr mezi tržní cenou akcie a čistým ziskem na akcii. Čím je číslo vyšší, tím by za současných zisků trvalo déle, než by došlo k návratnosti dané akcie.

Za levné se akcie dají považovat, pokud se ukazatel pohybuje kolem hodnoty 10, liší se to však dle jednotlivých sektorů (technologický sektor má kupříkladu vyšší P/E, energetika nižší) a velikosti jednotlivých společností či nadějí do nich vkládané na budoucí vývoj. V některých případech může také tento ukazatel selhat (nejčastěji v sektoru bankovnictví nebo finančnictví). 

Na akciové trhy se vyplatí vstoupit, pokud chcete investovat dlouhodobě, chcete svůj majetek ochránit před inflací a dosáhnout zajímavějších výnosů. Vše si postupně rozebereme.

1. Chcete se zajistit na důchod

Pokud uvažujete, jak se zajistíte na stáří a váš investiční horizont plánujete na více než 30 let, pak neexistuje vhodnější způsob, jak své prostředky zhodnocovat (pokud tedy nejste podnikatel od narození a své peníze úspěšně reinvestujete zpátky do podnikání), než si zvolit pravidelné investování na akciových trzích. A nepotřebujete k tomu ani horentní částky.

V případě, že dochází k výběru podhodnocených akcií (dle ukazatele P/E) při vhodné akciové diverzifikaci a pokud investujete pravidelně, pak je minimální či žádná pravděpodobnost, že během 30 let se hodnota vašeho portfolia sníží, tedy, že jako investor proděláte.

Kdy by se nemuselo investování na akciových trzích vyplatit? Možná jen pokud počítáte, že v následujících letech dojde ke konci světa. V tomto případě veškeré své peníze investujete do budování podzemního bunkru a nákupu dlouho trvanlivých potravin, zbraní a střeliva.

Humor však necháme stranou. Akciové indexy zaznamenaly trvalý růst, a to i pokud počítáme pokles v obdobích hospodářských krizí. Tuto skutečnost si lze doložit na vývoji amerického indexu Dow Jones, kde je vidět, že i přes nejrůznější poklesy v dobách splasknutí akciových bublin si index zaznamenal trvalý růst. Roční výnos se v případě investice může pohybovat od 2 do 14 % v případě 30letého investování.


Zdroj: JP Morgan Asset Management Guide to the Markets, Q3

Vývoj indexu Dow Jones, (modře je znázorněn trend)

Podobná situace je i na pražské burze. Pokud na trh přišel investor před 10 lety, tedy v roce 2002, nakupoval index za cca 400 bodů. Ten vystoupal až na 1900 bodů v roce 2007 a poté poklesl až na 650 bodů. Pokud by došlo k jeho prodeji dneska při hodnotě 950, znamená to, že investor by dosáhl průměrného ročního výnosu ve výši 9 %. Je však důležité pamatovat na to, že minulé výnosy nejsou zárukou těch budoucích a investování do samotných indexů není příliš vhodné, protože často obsahuje i akcie, které jsou „předražené“ (mají vysoké P/E).

Na druhé straně však akciím svědčí nízké sazby České národní banky (ČNB), u kterých možná dojde ještě ke snížení, což akciím bude dále nahrávat k růstu. 


Zdroj: Patria

Vývoj indexu PX od roku 2002

2. Chcete se ochránit před inflací

Akcie představují také skvělou ochranu před možnou inflací. Je potřeba počítat s tím, že s vlastnictvím akcie se stáváte také majitelem části podniku. S vlastnictvím akcie tak držíte i určité reálné hodnoty, nikoliv iluze či určité přísliby jako v případě klasického spoření nebo ukládání peněz především do státních dluhopisů.

Pokud například budete mít zřízen termínovaný účet na 5 let a roztočí se spirála vysoké inflace, nejspíše jí ušetřeni nebudete a většina vašeho výnosu se smaže, nebo reálně dojde ke ztrátě hodnoty peněz. Obdobné je to i u státních dluhopisů.

U spořicích účtu by vás výraznějších ztrát uchránila České národní banka, která by se zvýšením hlavní úrokové sazby pokusila inflaci dostat zpět k vytyčenému 2% inflačnímu cíli a na to by nejspíše zareagovaly i banky zvýšením úročení na spořicích účtech.

Na druhé straně spořicí účet neslouží jako nástroj k dlouhodobému spoření, maximálně  jako krátkodobý zdroj rychlých peněz (v případě nečekaných životních situací), které si v čase uchovávají hodnotu. Čtěte více: Jakých prohřešků proti finanční gramotnosti se dopouštíme?

U akcií však jejich cena nejspíše bude minimálně kopírovat vývoj inflace. To se koneckonců potvrdilo například i v latinskoamerických zemích, které zachvátila hyperinflace vlivem expanzivní měnové politiky centrální banky. Zatímco investorům na akciových trzích byla hodnota jejich majetku ochráněna nárůstem samotné ceny akcie o výši inflace, výrazně více ztratili především ti, již měli své peníze uložené na bankovních účtech nebo ve státních dluhopisech s místní měnou.

3. Často bezpečnější než jiné investice

Jak může být investování na akciových trzích bezpečné? Během finanční krize jsme viděli ustrašené výrazy makléřů, kteří sledovali propad akciových indexů a ztráty ve výši miliard amerických dolarů.

I přesto však autor tohoto článku tvrdí, že investování na akciových trzích je pro hodnotového investora jedna z nejbezpečnějších forem investic. Pokud nakupujete akcie za výprodejové ceny (především nízké P/E) a investujete dlouhodobě, pak vás dočasný pokles hodnoty vašeho portfolia trápit nemusí.  Dlouhodobý investor totiž drží akcie, které generují vysoký zisk vůči své tržní hodnotě a jejich růst je jen otázkou času.

Pokud se o ní nepoperou lidé během finanční krize, nevadí to. Můžete další akcie přikupovat levněji a později za několik let, až akciová bublina dosáhne znovu vrcholu a cena držených akcií přestane odpovídat skutečné reálně ceně (P/E například vystoupá nad hodnotu 15), pak akcie můžete se ziskem prodat.

A současná krize ukázala, že i dluhopisy, které byly dlouho považované za bezpečnou/konzervativní investici, rozhodně už nadále takto označovat nelze. Čtěte více: Dluhopisy: současná situace mění konzervativní investici v bezcenný papír

Problém se splácením dluhů mohou mít i země s nejvyšším ratingem. Čtěte také: Názorový duel: Udržet eurozónu pohromadě je jako smrtící koktejl

Vybírejte skutečné, nikoliv iluzorní hodnoty

Je však potřeba vybírat sektory, které generují skutečné a reálné hodnoty a lze očekávat, že síla těchto společností nadále poroste. Warren Buffett proto věří společnostem jako je Coca-Cola, IBM,  Wal-Mart Stores nebo Procter & Gamble.

Po krizi také nakoupil levně akcie i některých bankovních společnosti. Před krizí na tom však banky byly jinak a generovaly vysoké zisky a měly příznivé P/E. Většina těchto zisků byla však jen iluzorních a po propuknutí finanční krize se propadly do obrovských ztrát. Některé banky zkrachovaly (například nejčastěji zmiňovaná Lehman Brothers), další dostaly prostřednictvím státu a centrální banky velké finanční injekce. Proto investujte do sektorů a oborů, kterým opravdu rozumíte.

skoleni_15_4

Pokud lze v následujících 10 letech očekávat, že ceny elektrické energie budou růst, pak by se energetický sektor mohl zdát vhodnou příležitostí. Čtěte více: Čtyři horké tipy, jak zhodnotit peníze v roce 2012

V dalším článku se podíváme na některé z největších obchodníků s cennými papíry a na jejich poplatky.

Investujete do akcií?

  • Ano, pravidelně přikupuji.
    25 %
  • Ano, spíše jednorázově.
    20 %
  • Ne, je to moc složité.
    13 %
  • Ne, je to moc drahé.
    4 %
  • Nemá to smysl, nejde na tom vydělat.
    11 %
  • Uvažuji o tom.
    27 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).